Cu mulți jucători naturalizați în lot, naționala pregătită de slovacul Julius Penzes spera măcar în evitarea retrogradării. Doar că tricolorii au evoluat modest și au retrogradat din anticamera eșalonului de elită. Echipa a părut ruptă, jucătorii își reproșau greșelile pe gheață, iar rezultatul a venit firesc.
Duminică, 9 mai, într-o partidă care nu mai conta pentru clasamentul final, România a evoluat cu Ungaria. Maghiarii, susținuți de peste 1.500 de fani, au câștigat cu 4-2.
La finalul partidei, după intonarea imnului formației învingătoare, suporterii din tribune au început să cânte imnul Ținutului Secuiesc.
„Au cântat românii etnicii maghiari din naționala noastră. Evgheni Skacikov, un sportiv rus naturalizat care evoluează la Miercurea Ciuc, și-a dat casca jos și a ascultat și el”, a confirmat un oficial prezent la meciul de la Ljubljana.
Potrivit martorilor, la meci a fost prezent și Tanzos Barna, actual ministru al mediului, fost președintele al federației de hochei. Demnitarul a urmărit partida îmbrăcat într-un un tricou al celor de la HSC Csikszereda. Barna nu a răspuns apelurilor ziarului.
În rezumatul video prezentat pe site-ul federației internaționale, imaginile cu românii care cântă cu fanii de la Budapesta nu au fost prinse, dar se poate auzi pe fundal cum se cântă.
Imnul secuiesc, un poem scris în 1921 de György Csanády pus pe muzică de Kálmán Mihalik, este cântat cu regularitate la evenimentele sportive în secuime. Se intonează la fiecare joc al campioanei României, HSC Csikszereda.
Jucătorii aveau o primă de câte 2.500 de euro, dacă rămâneau în divizie
Federația Română de Hochei pe Gheață a anunțat că va emite un comunicat de presă legat de situația de la Mondialul din Slovenia, în condițiile în care fiecare jucător a avut promisă o primă de câte de 2.500 de euro în cazul salvării de la retrogradare, dar evoluția a fost dezamăgitoare.
Țara gazdă și Ungaria s-au calificat în Grupa Mondială.
Foto: IIHF.com