Cine sunt fetele care au adus singurul titlul suprem la junioare din istoria România, la tenis de masă? Ambele au câte 16 ani. Andreea Dragoman este din Mediaș, iar Adina Diaconu s-a născut în Slatina. Provind din familii bune, închegate. ”Sunt fete care învață bine la școală, sunt istețe”, le prezintă cei din federația de specialitate. Campioanele mondiale vor reveni în țară vineri.
România este campioană mondială la tenis de masă! ”Fetele sunt în programul federației de la 11 ani”
Conducerea Federației Române de Tenis de Masă a urmărit concursul de la Cape Town pe Internet. Apelat de ”Libertatea”, președintele Cristinel Romanescu era în al nouălea cer: ”Este confirmarea încrederii în sportive și în antrenori. Avem probleme la investiții, la bază materială, dar scoatem campioni. I-am spus antrenorului Petre Arnăutu, de la Slatina, că vom avea succes cu aceste fete. În 2015, am spulberat tot, la Europene. De la grupele de 8-10 de ani până la senioare, unde a triumfat Eliza Samara, am câștigat pe linie”, a declarat buzoianul care conduce de ani buni federația, mai exact din 2001.
Cristinel Romanescu, care ocupă și funcția de ”vice” al Federației Europene de tenis de masă, își menține declarația făcută în 2011, conform căreia nu va naturaliza asiatice, pentru a reprezenta România: ”Important este că fetele nu mai sunt intimidate, atunci când se duelează cu chinezoaicele. Adina și Andreea sunt în programul federației de la 11 ani (n.r. – Adina Diaconu cochetează și cu lotul de senioare)”. Unde cresc talentele României la tenis de masă? Există două centre olimpice, la Bistrița și la Constanța, precum și centre regionale la Arad, Slatina, Mediaș, Târgu-Mureș și la Buzău.
Beatrice Romanescu (foto), soția șefului de la Federația Română de Tenis de Masă, ocupă funcția de director de marketing la federație. ”Ne-au făcut fericiți! Este o bucurie de nedescris! Nu este un rezultat întâmplător. Este o muncă de cinci ani cu aceste fete, rezultatul strategiei federației. Suntem acolo, lângă asiatice, iar acum, Adina și Andreea le-au bătut pe toate. La simplu, Adina (n.r. – medaliată cu bronz la simplu) a fost singura dintre primele 8 care nu este asiatică. În 2018, România va organiza Campionatul European de junioare, iar Adina și Andreea vor fi în ultimul lor an de juniorat”!
La Cape Town (Africa de Sud), liderul galeriei tricolore a fost Luminița Puiu, trezorierul federației. Femeia a țășnit de pe margine, imediat ce fetele au obținut punctul victoriei. Despre Luminița Puiu, Cristinel Romanescu spune că a plâns minute în șir, după ce România a câștigat titlul mondial.
1.050
de sportivi legitimați are România la tenis de masă.