Participantă pentru al doilea an la etapele de Cupa Mondială de la Râșnov, Dana Haralambie (17 ani) e convinsă că prin antrenamente, corectând erorile făcute, poate obține rezultate și mai bune. Ea s-a clasat zilele trecute pe locul 13 la CM de junioare de la Alma Ata (Kazahstan).
Sportnews: Ai concurat la Râșnov la doar câteva zile după ce ai ocupat locul 13 la Campionatul Mondial de junioare. E cea mai bună performanță a ta?
Dana Haralambie: Da. A fost cea mai bună participare a mea la Mondiale. Am avut a doua săritură mai bună și am urcat de pe locul 15 pe 13. La această competiție se participă până la 20 de ani. Eu n-am încă 18. Așa că am șanse să ajung cât mai sus.
Cum se obține acest salt valoric la voi, în săriturile cu schiurile?
Antrenamentele trebuie să fie la un nivel superior. Dacă astăzi, de pildă, am făcut cu 50 de kilograme, mâine să urc la 60. Pe lângă forță, și tehnica trebuie îmbunătățită în permanență. Noi trebuie să ne corectăm greșelile. Se filmează antrenamentele noastre, iar apoi facem analiza video împreună cu antrenorul nostru. Vedem unde s-a greșit și ce trebuie făcut a doua zi.
Care sunt greșelile cele mai frecvente?
Cel mai greu e să faci desprinderea! E un anunmit unghi și nu reușești tot timpul să-l ai. Cu cât ești mai puternic cu atât e mai bine. Iar forța în picioare se obține în timp, după multe și multe antrenamente în sală.
E fascinată de zbor
Cum e să concurezi din nou acasă?
E o senzație foarte plăcută. Sunt, e adevărat, și mai multe emoții. E foarte bine că organizăm pentru al doilea an o etapă de Cupa Mondială. Ar fi frumos dacă s-ar continua. Să devină o tradiție. Iar atunci când nu s-ar mai ține la noi să se spună ”Wow, nu s-a maii ținut! E o pierdere!”. A venit și familia mea să mă vadă. Bine, ei au plecat după etapa de sâmbătă, acasă, la Săcele. Și au revenit a doua zi. E o organizare incredibilă. A venit și multă lume.
Concurezi alături de sportivele de top mondial. Cum sunt ele?
E o prietenie între noi. Sunt fete foarte de treabă. Am vorbit cu ele. Sfaturi nu le-am cerut. Dacă stăm în același hotel, ne mai vizităm în camere. Înaintea etapei de la Râșnov s-a ținut un party de deschidere. Și a fost foarte frumos.
Se poate trăi din săriturile cu schiurile? Bănuiesc că nu câștigați foarte mulți bani.
Se poate trăi, dar trebuie să atingi un anumit nivel. Daniela Iraschko-Stolz, de pildă, care s-a impus la Râșnov, în prima etapă, de sâmbătă. A câștigat atâtea concursuri. Ea trăiește din asta.
Ce le-ai spune copiilor care vor să facă sport să aleagă săriturile cu schiurile?
Copiii, în general, sunt energici și vor avea ce să descopere în acest sport. Eu îi aștept să vină să se antreneze alături de noi. Ar fi foarte frumos să vină cât mai mulți copii la săriturile cu schiurile.
Ce are în plus acest sport față de celelalte?
Zborul! Fără să ai un motor sau altceva care să te țină sus, în aer. Fără să te afli într-un avion, de pildă.
Mi-ai spus cândva că ai vrea să sari și cu parașuta sau cu parapanta. Ai reușit între timp?
Da. Îmi doresc tare mult asta! N-am reușit să o fac încă, dar cu siguranță că voi încerca pe viitor.