Mai nimeni nu-şi făcea iluzii în privinţa deznodământului luptei lui Kovalev cu relativ puţin cunoscutul Mohammedi, apărut aproape din senin în postura de challenger al rusului la centurile deţinute de acesta la semigrea. Kovalev, ce are acum 28 de victorii, dintre care 25 prin KO, este considerat unul dintre cei mai duri pugilişti din boxul actual. I-a încheiat practic cariera legendarului Bernard Hopkins, a dat „de podea” cu Jean Pascal, le-a administrat corecţii fizice unor nume precum Nathan Cleverly, Cornelius White, Gabriel Campillo sau Cedric Agnew, unii dintre aceştia fiind neînvinţi până la ora luptei cu Kovalev.
L-a îngenuncheat scurt!
În gala găzduită de hotelul Mandalay Bay din las Vegas, rusul l-a îngenuncheat scurt pe Mohammedi, încă din repriza a 3-a, dovedind că statutul unor boxeri – precum cel de challenger oficial al francezului – este, adesea, rodul unor conjuncturi norocoase ori al unor statistici seci, cu efecte stranii, de genul celor care au făcut, de exemplu, ca naţionala de fotbal a României să fie în urna capilor de serie la tragerea grupelor de calificare pentru Campionatul Mondial din Rusia, din 2018.
Realist vorbind, Mohammedi nu avea ce să caute în acelaşi ring cu Kovalev, cum naţionala noastră nu avea ce să caute „cot la cot” cu echipe ca ale Germaniei, Olandei sau Spaniei. Dar ştim de multă vreme că statistica poate demonstra practic orice, atât la o extremă cât şi la cealaltă. Şi, culmea, ambele în acelaţi timp. Totul depinde doar de intepretarea şi interesul celui care intepretează datele respective. Acum, problema lui Kovalev este, de fapt, numele viitorului adversar.
Jean Pascal, victorie controversată
În aceeaşi gală, Jean Pascal l-a învins – cu o decizie controversată la puncte – pe americanul de origine cubaneză, Yunieski Gonzalez, într-un meci în care prestaţia lui Pascal „a ridicat mai multe semne de întrebare, decât a oferit răspunsuri”, după cum se exprima un comentator american. Dar Pascal a fost învins de Kovalev prin KO în repriza a 8-a chiar în acest an, în luna martie. Cine şi-ar mai dori să dea bani ca să vadă o reeditare a întâlnirii? Mai nimeni, iar asta o ştie şi Kovalev, care a fost sceptic în privinţa unei noi lupte cu Pascal. Numele cel mai vechiculat până acum era cel al „supercampionului” de la super mijlocie, Andre Ward.
Kovalev – Ward, Ward – Golovkin, ce urmează?
Însă Ward îl „ţinteşte” pe Gennady Golovkin, cu o cotă şi o popularitate superioare lui Kovalev, dar şi lui însuşi. În plus, raţiunea îi spune clar lui Ward că e altceva să fii lovit de Kovalev, care luptă la o categorie superioară americanului, decât să te lovească Golovkin, care ar veni de la mijlocie, una inferioară celei obişnuite pentru Ward. Oricum ar fi, eu sper ca unul dintre cei doi ruşi – oricare ar fi acesta – să-i scoată din cap lui Ward ideea de „supercampion” ce i-a fost pompată de ani şi ani, în care, de fapt, nici n-a mai urcat în ring, ca într-o cură intensivă cu E-uri, de presa americană, dar şi de cel puţin una dintre organizaţiile majore ale boxului profesionist.
Personal, aş prefera să fie vorba de Kovalev. Recuperarea lui Ward ar dura mult mai mult.. Poate ar însemna chiar retragerea lui..