Echipele de rugby ale României şi SUA se înfruntă, sâmbătă, la Bucureşti, la 95 de ani după primul lor meci. Federaţia Română de Rugby a decis ca la disputa cu yankeii să pună în joc un trofeu care poartă numele celui care a condus forţele aliate în Primul Război Mondial. Cupa va fi transmisibilă şi se va decerna în meciurile directe.
În urmă cu un secol, în ţara noastră s-a disputat primul campionat de rugby. Iar cinci ani după aceea, în 1919, la Paris, echipa României debuta pe plan internaţional, pierzând (0-21) în fața selecţionatei SUA. Cum acea întâlnire a avut loc în cadrul Jocurilor Interaliate sub patronajul generalului John Pershing, Federaţia Română de Rugby a decis ca la confruntarea dintre cele două naţiuni, de sâmbătă (ora 18.30), de pe stadionul ”Arcul de Triumf” din București, să pună în joc un trofeu care să poarte numele eroului american.
“Avem o istorie frumoasă cu echipa Statelor Unite şi credem că acest mod de a celebra primul meci internaţional al rugbyştilor români va încânta atât echipele, cât şi publicul”, a declarat preşedintele FRR, Haralambie Dumitraş, în momentul prezentării trofeului. Se respectă astfel o tradiţie a sportului cu balonul oval, în multe dispute existând astfel de cupe transmisibile: Calcutta la Scoția – Anglia (inaugurată în 1879), Bledisloe la Noua Zeelandă – Australia (1932), Gallaher la Franța – Noua Zeelandă (2000), Eurostar la Franța – Anglia (2000), Antim Ivireanu la Georgia – România (2002), Garibaldi la Italia – Franța (2007).
Yankeii, ultimii campioni olimpici
Din 1919 și până astăzi, România și SUA s-au întâlnit de șase ori la rugby, ”stejarii” câștigând o s
A avut acelaşi grad ca George Washington
Născut pe 13 septembrie 1860,, în Missouri, John Joseph Pershing este singurul militar american care a avut gradul de General de armată – l-a primit şi George Washington, însă post-mortem. Provenind dintr-o familie originară din Alsacia, acesta a condus forţele aliate la sfârşitul Primului Război Mondial, restructurând totodată armata americană. Sub patronajul său, în 1919, la Paris s-au desfăşurat Jocurile Interaliate, o competiţie polisportivă la care au fost prezenţi şi sportivii noştri.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!