Rusia – Croația 2-2 (3–4 la loviturile de departajare)
Au marcat: Cheryshev (32), Mario Fernandes (115) / Kramaric (39), Vida (101)
Penaltyuri: 0-0 Smolov (a apărat Subasic), 0-1 Brozovic (gol), 1-1 Dzagoev (gol), 1-1 Kovacic (ratare), 1-1 Mario Fernandes (ratare), 1-2 Modric (gol), 2-2 Ignashevich (gol), 2-3 Vida (gol), 3-3 Kuzyayev (gol), 3-4 Rakitic (gol)
REZULTATE SFERTURI DE FINALĂ, AICI
Croaţia va întâlni Anglia în penultimul act, reuşind să joace din nou o semifinală de Cupă Mondială după exact 20 de ani, croaţii obţinând bronzul la ediţia din 1998, care a avut loc în Franţa.
Croaţia, deşi favorită în faţa Rusiei, s-a impus greu, la loviturile de departajare, unde au transformat Marcelo Brozovic, Luka Modric, Domagoj Vida şi Ivan Rakitic, respectiv Alan Dzagoev, Serghei Ignaşevici şi Daler Kuziaev. Au ratat Mateo Kovacic de la croaţi, iar Fedor Smolov şi Mario Fernandes, de la ruşi. În timpul regulamentar, Andrej Kramaric (39), Domagoj Vida (101) au punctat pentru învingători, iar Denis Cerîşev (31) şi Mario Fernandes (115) pentru Rusia.
Meciul a fost unul de un nivel bun, cu mult dramatism, mai ales în prelungiri, echipa gazdă oferind o replică foarte bună Croaţiei.
Primele minute ale partidei au aparţinut gazdelor, dar Cerîşev a fost blocat de Vrsaljko în careu (2), iar apoi Lovren l-a oprit pe Dziuba (5).
”Vatreni” au reuşit să iasă la joc şi un şut-centrare expediat de Rebic (6) a fost respins de Akinfeev. Acelaşi Rebic a reluat cu capul (7), dar balonul s-a dus peste poartă. Rakitic (16) a şutat peste poartă din lovitură liberă de la 20 m, iar Perisic (28) a reluat cu capul pe lângă ţintă, la centrarea lui Vrsaljko.
Rusia a deschis scorul contrar cursului jocului, prin Cerîşev (31), care l-a surprins ieşit pe Subasic cu un şut de la 22 de metri, în vinclul porţii.
Croaţii au egalat pe finalul primei reprize, când Kramaric a trimis cu capul în plasă centrarea lui Mandzukic (39).
La reluare, echipa lui Dalic a încercat să îşi impună jocul, dar oportunităţile care au apărut nu au fost concretizate. Kramaric (52) a reluat spectaculos din foarfecă, dar fără probleme pentru Akinfeev. Perisic (60) a ratat o mare ocazie, şutul său din careu lovind bară.
”Sbornaia” a avut şi ea câteva incursiuni, dar mingea trimisă cu capul de Dziuba (62) nu i-a pus probleme lui Subasic, iar Erohin (72) a trimis mingea peste poartă cu capul.
Modric şi Vrsaljko (76) au avut şuturi blocate de apărarea rusă, iar la ultima ocazie înainte de prelungiri, Subasic a respins şutul la colţul scurt tras din unghi de Smolov (90+4).
Fundaşul Vida a adus Croaţia în avantaj în min. 101, cu o lovitură de cap, mingea strecurându-se în poartă deviată şi de Corluka.
Croaţii au făcut pasul înapoi, iar echipa lui Cercesov a dat curs invitaţiei, însă Subasic (112) a prins şutul puternic al lui Kuziaev. Subasic nu a mai avut ce face în min. 115, la lovitura de cap a brazilianului naturalizat Mario Fernandes, din centrarea lui Dzagoev. Rusia a vizat chiar victoria înainte de şuturile din punctul cu var, dar Subasic a fost la post la şutul lui Zobnin (119).
La loviturile de departajare, fiecare portar a apărat câte un şut (Smolov, respectiv Kovacic), dar diferenţa a fost făcută de ratarea lui Mario Fernandes şi de şansa avută de Modric, mingea sa fiind atinsă de portarul Alinfeev. În optimi, Subasic apărare trei penalty-uri, iar Akinfeev două.
”Sbornaia” nu mai jucase sferturi de finală la o Cupă Mondială din 1970, ca URSS, când a pierdut cu Uruguayul (0-1). Cel mai bun rezultat al său a fost în 1966, când a ocupat locul 4.
Croaţia a pierdut de fiecare dată când a întâlnit echipa ţării gazdă la Cupa Mondială până acum, 1-2 cu Franţa în semifinalele ediţiei 1998 şi 1-3 cu Brazilia în 2014, deşi a condus de fiecare dată. Croaţii au marcat în fiecare din ultimele lor nouă meciuri jucate la Cupa Mondială.
Luka Modric, cu 19 apariţii, este jucătorul croat cu cele mai multe meciuri la turnee finale ale Cupei Mondiale şi EURO. Serghei Ignaşevici a stabilit un nou record pentru Rusia, cu 18 partide la turnee finale.
Echipele de start:
Rusia: 1. Igor Akinfeev (căpitan) – 2. Mario Fernandes, 3. Ilia Kutepov, 4. Serghei Ignaşevici, 13. Fedor Kudriaşov – 11. Roman Zobnin, 7. Daler Kuziaev – 19. Aleksandr Samedov, 17. Aleksandr Golovin, 6. Denis Cerîşev – 22. Artem Dziuba
Selecţioner: Stanislav Cercesov
Rezerve: 12. Andrei Lunev, 20. Vladimir Gabulov – 18. Iuri Jirkov, 14. Vladimir Granat, 5. Andrei Semenov, 8. Iuri Gazinski, 21. Aleksandr Erohin, 16. Anton Miranciuk, 15. Alexei Miranciuk, 9. Alan Dzagoev, 10. Fedor Smolov
Croaţia: 23. Danijel Subasic – 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic – 7. Ivan Rakitic, 10. Luka Modric (căpitan) – 18. Ante Rebic, 9. Andrej Kramaric, 4. Ivan Perisic – 17. Mario Mandzukic
Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve: 1. Dominik Livakovic, 12. Lovre Kalinic – 13. Tin Jedvaj, 5. Vedran Corluka, 15. Duje Caleta-Car, 22. Josip Pivaric, 19. Milan Badelj, 14. Filip Bradaric, 8. Mateo Kovacic, 11. Marcelo Brozovic, 20. Marko Pjaca.
Arbitru: Sandro Ricci; arbitri asistenţi: Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (toţi din Brazilia); Arbitru de rezervă: Janny Sikazwe (Zambia); Arbitru asistent de rezervă:Jerson Dos Santos (Angola)
Arbitru video:Massimiliano Irrati (Italia); Arbitri asistenţi video: Roberto Diaz (Spania), Wilton Sampaio (Brazilia), Paolo Valeri (Italia)
Echipele probabile:
Rusia: Akinfeev – Kutepov, Ignasevici, Kudryașov – Fernandes, Kuziaev, Zobnin, Zhirkov – Samedov, Golovin – Dziuba
Croatia: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic – Brozovic – Rebic, Modric, Rakitic, Perisic – Mandzukic
Jucând acasă, pe arena ”Fișt Olympic” din Soci, Rusia nu se gândește, astăzi, în partida cu Croația, decât la pasul următor, calificarea în semifinalele Cupei Mondiale 2018.
Este un obiectiv măreț, niciodată atins de reprezentativa celui mai mare stat din lume. Doar ”bunica” URSS a mai reușit să ajungă în careul cu ași la Cupa Mondială 1966 din Anglia. Atunci ”rușii”, la care jucau ucrainieni, georgieni sau armeni, au fost eliminați în penultimul act al competiției de RFG cu 2-1. URSS a terminat pe locul 4 la CM 1966, după ce a pierdut și finala mică în fața Portugaliei, tot cu 2-1.
Acum așteptările sunt mari, la fel și presiunea pusă pe elevii lui Stanislav Cercesov. ”Cel mai important în sport este rezultatul. Iar acest rezultat este victoria pentru echipa noastră”, a decretat președintele Vladimir Putin, după victoria Rusiei cu Spania. Cum investițiile pentru organizarea acestui turneu final au fost uriașe și așteptările mai-marilor Rusiei sunt pe măsură.
”Facem o Cupă Mondială fantatică. Ne dorim să ajungem cât mai sus”, a anunțat portarul Igor Akinfeev, în timp ce selecționerul Croației, Zlatko Dalic este prudent: ”Rusia nu ar fi ajuns atât de departe dacă nu ar fi fost o echipă puternică”.
Pe de altă parte, Croația nici nu concepe să se oprească în sferturi. Mai mult, ex-iugoslavii se gândesc chiar să depășească generația 98, care reușea un loc 3 la Cupa Mondială din Franța, după 2-1 cu Olanda. în finala mică.
„Noi respectăm generaţia 1998. Este echipa croată care a cunoscut cel mai mare succes până azi şi care a ridicat ştacheta atât de sus. Dar echipa noastră actuală este foarte puternică, iar noi avem şansa să depăşim această generaţie”, a precizat fundașul Dejan Lovren.
Rusia și Croația s-au mai întâlnit până acum de trei ori. Două remize ”albe”, 0-0, în 2006 și în 2007 și un 3-1 pentru croați, într-un amical disputat în 2015.