Fotografii: Vlad Chirea
MECI AMICAL
ROMÂNIA – LITUANIA 1-0
N. Stanciu (64)
A fost un meci amical cu o singură lumină, Nicușor Stanciu, care pare să-și fi acontat locul pentru Euro 2016. Debutant la națională, stelistul a șutat puternic, în minutul 64, salvând naționala dintr-o situație jenantă, la Giurgiu.
FINAL
Min. 86 – Schimbare în echipa României. A ieșit Steliano Filip, a intrat Toșca, al treilea tricolor debutant din această partidă.
Min. 76 – Intră Ioan Hora, iese Bogdan Stancu.
Min. 65 – Nicușor Stanciu prinde un trasor și rezolva cazul. În momentul reunirii, despre stelist (care este cel mai în formă jucător din Liga 1), Iordănescu spunea că nu l-a impresionat. ”Și-a făcut datoria”, a afirmat selecționerul: 1-0.
Min. 61 – Ocazie importantă pentru România. Ivan a reluat periculos cornerul executat de Keșeru. Portarul Lituaniei a respins, iar atacantul Craiovei a reluat din nou din foarfecă, dar pe lângă poartă.
Min. 58 – Încă două schimbări în naționala României. Au ieșit Sânmărtean și Torje, au intrat Hoban, respectiv A. Ivan, la a doua selecție.
Min. 50 – Stanciu și-a făcut imediat simțită prezența pe teren. A încercat poarta, dar șutul său a fost deviată în corner. Din lovitura de la colț, Moți a trimis cu capul pe lângă poartă.
Min. 49 – Gafă Chiricheș, ocaziei Lituania. Șut Slivka, salvează Pantilimon.
Min. 46 – Două schimbări în naționala României. Au ieșit Fl. Tănase și Rusescu, au intrat N. Stanciu, respectiv Keșeru.
Anghel Iordănescu invocă divinitatea. Selecționerul a pupat iconița pe care o ține în mână.
Min. 46 – S-a reluat jocul de la Giurgiu, dar s-a oprit ploaia.
PAUZĂ
Min. 45 – Repriza s-a încheiat cu șutul expediat de Mățel peste poartă.
Min. 45 -Torje a trecut și el pe lângă deschiderea scorului, mingea deviată a trecut milimetric pe lângă bară.
Min. 42 – Chiricheș a făcut un fault la marginea careului de 16 metri, cu prețul unei accidentări la umăr. Lovitura liberă a fost executată de Spalvis la firul ierbii, dar Pantilimon a respins din plonjon.
Min. 33 – Stancu a căutat poarta de la marginea careului mare, dar nu a nimerit cadrul.
Min. 31 – Lansat de Filip în adâncime, Stancu a intrat în careu, dar a fost deposedat de Georgas.
Min. 30 – Anghel Iordănescu gesticulează nervos lângă banca tehnică. În mâna dreaptă ține strânsă o iconiță. Tricolorii nu și-au creat nicio ocazie importantă.
Min. 25 – Se joacă fotbalul în dorul lelii. Tabera este, în continuare, imaculată.
Min. 20 – A început să plouă. Dă România două?
Min. 18 – Centrare Torje, cap B. Stancu, slab însă, în brațele portarului.
Min. 13 – Stancu a trimis mingea în poartă, dar a fost semnalizat corect în ofsaid.
Min. 11 – Torje este consecvent și a mai încercat o dată poarta balticilor, cu un șut de la distanță.
Min. 6 – Torje a tras primul șut spre poartă, din lovitură liberă, dar mult peste transversală.
Min. 5 – Steliano Filip a avut nevoie de îngrijiri medicale, după o lovitură la nas.
Min. 1 – A început meciul. În tribule stadionului ”Marin Anastasovici” din Giurgiu sunt circa 5.000 de spectatori.
Moment stânjenitor în debutul partidei dintre România şi Lituania. Organizatorii au întrerupt imnul naţional al ţării noastre, sesizând că trebuiau să pună imnul balticilor.
Organizatorii de la Giurgiu nu au respectat protocolul potrivit căruia imnul oaspeţilor trebuie intonat primul. Poate gafa ar fi trecut neobservată dacă aceştia nu ar fi sesizat eroarea şi ar fi încercat să o corecteze. Astfel, după primele acorduri, melodia „Deşteaptă-te, române!” a fost întreruptă, pentru a continua după o pauză stânjenitoare de aproximativ 20 de secunde.
Apoi, imnul Lituaniei a întârziat, dându-se senzaţia că nu este pregătit. În cele din urmă Tautiska Giesme a pornit, dar senzaţia de lipsă de profesionalism a rămas. Tautiska Giesme a fost scris în 1889 de Dr. Vincas Kudirka și a devenit imnul național al Lituaniei în 1919.
Altfel, de notat faptul că înainte de startul meciului s-a ţinut un minut de reculegere în memoria celor dispăruţi marţi, în atentatele de la Bruxelles.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Echipele au ieșit la încălzire. În tribune sunt doar câteva sute de suporteri.
Cosmin Moți este titular la echipa națională după 4 ani și 8 luni. Fundașul central de la Ludogoreț a jucat ultimul meci în echipa de start în meciul România – Belarus 2-2, disputat pe 10 iulie 2011, pe Arena Națională, în preliminariile Euro 2012.
Din alcătuirea echipei pentru meciul cu Lituania se pot trage câteva concluzii despre echipa pe care Anghel Iordănescu o pregătește pentru meciul cu Spania, de peste patru zile, la Cluj: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Dr. Grigore, Sepsi – Hoban, Pintilii, Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu – Keșeru.
România (4-2-3-1): Pantilimon – Măţel, Moţi, Chiricheș, Filip – Pintilii, Sânmărtean – Torje, Fl. Tănase, Stancu – Rusescu
Antrenor: Anghel IordănescuEchipa probabilă a oaspeţilor:
Lituania (4-2-3-1): Zubas – Vaitkunas, Georgas, Girdvainis, Andriuskevicius – Slivka, Zulpa – Petravicius, Cernych, Luksa – Spalvis.
Antrenor: Edgaras Jankauskas
ACTUALIZARE / Echipa de start a României, potrivit Digi Sport: (4-2-3-1): Pantilimon – Măţel, Moţi, Chiricheș, Filip – Pintilii, Sânmărtean – Torje, Fl. Tănase, Stancu – Rusescu.
ACTUALIZARE/ Porțile stadionului se deschid la ora 18:00;
FRF recomandă fanilor să vină din timp la stadion pentru a evita formarea ambuteiajelor și pentru a ajuta la fluidizarea accesului;
Toți copiii, indiferent de vârstă, au acces doar pe baza biletului. Minorii sub 14 ani trebuie să fie însoțiți de o persoană majoră;
Este permis accesul doar cu steagurile naționale, arborate pe suport din material plastic;
Din motive de securitate, recomandăm fanilor să nu vină la stadion cu bagaje mari.
Toate recomandările organizatorilor pentru suporteri sunt disponibile AICI.
Venirea Spaniei, campioana Europei, în România, ne-a făcut să ignorăm că miercuri, triciolorii au meci amical cu Lituania. Tricolorii îi întâlnesc, miercuri, pe băieții veniți de la Vilnius la Giurgiu, de la ora 20.00, urmând ca duminică să susțină amicalul de lux cu Spania, pe Cluj Arena, de la ora 21.45. Ambele partide vor fi transmise în direct pe TVR 1 și pe Dolce Sport, precum și LIVE TEXT pe libertatea.ro.
ECHIPELE PROBABILE:
România (4-2-3-1): Pantilimon – Săpunaru, Chiricheș, Dr. Grigore, St. Filip – Pintilii, Hoban – Ad. Popa, Stanciu, Rusescu – Keșeru
Antrenor: Anghel Iordănescu
Lituania (4-2-3-1): Cerniauskas – Cesnauskis, Mikucis, Klimavicius, Adriuskevicius – Panka, Zulpa – Mikoliunas, Slivka, Cernych – Spalvis
Antrenor: Edgaras Jankauskas
În plină alarmă teroristă pe toate stadioanele din europa pe care se vor juca meciurile interțări amicale, tricolorii se bat miercuri cu Lituania. Organizatorii au anunțat că spectatorii nu au voie în stadion nici măcar cu aparate foto și video profesionale.
Internaționalul Gabriel Torje a acordat un interviu savuros pentru ”Eu sunt 12”, înaintea meciurilor amicale cu Lituania (miercuri, ora 20.00, Giurgiu) și cu Spania (duminică, ora 21.45, ”Cluj Arena”). El a dat declarația zile: ”Dacă îmi dă pasă de gol Dragoș Grigore la vreun meci, promit că ii iau fiului său, finuțului meu adică, CEL MAI TARE MERCEDES când face 18 ani!”.
Tot miercuri, selecționerul Anghel Iordănescu a aflat că e cel mai prost plătit selecționer care va merge la Euro 2016. 120.000 de euro ia Generalul, în condiţiile în care cel mai bine plătit este englezul Roy Hodgson, cu 5.000.000 euro, adică de peste 40 de ori mai mult!
Remember trist pentru Piți
Dintre cele 10 confruntări pe care România le are în palmares contra Lituaniei, tricolorii au câștigat 9 dintre acestea. Golaverajul all-time este 18-6 în favoarea ”tricolorilor”.
Ultimul duel dintre cele două selecționate datează din iunie 2009, când România s-a impus în deplasare cu scorul de 1-0, în preliminariile CM 2010.
Lituania ne-a produs una dintre cele mai rușinoase înfrângeri din istoria naționalei, 0-3, în preliminariile CM 2010. Meciul s-a jucat la Cluj (orașul în care se vas disputa și duelul cu Spania), dar pe arena din Gruia, nu pe ”Cluj Arena”, stadionul care va găzdui testul cu ibericii. Adversarii ne-au dat de ne-a usturat! Era debutul calificărilor, iar lui Victor Pițurcă, selecționerul de atunci, i se cerea puternic demisia.
VIDEO / TOPUL celor mai rușinoase înfrângeri din istoria tricolorilor
ROMÂNIA: Lobonț – Săpunaru, Tamaș, Goian, Radu Ștefan (45 M. Niculae) – Rădoi (71 Lazăr) – Contra, Cociș, Dică, D. Niculae – Marica (52 Bratu).
A fost un meci care l-a supărat pe Piți, care, de la acel joc, a început să-l ignore pe Ștefan Radu, retras între timp de la prima reprezentativă. La primul gol al lituanienilor, lazialul l-a scăpat din marcaj pe Stankevicius (31). Piți l-a schimbat la pauză pe fostul dinamovist.
Apoi, Mikoliunas (68) și Kalonas (89) au pus bomboanele pe coliva tricoloră. Naționala a fost numită atunci, după seara de pomină 6 septembrie 2008, ”ceata lui Pițigoi”!
Lotul României pentru dubla cu Lituania și cu Spania
Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu)
Fundași: Cristian Săpunaru (Pandurii), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (SSC Napoli), Dragoș Grigore (Al Sailiya), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Cosmin Moți (Ludogorets), Steliano Filip (Dinamo), Laszlo Sepsi (FC Nurnberg), Alin Toșca (Steaua).
Mijlocași: Mihai Pintilii (FC Steaua București), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Adrian Ropotan (Pandurii), Adrian Popa (FC Steaua București), Gabriel Torje (Osmanlispor), Florin Tănase (FC Viitorul), Lucian Sânmărtean (Al Ittihad), Nicolae Stanciu (FC Steaua București).
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets), Florin Andone (Cordoba), Raul Rusescu (Osmanlispor), Bogdan Stancu (Genclerbirigi), Ioan Hora (Pandurii), Andrei Ivan (CSU Craiova).
Anghel Iordănescu are un palmares pozitiv contra Lituaniei. Cu Generalul la timonă, naționala României a învins de trei ori reprezentativa baltică. De două ori în preliminariile CM 1998: 3-0 la București (31 august 1996, goluri Viorel Moldovan, Dan Petrescu, Gâlcă) și 1-0 la Vilnius (2 aprilie 1997, gol Viorel Moldovan), și o dată în amicalul disputat la Kaunas, 1-0 (30 aprilie 2003).
Vytautas Cerniauskas, portarul echipei Dinamo, și Deyvidas Matulevicius, atacantul de la FC Botoșani, au fost convocați în lotul echipei naționale a Lituaniei pentru meciurile cu România, programat la Giurgiu, pe 23 martie, și Rusia (26 martie).
Din lotul Lituaniei nu face parte, în schimb, portarul Giedrius Arlauskis, de la Espanol Barcelona, care n-a mai jucat de la partida cu Real Sociedad, scor 0-5. Iată tot lotul convocat de antrenorul Jankauskas, fostul mare atacant al acestei naționale:
Naționala de fotbal a Lituaniei are în lotul pentru amicalul cu România, miercuri, ora 20:00, la Giurgiu, un jucător care evoluează în Liga a 3-a din Spania. Este vorba de fundașul-debutant Edvinas Girdvainis, 23 de ani, care evoluează la FC Marbella, locul 8 în Segunda B. Selecționerul Edgaras Jankauskas a avut 22 de jucători la primul antrenament efectuat pe stadionul Comunal din Berceni. Pe lângă Edvinas Girdvainis, mai sunt doi debutanți: Markas Beneta și Ovidijus Verbickas, ambii de la Atlantas, locul 2 în campionatul Lituaniei.
Portari: Vytautas Cerniauskas (Dinamo Bucureşti), Emilijus Zubas (Podbeskidzie Bielsko-Biala/Polonia), Ernestas Setkus (Sivasspor/Turcia);
Fundaşi: Vytautas Andriuskevicius (Cambuur Leeuwarden/Olanda), Markas Beneta (Atlantas Klaipeda), Valdemar Borovskij (Lietava Jonava), Deividas Cesnauskis (FK Trakai), Georgas Freidgeimas (Irtîş Pavlodar/Kazahstan), Edvinas Girdvainis (Marbella/Spania), Linas Klimavicius (Zalgiris Vilnius), Tomas Mikuckis (Energhia Habarovsk/Rusia), Egidijus Vaitkunas (Zalgiris Vilnius);
Mijlocaşi: Andrius Bartkus (Atlantas Klaipeda), Tautvydas Eliosius (Zalgiris Vilnius), Donatas Kazlauskas (Atlantas Klaipeda), Vytautas Luksa (Zalgiris Vilnius), Saulius Mikoliunas (Zalgiris Vilnius), Mindaugas Panka (Hapoel Petah Tikva/Israel), Deimantas Petravicius (Nottingham Forest/Anglia), Vykintas Slivka (Den Bosch/Olanda), Arturas Zulpa (Tobol Kostanai/Kazahstan), Mantas Kuklys (Zalgiris Vilnius), Ernestas Veliulis (Suduva Marijampole), Ovidijus Verbickas (Atlantas Klaipeda);
Atacanţi: Deivydas Matulevicius (FC Botoşani), Lukas Spalvis (Aalborg BK/Danemarca), Fedor Cernych (Jagiellonia Bialystok/Polonia).
În lot se mai disting atacantul Lukas Spalvis (21 de ani), care a emigrat cu familia în Elveția pe când avea șase ani. A jucat la Freiburg, în Germania, și azi de la AaB, în Danemarca. Portarul Ernestas Setkus (30 de ani) e coleg cu Cristi Tănase, la Siva, în Turcia.