Dacă au justa cauza (minim 90 de zile de neplată de la scadență și neachitarea a minim 75% din drepturile financiare), fotbaliștii pot depune, la Comisia Națională de Soluționare a Litigiilor, cerere de constatare a încetării relațiilor contractuale pentru justa cauza. Până acum, CNSL interpreta eronat prevederile legii insolvenței, suspendând litigiile dintre jucători și cluburi care aveau ca obiect denunțarea relațiilor contractuale.
Sunt multe cazuri în care jucătorii au fost blocați de cluburile în insolvență și nu au putut pleca la alte echipe, deși erau neplătiți cu lunile! Cel mai grav caz a fost cel petrecut la FCU Craiova patronată de Adrian Mititelu, dar s-au mai întâmplat situații similare la Oțelul, Farul, Unirea Alba Iulia, Gloria Buzău sau Metalul Reșița.
La Articolul 75, Aliniat 2 din Legea insolvenței nr. 85/2014, a fost introdus un al treilea punct, care face referire directă la dreptul sportivului de a participa la competiție. Iată cum arată acum acest articol de lege:
(2) Nu sunt supuse suspendării de drept prevăzute la alin. (1):
a) căile de atac promovate de debitor împotriva acțiunilor unui/unor creditor/creditori începute înaintea deschiderii procedurii și nici acțiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului;
b) acțiunile judiciare îndreptate împotriva codebitorilor și/sau terților garanți;
c) procedurile extrajudiciare aflate pe rolul comisiilor sportive din cadrul federațiilor sportive care funcționează potrivit Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, având ca obiect denunțarea unilaterală a contractelor individuale de muncă sau convențiilor civile ale sportivilor și sancțiuni sportive aplicabile în această situație sau orice alte litigii având ca obiect dreptul sportivului de a participa la competiție.