EURO 2018 – semifinale
ROMÂNIA – RUSIA 22-28
Fără Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2010, 2015 şi 2016, accidentată, România a reuşit să facă un joc bun doar în prima repriză, când a fost aproape tot timpul în avantaj.
România a evoluat excelent în apărare şi foarte bine în atac în prima parte a întâlnirii şi condus cu 2-0, 3-1, iar apoi cu 9-6, 10-7, 11-8, însă Rusia a egalat, 12-12, iar pe finalul primei reprize a trecut în avantaj. Campioana olimpică nu a condus în prima repriză decât de două ori, cu 5-4 şi 16-15, la pauză.
În debutul părţii secunde, echilibrul fragil s-a rupt pe fondul unei inferiorităţi şi al unor erori comise în atac de românce, astfel că Rusia s-a desprins la 19-15, iar România a ajuns la aproape zece minute consecutive fără gol marcat. Echipa antrenată de Ambros Martin s-a apropiat la două goluri, 19-17, dar acesta a fost ultimul zvâcnet al jucătoarelor noastre, după care Rusia s-a distanţat decisiv, la 27-19 (52), scor la care meciul era jucat. Rusia a câştigat cu 28-22.
Ana Viahireva, autoare a 13 goluri, a fost cheia victoriei echipei Rusiei, micuţa handbalistă rusă fiind de neoprit.
Au evoluat echipele:
România: Denisa Dedu (3 mingi parate), Yuliya Dumanska (6 mingi parate, 1 gol marcat) – Aneta Udriştioiu, Laura Chiper (2 goluri), Melinda Geiger, Cristina Laslo (2), Anca Polocoşer, Ana-Maria Dragut (4), Eliza Buceschi (3), Crina Pintea (3), Daniela Raţiu, Raluca Băcăoanu, Bianca Bazaliu (1), Gabriela Perianu (3), Valentina Ardean Elisei (1), Cristina Florică (2). Selecţioner: Ambros Martin.
Rusia: Ana Sedoikina (9 mingi parate), Kira Trusova (2 mingi parate) – Polina Kuzneţova (1 gol), Iulia Mangarova (3), Marina Sudakova (1), Elizaveta Malaşenko, Antonina Skorobogatcenko, Irina Snopova, Iaroslava Frolova (1), Ksenia Makeeva (3), Ana Viahireva (13), Ana Sen (4), Daria Dmitrieva (1), Maia Petrova, Daria Samohina (1). Selecţioner: Evgheni Trefilov.
Au arbitrat ungurii Peter Horvath şi Balazs Marton.
Finala competiţiei se va juca duminică, de la ora 18:30.
LIVETEXT
Final de meci. România pierde semifinala contra Rusiei (22-28)
Minutul 52: Bazaliu înscrie pentru România, dar Rusia e departe și timpul, prea scurt (20-27).
Minutul 50: Rusia defilează, România s-a prăbușit. Diferență de șapte goluri în favoarea adversarelor (26-19).
Minutul 47: Rusia s-a distanțat la cinci goluri (24-19), cel mai mare ecart dintre cele două echipe.
Minutul 45: Pintea înscrie al patrulea gol al României într-un interval de 15 minute, dar Rusia continuă să aibă un avantaj liniștitor (22-19).
Minutul 42: Rusia se distanțează din nou la patru goluri (21-17).
Minutul 40: Pintea marchează al doilea gol consecutiv al României (17-19).
Minutul 38: Dragut înscrie primul gol al României în repriza secundă.
Minutul 32: trei goluri diferență pentru Rusia (18-15) și superioritate numerică, după eliminarea lui Ardean Elisei pentru două minute.
Minutul 31: Rusia se desprinde pentru prima dată la două goluri, grație unui gol de la 7 metri.
A început repriza a doua.
Fotografii: Marius Ionescu
Pauză.
Minutul 30: Rusia intră în avantaj la pauză (16-15).
Minutul 27: Golul lui Perianu ne readuce în avantaj pentru câteva secunde, dar Rusia egalează (14-14).
Minutul 25: Rusia reface un handicap de trei goluri (12-12).
Minutul 23: Golul Elenei Florică (12-10) a fost cel de-al 2000-lea marcat de echipa națională la campionatele europene!
Minutul 20: Pintea marchează primul gol și conducem (11-8).
Minutul 17: Dragut înscrie de la 9 metri și conducem cu 9-6, dar Rusia reduce diferența de la 7 metri.
Minutul 16: Iulia Dumanska apără o lovitură de la 7 metri.
Minutul 16: Un nou gol al Laurei Chiper, iar România are un avantaj de două goluri (8-6).
Minutul 12: Laura Chiper înscrie de pe extremă și România revine în avantaj (6-5).
Minutul 10: Rusia trece în avantaj pentru prima dată (5-4).
Minutul 8: Paradă de excepție a Denisei Dedu, care îi refuză Rusiei șansa de a trece în avantaj pentru prima dată.
Minutul 7: Perianu înscrie cu o bombă în vinclul porții Rusiei. 4-3 România.
Minutul 5: Laslo face 3-1 pentru România.
Minutul 4: Viachireva înscrie primul gol al Rusiei. 2-1 pentru România.
Minutul 3: Eliza Buceschi înscrie al doilea gol al României, după ce ratează o lovitură de la 7 metri.
Minutul 1: Eliza Buceschi marchează primul gol al partidei, din lovitură de la 7 metri. Imediat după, pe atacul rusoaicelor, Denisa Dedu apără o primă aruncare.
ACTUALIZARE 14 decembrie. Indisponibilă după accidentarea din meciul cu Ungaria, Cristina Neagu, căpitanul tricolorelor, a postat un mesaj de încurajare pentru fete pe un site de socializare.
Rusia este cvadruplă campioană mondială și a câștigat ultima ediție a Jocurilor Olimpice, la Rio de Janeiro, în 2016. Totuși, rusoaicele nu și-au adjudecat niciodată titlul european, cel mai bun rezultat fiind o medalie de argint, în 2006.
România a obținut un bronz la Europeanul din 2010, dar se poate lăuda cu trei titluri mondiale.
În ultimii 10 ani, cele două echipe s-au întâlnit de 10 ori. Tricolorele s-au impus de 3 ori, Rusia de 6 ori, iar un meci s-a terminat la egalitate. Interesant este faptul că cele două naționale s-au întâlnit și în preliminariile pentru CE 2018, acolo unde și-au împărțit victoriile.
Rusia ne-a bătut în 2005, în finala Campionatului Mondial, cu 28-23.
Campioana olimpică en titre, Rusia, a fost învinsă surprinzător de selecţionata secundă a României, cu scorul de 25-24 (11-12), la finalul lui noiembrie în Sala Polivalentă ”Ioan Kunst-Ghermănescu” din Bucureşti, în partida de debut a ediţiei a 50-a a Trofeului Carpaţi la handbal feminin.
ACTUALIZARE 14 decembrie. O delegație VIP a României a plecat în această dimineață, de pe Aeroportul Otopeni, spre Paris, pentru marele meci cu Rusia, din semifinalele Europenelor. Din ”lot” fac parte fosta mare handbalistă Narcis Lecușanu, precum și șefii sportului românesc: ministrul Bogdan Matei, precum și șeful COSR, fostul scrimer Mihai Covaliu – ”aur” la JO 2000 și ”bronz” la JO 2008. Covaliu îl are alături de secretatul general al instituției pe care o conduce, fostul atlet George Boroi, care ocupă funcția de secretar general al COSR.
ACTUALIZARE 14 decembrie. Gheorghe Tadici, „argint” mondial în 2005, cu naționala României: „Să mai facem o medalie. Dumnezeu e sus și le aranjează pe toate„
Cinci handbaliste din naționala Rusiei sunt în doliu înaintea semifinalei cu România
ACTUALIZARE 13 decembrie. Toate amănuntele despre România – Rusia, semifinala Euro 2018 de mâine. Cealaltă semifinală e Franța – Olanda.
- Handbalistele din naționala Rusiei au stat cu ochii pe tricolore și în tren | GALERIE FOTO&VIDEO
- Încă o lovitură pentru Cristina Neagu! Românii au luat foc după ce au văzut ce a apărut pe pagina EHF
- VIDEO | Unguroaicele, show în vestiar, după succesul cu România
- Cum reacționează mama Cristinei Neagu, după accidentările fiicei ei: ”A început să plângă”
- Decizia luată de Cristina Neagu după ce a primit diagnosticul crunt de la medici. Ce mesaj public a transmis handbalista
- Cristina Neagu este la a treia accidentare gravă. În 2013 a avut ruptură de ligamente încrucișate și la genunchiul stâng
- Cristina Neagu a suferit una din cele mai grave accidentări pentru un sportiv! Cum se tratează ruptura de ligamente încrucișate
- Dramă pentru România: Cristina Neagu a primit un diagnostic îngrozitor, după accidentarea din meciul cu Ungaria! Sezon încheiat
- Cine este Bianca Bazaliu, jucătoarea convocată de urgență după accidentarea horror a Cristinei Neagu
- Golul Anei Maria Dragut din ultima secundă a meciului cu Norvegia a calificat România în semifinale | VIDEO
- UPDATE | România a pierdut cu Ungaria, dar s-a calificat în semifinalele Euro 2018 de handbal feminin
ACTUALIZARE 13 decembrie, ora 11.00. La casele de pariuri, România are șanse infime de a prinde marea finală. Rusia lui Trefilov are cota 1,18 la victorie, remiza – cota 13, iar succesul tricolorelor – 7,5. Avantajul uriaș al rusoaicelor este astfel explicabil: absența Cristinei Neagu, accidentată contra Ungariei, precum și de faptul că adversarele româncelor sunt mai odihnite, după ce au folosit ”rezervele”, la ultimul meci din grupa principală.
–––
Tricolorele au terminat Grupa principală 2 cu șase puncte, la egalitate cu Norvegia și Ungaria, care ne-a învins miercuri, 31-29. Fetele lui Martins Ambros au pătruns în penultimul act grație unui gol mai mult înscris decât Norvegia.
Departajarea s-a făcut în urma clasamentului între cele trei echipe aflate la egalitate:
2. ROMÂNIA 2p (60-54) +6
3. Norvegia 2p (61-56) +5
4. Ungaria 2p (56-67) -13
Rusia este cvadruplă campioană mondială și a câștigat ultima ediție a Jocurilor Olimpice, la Rio de Janeiro, în 2016. Totuși, rusoaicele nu și-au adjudecat niciodată titlul european, cel mai bun rezultat fiind o medalie de argint, în 2006. România va juca în ultimele două partidei fără liderul Cristina Neagu, care a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul drept după un fault comis asupra ei de unguroaica Planeta Szimonetta. În locul Cristinei a fost convocată de urgență Bianca Bazaliu, 21 de ani, de la CSM București, care a făcut parte din lotul lărgit.
România are în palmares un bronz, la Europeanul din 2010, dar și trei titluri mondiale (1956, 1960, 1962).
Am bătut Rusia în preliminarii
În ultimii 10 ani, cele două echipe s-au întâlnit de 10 ori. Tricolorele s-au impus de 3 ori, Rusia de 6 ori, iar un meci s-a terminat la egalitate. Interesant este faptul că cele două naționale s-au întâlnit și în preliminariile pentru CE 2018, acolo unde și-au împărțit victoriile. Rusia s-a impus, 30-25, la Togliatti, iar România și-a luat revanșa la Cluj-Napoca, 26-25. Tricolorele au câștigat grupa, cu 10 puncte, iar Rusia a terminat pe 2, cu 8 puncte.
Din păcate, Rusia ne-a bătut în 2005, în finala Campionatului Mondial, cu 28-23. Atunci, Elisei a marcat 7 goluri, dar nu a putut opri super-puterea pe care și atunci o conducea același Trefilov.
În cealaltă semifinală se înfruntă Olanda și Franța, vineri, ora 22:00, TVR1.
Finala și finala mică sunt programate duminică de la 18:30, respectiv 15:00.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!