Naționala de rugby se pregătește pentru al patrulea meci, ultimul, la Cupa Mondială din Anglia. Stejarii vor întâlni duminică, 11 octombrie, de la ora 16:30 (în direct pe Digi Sport 1), pe Stadionul Sandy Park din Exeter, echipa Italiei. Meciul are o miză extrem de importantă, câștigatoarea partidei urmând să se califice direct la următoarea ediție a Cupei Mondiale, ce va avea loc în Japonia, în 2019.

Pentru meciul cu Italia, România nu se poate baza pe mijlocașul la gramadă Florin Surugiu, care s-a accidentat în timpul partidei cu echipa Canadei și trebuie să stea opt săptămâni. În ce-l privește pe căpitanul Mihai Macovei, acesta a făcut apel la sancțiunea dictată de Comisia de Disciplină, care l-a suspendat două săptămâni pentru placaj periculos la o fază în meciul câștigat în fata Canadei și se asteaptă rezultatul.

Antrenorul Lynn Howells a stabilit primul XV pentru meciul cu Italia. Este de remarcat prezența pe banca de rezerve a mijlocașului la gramadă Tudorel Bratu, acesta urmând sa debuteze oficial în echipa României.

Tudorel Bratu vorbeste despre prezenta sa in echipa pentru Italia

Mijlocasul la gramada, Tudorel Bratu este aproape de a-si face debutul pentru Romania, chiar la Cupa Mondiala, impotriva Federazione Italiana Rugby: „Ma pregatesc pentru cel mai important meci din viata mea” #RugbyRomania #RWC2015 #ROUvITA

Posted by romanian rugby federation on 10 Octombrie 2015

În plus, tot înaintea primului meci la Cupa Mondială se află și Marius Antonescu. „Italia are cei mai fizici jucători din toate echipele pe care le-am întâlnit. Orice este posibil, e un meci deschis oricărui rezultat. Vestea bună pentru noi este că acesta va fi ultimul meci și putem tura motoarele la maximum. Băieții pot da totul pe teren pentru că miza este uriașă, nu avem nimic de pierdut”, a spus Howells.

”Nimeni nu poate să îl inlocuiască pe Mihai, el este căpitanul nostru. Dacă va fi nevoie, voi face tot posibilul să conduc cât mai bine echipa din teren. Punctul forte al nostru în meciul cu Italia este echipa, faptul că există o coeziune, că suntem atât de uniți”, a spus Valentin Ursache, prezent la conferința de presă în care s-a anunțat echipa.

PRIMUL  XV:
1. Mihăiță Lazăr, 2. Otar Turașvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johannes Van Heerden, 6. Valentin Ursache (cpt.), 7. Viorel
Lucaci, 8. Daniel Carpo, 9. Valentin Calafeteanu, 10. Michael Wiringi, 11. Ionuț Botezatu , 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14.Mădălin Lemnaru, 15. Catalin Fercu
REZERVE: 16. Andrei Rădoi, 17.
Andrei Ursache, 18. Horațiu Pungea, 19. Marius Antonescu, 20. Stelian Burcea, 21. Tudorel Bratu, 22. Csaba Gal, 23. Adrian Apostol

Apel la istorie: am mai reușit o revenire în 1976, cu Franța

În rugby, până la 17-15, de la 0-15 împotriva Canadei, cea mai spectaculoasă rasturnare de scor reușită de Romania se produsese pe 14 noiembrie 1976, pe stadionul Giulești. Atunci, Franța, avându-i în componență pe Aguirre, Bertranne, Astre, Jean-Claude Skrela, Rives, Robert Paparemborde și Vaquerin, a condus cu 12-0 și se părea că nu poate pierde partida. Mobilizați exemplar de antrenorii Valeriu Irimescu și Petre Cosmănescu, susținuți de circa 10.000 de spectatori, romanii n-au lăsat brațele jos. Și s-au impus cu 15-12, grație încercărilor marcate de Mituș Alexandru, Florică Murariu și Mircea Paraschiv, la care s-a adăugat dropgolul lui Mihai Bucos.

În acel meci istoric, echipa României a avut următoarea componență: 15. Mihai Bucos – 14. Petre Ianuvesici, 13. Gheorge Nica, 12. Gheorge Varga, 11. Petre Motrescu – (md) 10. Dumitru Alexandru, (mg) 9. Mircea Paraschiv – 7. Gheorghe Dărăban, 8. Enciu Stoica, 6. Florică Murariu – 5. Ion Pintea, 4. Marin Ionescu – 3. Iancu Băcioiu, 2. Mircea Ortelecan, 1. Constantin Dinu.

O altă revenire spectaculoasă a rugbyștilor nostri s-a produs în 1967, la finala Cupei Campionilor Europeni. Învinsă clar in Franta (0-12), Dinamo a reușit să se impună cu 18-0, la București, în fața lui SU Agen – francezii erau atât de siguri că au câștigat. încât cei de la FIRA nici n-au mai adus trofeul în Romania, astfel încât n-a avut loc o festivitate de premiere după manșa retur

Șansă la istorie: două victorii în grupă

Naționala de rugby a României a debutat cu dreptul în cadrul turneelor finale. La prima ediție, găzduită de Noua Zeelandă și Australia, ”tricolorii” au învins Zimbabwe, scor 21-20.

”Stejarii” au făcut parte din Grupa a 4-a și au pierdut în fața Franței (12-55) și în meciul cu Scoția (28-55). Patru ani mai târziu, la turneul din Marea Britanie, România a obținut tot un singur succes, în jocul cu Fiji (17-15), și a bifat două înfrângeri: 3-30 cu Franța și 11-19 cu naționala Canadei.

În 1995, după Mondialul din Africa de Sud, rugbyștii „tricolorii” s-au întors acasă fără nicio victorie, pentru că au pierdut confruntările cu reprezentativa Canadei (3-34), ce a Africii de Sud (8- 21) și cea a Australiei (3-42). În 1999, Mondialul de rugby a ajuns în Țara Galilor, acolo unde românii au învins SUA, scor 27-25 și au fost învinși de Australia (9-57) și Irlanda (14- 44).

Edițiadin2003, desfășurată în Australia, a adus un nou succes pentru „tricolori” (37-7 cu Namibia), dar și înfrângeri cu Irlanda (17-45), Australia (8-90) și Argentina (3-50). În Franța, în 2007, România a trecut de Portugalia (14-10) și a cedat în fața Italia (18-24), Noii Zeelande (8-85) și Scoției (0-42). Apoi, la Mondialul din 2011, în Noua Zeelandă, „stejarii” au pierdut întâlnirile cu Scoția (24-34), Argentina (8- 43), Anglia (3-67) și Georgia (9-25).

 
 

Urmărește-ne pe Google News