În urmă cu opt decenii, mai mulți entuziaști participau la competițiile internaționale de bob pe cheltuiala lor, cu un material de concurs rudimentar dacă îl comparăm cu cel existent acum. Primul rezultat notabil s-a înregistrat în 1930, când Alexandru Ifrim și Dumitru Zană au cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial Universitar de la Davos (Elveția). Un an mai târziu, Alexandru Papană și Dumitru Hubert au câștigat competiția, stabilind și un record al pârtiei.
În 1932, participarea boberilor români la Jocurile Olimpice de la Lake Placid (SUA) a fost posibilă deși statul român n-a susținut deplasarea. Fiecare sportiv a cotizat cu câte 25.000 de lei pentru a ajunge în America. Acolo, organizatorii le-au imputat sportivilor noștri că nu au căști de protecție și că folosesc boburi vechi, periculoase pentru integritatea concurenților. În ciuda acestor probleme, România ocupă locul 4 la bob două persoane (Papană, Hubert), respectiv 6 la cel de 4 (Papană, Alexandru Ionescu, Ulise Petrescu, Hubert). Rezultatele sunt remarcabile, iar ele cresc interesul pentru acest sport. Așa se explică și faptul că în 1933 se organizează concursuri interne la Sinaia, Rm. Vâlcea, Câmpulung Muscel și Slatina.
Au folosit în premieră startul lansat
În urmă cu 82 de ani, la Mondiale, țara noastră obține prima medalie de aur prin Papană și Hubert. Cei doi au depășit în clasament echipajele Cehoslovaciei și Austriei. Interesant este că Papană și Hubert au folosit, în premieră mondială, startul lansat, ei montându-și pe bob un împingător special. N-a fost singura inovație a românilor. Ulterior, Alexandru Frim a construit un bob complet carenat.
Foto: Papană și Hubert au cucerit o medalie de aur și una de bronz la CM de bob două persoane
La ediția din 1934 a CM, pe 4 februarie, România avea să-și apere titlul. De data aceasta, pe primul loc s-au clasat Frim și Vasile Dumitrescu, iar Papană și Hubert au terminat pe locul 3. Frânarul ultimului echipaj avea să-și piardă viața într-un accident de avion. Un sfârșit asemănător cu al lui Hubert aveau să aibă Gheorghe Ostapov, cel care i-a luat locul în bob alături de Papană, dar și Dumitrescu, pe când încerca să stabilească un record mondial aviatic între Europa și Australia – Frim s-a salvat sărind cu parașuta… Tot în 1934, România a cucerit ”argintul” mondial la bob 4 persoane, în echipajul Emil Angelescu, Teodor Popescu, Dumitru Gheorghiu și Ion Gribincea.
Performanțele din anii 30 n-au fost singurele pentru boberii noștri la Mondiale. La ediția din 1969, de la Lake Placid (SUA), Ion Panțuru și Dumitru Focșeneanu au cucerit medalia de argint, iar în 1973, în aceeași stațiune, ei s-au clasat pe locul 3. În aceeași perioadă, a fost cucerită și singura medalie a României la Jocurile Olimpice de iarnă. Avându-l alături pe Nicolae Neagoe, Panțuru a ocupat locul 3 la bob două persoane, fiind la câteva sutimi de secundă de legendarul Eugenio Monti (Italia). El avea să se claseze pe locul 4 la patru persoane.