Nu! Nu este titlul unei cărţi de poveşti pentru copii; este povestea campionilor „dulci” de futsal ai Europei. După locul 6, obţinut în anul 2013, în Croaţia, după atente selecţii şi antrenamente intensive, desfăşurate sub apanajul Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR) şi Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM) s-a construit o nouă echipă plină de ambiţie şi cu dorinţa imensă de a se afirma pe plan european. Cei 10 tineri „dulci” ai echipei (cu diabet zaharat tip 1) s-au antrenat, au luptat  şi au câştigat sub motto-ul „Nimic nu este imposibil atunci când crezi cu adevărat”. În urma antrenamenelor lunare, în compania unor echipe de futsal din prima ligă din România, a rezultat o echipă solidă, unită şi cu un bun control glicemic.

Suntem campioni europeni en-titre

 

Drumul către victoria europeană a început în ultima zi a lunii august, când am pornit spre localitatea de pe malul lacului Balaton, unde urma să se desfăşoare DiaEuro 2014.

După tragerea la sorţi, meciul dintre România şi Ungaria a marcat deschiderea campionatului. Succesul din grupe, în faţa Ungariei (ţara gazdă şi deţinătoare a titlului european DiaEuro 2013) a dat României avântul şi tăria necesară de a bifa victorie după victorie în faţa Sloveniei (9-2), Serbiei (8-0) şi Portugaliei (5-3). În ciuda accidentărilor din lot şi a oboselii acumulate de-a lungul campionatului, jucătorii s-au mobilizat exemplar în finală şi au dat totul pentru a câştiga. Emoţiile acestora au atins cote maxime la intonarea imnului României. Partida a fost una dramatică, România fiind condusă la pauză, egalând în cea de-a doua repriză şi câştigând la penalti-uri în faţa tării gazdă. Succesul triumfal al României, nu ar fi fost posibil fără strigătele de încurajare ale suporterilor, al căror glas a răsunat în sala din Balatonfured. Momentul înmânării medaliilor de aur, a compensat toate eforturile, sacrificiile şi neajunsurile întâmpinate în timpul perioadei de pregătire pentru campionat. Pe lângă titlul suprem, România şi-a adjudecat şi titlul de cel mai bun fotbalist al turneului, în persoana timişoreanului Ciprian Palade.

Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului
Recomandări
Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului

Succesul echipei Dia România, constituie şi un mesaj către toate persoanele cu diabet din România: „Diabetul ne poate constrânge uneori libertatea, ne poate cere uneori prea multe dar niciodată nu ne poate lua ambiţia, dorinţa, devotamentul pentru cauza noastră si succesul.”

Roche România, Sanofi, Worwag Pharma, NeuRoDiab, FRDNBM şi FADR au înţeles că performanţa nu se face doar cu ambiţie şi astfel au sprijinit financiar echipa, demonstrându-şi încrederea în ei şi în potenţialul de a deveni campioni. 

Ca urmare a performanţei obtinute in Ungaria, România are onoarea de a găzdui ediţia din 2015 a Campionatului DiaEuro care va avea loc în perioada 19.07-26.07.2015 la Cluj-Napoca.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Cu acest articol ne-am inceput campania de organizare a campionatului DiaEuro 2015 inca din luna octombrie, 2014. Am crezut ca nu vom avea nici o problema in a strange suma necesara pentru acest campionat de 100.000 de euro, fiind in postura de detinatori ai titlului. Suma necesara nu este deloc una neglijabila deoarece tara organizatoare trebuie sa asigure cazarea, mesele, gustarile dintre mese pentru toti jucatorii, inchirierea salii pentru desfasurarea meciurilor, plata, cazarea si mesele arbitrilor acreditati UEFA. Pana in prezent, aproape jumatate de suma s-a strans.

Edith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși”
Recomandări
Edith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși”

Acest campionat este o mare sansa pentru Cluj-Napoca (ales pe baza statutului de Capitala Europeana a Tineretului 2015) si chiar pentru tara noastra. In cei 27 de ani ai mei, nu imi aduc aminte ca Romania sa fi gazduit un campionat european de fotbal sau futsal. Toti specialistii in diabet din Europa sunt cu ochii pe tara noastra tocmai datorita acestui eveniment. Victoria acestei echipe si posibilitatea organizarii campionatului in tara noastra este un succes nu doar sportiv ci si al medicinei romanesti (capabila sa ajute tineri sa obtina performante notabile). Astfel, tara noastra se inscrie pe traseul tarilor cu adevarat europene, care incearca sa ofere o viata normala pentru persoanele cu unele afectiuni cronice (de ex. diabetul). De ce nu am putea si noi sa producem campioni mondiali si olimpici cu diabet cum a reusit Marea Britanie (Steve Redgrave – 14 medalii olimpice si mondiale) sau SUA (Gary Hall jr. – 10 medalii olimpice)?

Noua era tehnologica in care ne aflam ne-a facut sa fim tot mai inactivi si alaturi de fast-food-ul la tot pasul ne face sa ne speriem atunci cand ne urcam pe cantar. In aceste conditii, nu trebuie sa ne mire deloc ca aprox. 12% din populatia Romaniei este diabetica (conform ultimului studiu Predatorr) si ca un procent urias din romani prezinta obezitate sau suprapondere. Nici fotbalul nu mai e ce a fost candva, zguduit de scandaluri de coruptie, de lipsa rezultatelor, de lipsa de baze sportive de antrenament moderne, etc. In copilarie ne uitam la toate meciurile echipei nationale de fotbal si ne bucuram de calificari dar si de prestatiile Romaniei in diversele competitii. Acum, am ajuns sa ne bucuram nespus (ca si cum am fi castigat campionatul mondial) daca cumva ajungem sa ne calificam la un turneu.

Ultimul mesaj al pilotului avionului prăbușit în Kazahstan indică un posibil atac. Principalii suspecți
Recomandări
Ultimul mesaj al pilotului avionului prăbușit în Kazahstan indică un posibil atac. Principalii suspecți

Tocmai de aceea acest campionat trebuie sa aiba loc. Acesti tineri pot sa ofere copiilor nostrii si chiar noua un model de viata. Chiar daca au diabet de la varste fragede (5 ani), chiar daca isi fac 4-5 injectii de insulina pe zi, chiar daca trebuie sa isi calculeze hidratii de carbon la fiecare masa, chiar daca se inteapa zilnic de 5-6 ori in deget pentru a-si lua glicemia (incat unii nu isi mai simt pulpa degetelor de la mii de intepaturi in atatia ani), ei vor si reusesc sa faca performanta. „Daca ei pot si noi putem” – asta ar trebui sa fie motto-ul care sa fie pe buzele copiilor nostri si chiar ale noastre.

Un singur antrenament pe lună, din lipsă de buget

Pentru unii dintre ei diabetul a cazut ca un blestem. Cand antrenorii sau medicii echipelor in care evoluau au aflat ca au diabet, le-au sugerat sa se retraga pentru ca sportul este „periculos” pentru ei (o atitudine nefireasca bazata pe faptul ca multi nu stiau si nici acum nu prea stiu cu ce se mananca diabetul). Unii au trecut prin episoade depresive, dar au reusit sa se ridice, sa se integreze. Toti muncesc si isi platesc constiinciosi taxele si impozitele, isi fac datoria catre societate, insa reciproca pare a nu fii valabila. Alaturi de aceste „piedici” sportive se adauga si lipsurile sistemului medical: doar 100 de teste de glicemie pe 3 luni (in conditiile in care ar trebui sa isi ia glicemia de minim 3 ori/zi), lipsa unui medicament de pe piata din Romania de aprox. 5 ani folosit pentru tratarea hipoglicemiilor severe sau al comelor (Glucagon), accesul dificil la dispozitive de masurare continua a glicemiei (pentru evitarea inteparii in deget si care sunt utilizate frecvent de sportivii cu diabet din intreaga lume).

Nici cu sponsorizarile pentru echipa nu am stat prea bine. Chiar eram in pragul de a nu putea participa la campionatul de anul trecut, lipsindu-ne banii pentru efectuarea deplasarii. Salvarea a venit de la Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (FRDNBM) si astfel, Romania a putut participa si a putut ajunge campioana europeana. Baietii s-au antrenat si se antreneaza doar o data pe luna pentru ca bugetul nu ne permite mai mult.

Pentru campionatul din acest an, ne-am bazat in principal pe sprijinul companiilor farmaceutice care produc medicamente pentru persoanele cu diabet. Anul trecut, in Ungaria, 2 firme au asigurat tot bugetul campionatului, una dintre ele sponsorizand campionatul cu peste 70.000 de euro. La noi, se pare ca interesul nu este nici pe departe cat cel din tara vecina. Din pacate, doar 45.000 de euro s-au strans pana in prezent din toate sursele. S-au trimis sute de cereri de sponsorizare catre lanturile de hipermarket-uri, farmacii, marile companii IT, banci, etc. Majoritatea nici nu s-au deranjat sa ne raspunda macar la mail-urile trimise. Cel mai probabil nici macar nu le-au deschis si rapid cu un delete au hotarat ca acest campionat nu merita nici o sansa.

Vizau mai mult sprijin din partea FRF

Dupa ce in luna mai, in urma unei conferinte de presa s-a creat o mica „tornada” mediatica, FRF a decis sa sprijine Campionatul DiaEuro 2015. FRF va dona un echipament de joc pentru reprezentativa tarii noastre si va suporta costul medaliilor si cupelor pentru castigatori. E inutil sa spunem ca ne-am fi asteptat la mai mult din partea acestora. Ne-am fi asteptat ca sponsorii echipei nationale de fotbal sa vina in sprijinul nostru. Raspunsul unuia dintre acestia a fost: „Pesoanele cu diabet nu au voie sa consume alcool si deci nu prea putem sa ne facem reclama”. Daca acestia ar avea cat de cat habar ce este diabetul ar stii ca o persoana cu diabet poate consuma (la fel ca orice persoana fara diabet) 1-2 unitati de alcool/zi (o bere 330ml, 1 pahar de vin sec de 150ml sau 35-50ml tarie). Dar, nu vor sa stie sau pur si simplu nu sunt interesati.

Primaria Cluj-Napoca, cea care ar trebui sa fie poate cel mai important promotor al evenimentului, pentru ca numele acestui oras va fi dus mai departe in 17 tari, a venit in sprijinul DiaEuro 2015 la fel ca si FRF dupa campania de publicitate si mediatizare din luna Mai. Totusi, acestia au fost mai darnici decat FRF sprijinind DiaEuro cu 11.000 de euro. Insa, Asociatia Tinerilor Ortodocsi a primit o suma aproape de 5 ori mai mare pentru a organiza o intalnire europeana in luna Septembrie. Cam tot atat a primit si echipa de baschet „U Mobitelco” (una dintre emblemele sportive ale orasului de pe Somes). Din pacate, din nou vedem o atitudine populista practicata frecvent in ultimii ani cand Biserica si asociatiile conexe acestei primesc sprijin material consistent de la autoritati (mai departe nu vreau sa continui… dvs probabil cunoasteti mai bine ca mine situatia). O singura remarca – anumite voturi conteaza cand vin alegerile!!!

Nici presa centrala nu prea a fost interesata de acest subiect. Cateva stiri anul trecut cand echipa a reusit acea performanta extraordinara. Cateva poze, cateva felicitari. Vorba aceea: „La placinte inainte, la razboi inapoi” la noi s-ar putea adapta „La felicitari si poze inainte, la sponsorizari inapoi”. Si atat! Pe cine intereseaza ca o echipa de „handicapati” face chiar in aceste conditii vitrege performanta? Insa nimeni nu a venit sa ii vada la un meci, nimeni nu  a venit sa vada cum tin piept unor echipe profesioniste de futsal, cum lupta pana la capat si incearca sa se perfectioneze ca sa poata castiga si anul acesta titlul. Anul trecut, vecinii unguri au reusit sa transmita finala in direct pe una din cele mai importante televiziuni de sport din tara (DigiSport 1) si anul acesta doresc sa cumpere drepturile de televizare pentru meciurile Ungariei, finala mica si marea finala. Insa de la cine? Nici o televiziune nu este interesanta sa transmita acest campionat. Ei sunt surprinsi de acest fapt mai ales ca in acea perioada (19-26 Iulie) nu sunt asa multe evenimente sportive (fiind pauza competitionala). Si ei si noi speram ca poate totusi o televiziune va veni sa transmita macar meciurile Romaniei si cele ale Ungariei. Se zice ca speranta moare ultima dar si cand moare…

Riscăm suspendarea pe trei ani

Ne-am bucurat nespus cand dl. Ioan Ovidiu Sabau a devenit imaginea DiaRomania si a sustinut cu tarie campania de promovare a acestui campionat. In luna Mai, acesta chiar a jucat un meci amical alaturi de foste glorii ale „U Cluj” impotriva DiaRomania in vederea strangerii de fonduri.

In aceste conditii facem apel la dumneavoastra, adevaratii oameni de presa si iubitori ai sportului, cei care inca mai credeti ca sportul din aceasta tara mai are o speranta sa atinga gloria de alta data, cei care credeti ca tinerii din Romania au nevoie de astfel de modele de urmat. Poate inca o campanie media agresiva va mai reusi sa aduca ceva sponsorizari pentru acest eveniment. Am ajuns chiar sa facem campanii ca pe vremea vechiului regim. Am convertit „Dati un leu pentru ateneu” in „Dati un leu pentru turneu”, insa se pare ca nici asta nu mai misca pe nimeni.

Tragedia mare este ca, daca nu vom reusi organizarea acestui campionat, tara noastra va fi suspendata pe o durata de 3 ani in ce priveste participarea la acest campionat. Ca sa nu mai vorbim de rusinea fata de tarile participante care au cheltuit bani cu antrenamentele si care si-au achizitionat biletele de avion pentru a veni in Romania.

Dar, poate ca noi suntem obisnuiti sa fim aratati cu degetul ca nu putem si nu vrem sa ne purtam ca o tara cum ne place sa o numim „europeana”.

Cosma Daniel-Tudor
medic rezident Diabet, Nutritie si Boli metabolice, an III
Centrul de Diabet Cluj-Napoca
medicul echipei nationale de futsal de diabet a Romaniei
coordinator de proiect DiaEuro 2015

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Libertateapentrufemei.ro
Imagini din vila Danei Budeanu, de Crăciun! Numai la casele regale mai vezi așa ceva! Cum au arătat bradul, masa festivă și ținutele. Lux e puțin spus
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
FANATIK.RO
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Elle.ro
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Wow, ce mari și frumoși s-au făcut copiii Nicoletei Luciu! Fiul a depășit-o în înalțime! / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mari și frumoși s-au făcut copiii Nicoletei Luciu! Fiul a depășit-o în înalțime! / FOTO
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Observatornews.ro
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Horoscop 27 decembrie 2024. Berbecii vor trebui să se protejeze de orice fel de exagerare prin mijloacele pe care le au la îndemână
HOROSCOP
Horoscop 27 decembrie 2024. Berbecii vor trebui să se protejeze de orice fel de exagerare prin mijloacele pe care le au la îndemână

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI