Rezultate România
34-24 cu Italia
28-20 cu Insulele Feroe
26-26 cu Ucraina
Pentru a ajunge la turneul final, România va mai avea de înfruntat încă un adversar, dar de alt nivel. Va fi o echipă care participă în aceste zile la Campionatul European din Croația, una dintre Austria, Belarus, Croația, Cehia, Spania, Ungaria, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Slovenia, Serbia sau Suedia. Dintre echipele enumerate, cel mai bine clasată la Euro 2018 se va califica direct la Mondiale.
Celelalte 12 vor intra în prima urnă la tragerea la sorți pentru meciurile din play-off-ul CM 2019. Alte 6 echipe care joacă în prima rundă a calificărilor, între care și România, se vor afla în urna outsiderelor. Tragerea la sorți din 28 ianuarie va scoate la iveală 9 meciuri, câștigătoarele acestor „duble” urmând să ajungă la turneul final.
„Bucuriile nu vin așa ușor, tot timpul trebuie să avem emoții. E ok, ne-am îndeplinit obiectivul și așteptăm vara. Sunt echipe la Campionatul European cu care putem avea șanse. Pot veni echipe ca Serbia, Cehia, Muntenegru. Avem 6 luni de pregătire, am mai putea spera la progres. Avem 6 luni de liniște”, a declarat Alexandru Dedu, președintele FRH, la TV Digi Sport.
Grupa a treia
13 ianuarie, ora 19:15
România – Ucraina 26-26
Grigoraș 10, Sadoveac 4, Ramba 4, Negru 2, Soare 2, Racoțea 1, Ad. Rotaru 1, Onyejekwe 1, Csepreghi 1. Antrenor: Xavier Pascual
Cum Italia a învins Ucraina, 29-28, iar singurul scenariu în care România nu poate trece mai departe în preliminarii ar fi ca echipa noastră să piardă la mai mult de 10 goluri diferență!
21.45 Italia – Insulele Feroe 29-18
Indiferent de rezultatul partidei, tricolorii s-au calificat în faza a doua a preliminariilor CM
12 ianuarie, ora 17:30
România – Insulele Feroe 28- 20
Tricolorii nu au avut emoţii în al doilea lor meci de la Bolzano, după victoria cu Italia (34-24), deşi nu au reuşit o evoluţie foarte bună. România a condus cu 9-5 (min. 14), dar feroezii s-au apropiat la un singur gol, 10-9 (21), însă echipa pregătită de Xavi Pascual a intrat la pauză cu un avans de cinci goluri, 10-5.
În partea secundă, diferenţa de pe tabelă a crescut, 18-11 (34), iar apoi 23-14 (45). Feroe s-a apropiat la şapte goluri, 23-16 (51), iar echipa noastră a câştigat cu doar 28-20, deşi a avut în mai multe rânduri şansa de a se desprinde la zece goluri. Cel mai bun jucător al meciului a fost desemnat portarul Mihai Popescu.
20.00 Ucraina – Italia 28-29
11 ianuarie, ora 20:00
Ucraina – Insulele Feroe 30-22
România – Italia 34-24 VIDEO
Pentru România au marcat: Alex Şimicu 12 goluri, Demis Grigoraş 6, Chike Onyejekwe 3, Gabriel Bujor 3, Cristian Fenici 3, Roland Thalmaier 2, Nicuşor Negru 1, Adrian Rotaru 1, Dragoş Soare 1, Javier Humet 1, Viorel Fotache 1.
ACTUALIZARE 11 ianuarie, 20.00. A început meciul. 200 de români sunt în sala din Bolzano.
LIVESCORE România – Italia: 2-0 (Șimicu), 2-1, 2-2 (min.5), 4-2, 4-3 (min. 8), 7-5 (min. 12), 8-5, 10-6 (min. 15), 11-7, 12-8 (min. 18, Grigoraș, aflat la al cincilea gol; Șimicu a reușit două), 13-8 și 14-8 G. Bujor, 14-9 (min. 20), 14-11, 15-11, 17-12 (min. 29), 18-13 (gol Grigoraș, PAUZĂ).
Italia a evoluat mai bine după pauză şi s-a apropiat la două goluri, 21-19 (40), dar peste şapte minute scorul era de 27-20 pentru România (47). Echipa antrenată de Xavier Pascual a încheiat meciul cu o victorie clară, 34-24.
Meciurile sunt transmise în direct de Digi Sport și de Telekom Sport.
Doar câştigătoarele celor şase grupe preliminare va juca în iunie 2018 în play-off-ul pentru turneul final din Germania şi Danemarca.
”Nu neapărat câștigarea Trofeului Carpați mă face să fiu optimist înaintea acestui turneu de calificare, ci modul în care băieții au pregătit în ultima lună și jumătate. Atmosfera din cadrul lotului este bună și personal am văzut dăruire. Am avut o discuție scurtă și punctuală. Le-am urat multă sănătate, le-am mulțumit pentru faptul că au făcut sărbătorile la echipa națională și le-am transmis și prima pentru acest obiectiv intermediar” – Alexandru Dedu, președinte FRH.
Triplul câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona a enumerat principalele atuuri ale tricolorilor în tentativa de a reveni în elita mondială: mai mulți jucători în campionate de top din Europa, o competiție internă echilibrată cu multe dueluri puternice, revenirea lui Alexandru Șimicu la lot, dăruirea pe teren la ultimele meciuri și, nu în ultimul rând, sacrificiul jucătorilor din ultima lună când și-au petrecut inclusiv sărbătorilor pe avioane și în cantonament.
”Echipa națională arată bine în momentul de față deoarece sunt destul de mulți jucători care evoluează în campionate puternice. E important să avem la echipa națională handbaliști care au meciuri tari în picioare săptămână de săptămână. Liga Zimbrilor nu mai este nici ea o competiție de ici de colo, sunt meciuri tari, cu rezultate surpriză, și asta ajută echipa națională. Faptul că Șimicu este un jucător bun, într-un campionat foarte bun, este o confirmare a valorii lui și România are nevoie de el”, a subliniat Alexandru Dedu.
Dedu a cerut însă răbdare fanilor handbalului masculin și a explicat că munca depusă de Xavier Pascual Fuertes va da roade în timp, obiectivul tehnicianului spaniol fiind calificarea la JO Tokyo 2020.
”De multă vreme vorbim de lucruri decisive, dar aceste lucruri mari se pot face doar prin mulți pași mici. Așa cum Pasqui spunea recent noi vrem mereu rezultate mâine, dar lucrurile serioase de fac construind în timp. Într-o discuție cu antrenorul naționalei, am căutat soluții pentru revenirea în lumea bună a handbalului. O opțiune este să te califici, iar alta sa organizezi competiții importante precum Europene sau Mondiale. Din păcate, a doua variantă este imposibiulă din cauza infrastructurii, așa că ne rămâne varianta grea. Este într-adevăr foarte importantă calificarea la Campionatul Mondial deoarece este singura cale de a reintra în topul mondial masculin”, a concluzionat președintele FRH.
Citiți și Trofeul Carpați 2018. România a învins Portugalia și a câștigat competiția
Narcisa Lecușanu și-a anunțat candidatura la președinția FR Handbal. Îl bate pe Alexandru Dedu?