Clubul CSA Steaua Bucureşti a marcat, într-o postare pe site-ul grupării, împlinirea a 31 de ani de la momentul câştigării Supercupei Europei la fotbal de către formaţia roş-albastră.

”Pe 24 februarie 2018 se împlinesc 31 de ani de când o echipă românească de fotbal cucerea un ultim trofeu continental. La Monte Carlo, pe cochetul stadion Louis II, Steaua Bucureşti, în calitate de deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni, se duela, pentru Supercupa Europei, cu redutabila formaţie sovietică Dinamo Kiev, care intrase în posesia Cupei Cupelor. Marea surpriză servită ucrainenilor a fost debutul lui Gheorghe Hagi în echipa militară, fapt care, apoi, a condus la o contestaţie a învinşilor, care au susţinut că au jucat, de fapt, împotriva echipei naţionale a României.

Pe un teren destul de greu, roş-albaştrii au prestat un joc foarte bun şi s-au impus cu scorul de 1-0 (1-0), unicul gol al meciului purtând chiar semnătura lui Hagi. Decarul stelist a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, perpendicular pe poarta lui Cianov. Hagi, venit de la Sportul Studenţesc, a ţintit o ‘spărtură în zidul dinamoviştilor, iar mingea a ricoşat din şoldul unui adversar, prinzându-l pe portar pe contre pied”, se arată într-un articol pe site-ul grupării.

Steaua a învins-o în Supercupa Europei pe Dinamo Kiev

Astfel, Steaua câştiga al doilea trofeu continental şi ultimul al unei echipe româneşti de club. Între finala de la Sevilla şi cea de la Monte Carlo s-a intercalat Cupa Intercontinentală, pierdută la limită, la Tokyo, cu 1-0 în faţa argentinienilor de la River Plate.

”La ora Supercupei Europei din 1987, Dinamo Kiev însemna practic o maşină de fotbal al cărei nucleu forma şi naţionala Uniunii Sovietice. Cu legendarul Valeri Lobanovski pe banca tehnică, dar şi cu jucători precum Protasov, Zavarov, Blohin şi alţii, ucrainenii reprezentau o trupă de şoc pe Bătrânul Continent, ei chiar fiind cotaţi cu prima şansă la câştigarea trofeului din Principatul monegasc”, arată sursa citată.

Formula de start a Stelei, în neuitata seară de la Monte Carlo a fost: Stîngaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Tudorel Stoica, Bălan, Boloni, Hagi (min. 84 Balint) – Lăcătuş (min. 89 Majearu), Piţurcă. Antrenor principal era Anghel Iordănescu, secondat de către Radu Troi.

Anghel Iordănescu preluase echipa de la Emeric Ienei

Faţă de Sevilla, 7 mai 1986, dispăruse Duckadam, care avea probleme medicale, iar Majearu şi Balint nu mai intrau în graficul primului unsprezece. Regretatul Lucian Bălan, deşi în campania 1985-1986 pornise cu statut de rezervă, a fost, ca şi la Sevilla, integralist. Hagi a fost scos din teren cu câteva minute înainte de final, pentru ceea ce acum s-ar numi ”standing ovations”.

”Emerich Jenei îi lăsase timona lui Anghel Iordănescu, cel care, ne amintim cu plăcere, şi-a încheiat cariera de jucător contra Barcelonei, când Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni. În pofida scorului strâns, Steaua a dominat însă teritorial şi tehnico-tactic finala Supercupei, raportul şuturilor pe poartă, 7-4, dar şi cel al cornerelor, 10-1, fiind elocvente în acest sens.

Au trecut, ca într-o clipită, 31 de ani de la acest succes de amploare al Stelei şi, implicit, al fotbalului românesc. Mulţi dintre cei care atunci, în floarea vârstei, scriau istorie pentru culorile roş-albastre, sunt alături de noul proiect fotbalistic al CSA Steaua Bucureşti. Aceasta este, fără a cădea în patetic, cheia pe care se poate construi succesul actualei generaţii”, scrie site-ul ”militarilor”, citat de Agerpres. 


CITEȘTE ȘI: Anghel Iordănescu a dezvăluit de ce nu-și mai vorbește cu Gică Popescu: ”Vreau o discuție bărbătească”

 
 

Urmărește-ne pe Google News