Conform AFP, baschetbaliştii care evoluează în liga profesionistă nord-americană au decis să profite de revenirea pe parchet, în interiorul “bulei” de la Disney World din Florida, pentru a-şi afişa susţinerea faţă de mişcarea “Black Lives Matter”, apărută după moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat în timpul reţinerii sale de către poliţie, pe 25 mai la Minneapolis.
În ultimele zile, jucătorii celor 22 de echipe calificate pentru această reluare aşteptată a campionatului, întrerupt mai mult de patru luni din cauza pandemiei de coronavirus, au căzut de acord să acţioneze la unison, astfel că gestul îngenuncherii a fost repetat şi la derby-ul metropolei Los Angeles, dintre Lakers şi Clippers, scor 103-101, disputat în cursul aceleiaşi seri de joi, scrie Agerpres.
Pe parchetul HP Field House, una dintre cele trei săli ale imensului complex ESPN World Wide of Sports, unde meciurile vor avea loc în spatele porţilor închise până la jumătatea lunii octombrie, principali actori ai meciului Jazz – Pelicans s-au adunat la marginea terenului, îmbrăcaţi toţi cu tricouri identice de culoare neagră, pe care era scris “Black Lives Matter”, cuvinte imprimate, de asemenea, pe parchet, deasupra logo-ului NBA.
După ce au îngenuncheat, jucătorii au început partida, iar fiecare dintre ei şi-a înlocuit, cu acordul ligii, numele de pe tricoul de joc cu un mesaj antirasist. Tânărul star al grupării din New Orleans, Zion Richardson, a ales cuvântul “Peace”, în timp ce jucătorul Mike Conley de la Utah Jazz a optat pentru “I’m a Man”, iar francezul Rudy Gobert, primul jucător din NBA testat pozitiv la coronavirus, în luna martie, autorul primului coş al meciului, şi-a imprimat pe tricou cuvântul “Equality”.
În ultimele două luni, Statele Unite au fost scena a numeroase proteste împotriva nedreptăţii rasiale şi a brutalităţii poliţiei, în urma morţii lui George Floyd.
De atunci, punerea unui genunchi în pământ a devenit un simbol al protestului, adoptat de manifestanţi, printre care mulţi sportivi profesionişti.
Acest gest a fost făcut pentru prima dată de jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick, în 2016, care şi-a atras din acest motiv insultele preşedintelui Donald Trump şi a fost plasat pe “lista neagră” a NFL, nemaifiind angajat de nicio altă echipă după despărţirea de fosta sa formaţie, San Francisco 49ers, în urmă cu patru ani.