3-cu-fluier-si-cartonasele-la-el-rainea-2.jpgIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 26

UPDATE.10.15. ”Nea Nicu Rainea avea mari probleme cu circulația și cu picioarele. A încetat din viață astăzi dimineață, la 5.00”, spun surse apropiate familiei. ”Familia urmează să ridice corpul neînsuflețit. Am avut mari probleme să dăm de soție, pentru a o anunța nenorocirea”, au adăugat rudele.
–––––––––-
Fostul mare arbitru Nicolae Rainea (81 de ani) a murit, miercuri dimineaţă, în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei”, din Galaţi. ”Nea Nicu” fusese internat de pe data de 28 martie, cu o răceală puternică. Netratată la timp, răceala s-a transformat într-o viroză mortală.

“Fluieraşul” a oficiat la trei turnee de Campionat Mondial (1974, 1978 şi 1982), finala Campionatului European din 1980 (RFG – Belgia 2-1, Roma), finala Cupei Campionilor Europeni din 1983 (Juventus – Hamburg 0-1, Atena), finala Cupei UEFA din 1978 şi la Supercupa Europei din 1978.

Două degete amputate la piciorul drept

Sfârșitul erei gazului rusesc ieftin în UE. Consecințe și alternative pentru state membre
Recomandări
Sfârșitul erei gazului rusesc ieftin în UE. Consecințe și alternative pentru state membre


Nicolae Rainea avea probleme de sănătate. În primăvara anului 2013, Rainea suferise un accident care i-a provocat o mică infirmitate: a scăpat un cuţit şi s-a tăiat la două degete de la piciorul drept. Nu s-a tratat cum trebuie, motiv pentru care a fost internat la Spitalul Universitar din Bucureşti, unde cele două degete, care s-au şi cangrenat între timp, i-au fost amputate.

Rainea, recunoscut drept cel mai mare arbitru român, era însă implicat activ în viața arbitrajului românesc prin comentariile pe care le făcea pe marginea partidelor din Liga I. 

Accident de mașină, anul trecut

Iarna anului trecut, venerabilul Rainea a venit de la Galaţi la acțiunea FRF, legată de Euro 1984, cu un prieten şi, pe drum, maşina în care se aflau aceştia a fost implicată într-un accident rutier. Nicolae Rainea a apărut la acea festivitate cu un bandaj pătat de sânge în dreptul arcadei şi susţinut într-o cârjă.

GABI2619-590x393

Rainea a primit titlul de cel mai bun arbitru român al tuturor timpurilor. El avea o expoziţie dedicată lui la Muzeul de Istorie Galaţi”Un arbitru de legendă”. Acolo se găseau cupe, insigne, fanioane şi echipament pe care le-a adunat într-o carieră de aproape 40 de ani.

Elogiu adus României de televiziunea americană CNN: „Nu au mai rămas multe locuri în Europa, dar România se apropie”

Recomandări
Elogiu adus României de televiziunea americană CNN: „Nu au mai rămas multe locuri în Europa, dar România se apropie”


::placeholdeR–>

Colecţia de la Galați cuprindea materiale donate de Nicolae Rainea: fanioane, cupe, articole de echipament, fotografii şi insigne strânse din toată lumea.

Despre noua generaţie de arbitri, Nicolae Rainea credea că poate nu a ajuns încă la performanţa lui deoarece nu a fost încurajată: ”Dar poate nici arbitrii nu au muncit cum am muncit eu. Mai au însă timp”.

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea și-a început cariera ca fotbalist, evoluând pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamț și Constructorul Bârlad. În 1959, a devenit arbitru, iar după trei ani promova în lotul divizionar. A debutat în prima ligă în 1965, iar după două sezoane primea ecusonul FIFA. Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaționale, a participat la trei ediții de Campionat Mondial. După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator și, apoi, președinte al Asociației Județene de Fotbal Galați, de unde a primit funcția de președinte onorific. De asemenea, Nicolae Rainea a fost și președinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News