Mergea pe viscol în tenişi la antrenamente
Într-un interviu acordat Ring, în 2009, Sameş povestea: „Am fost îndrumat de fraţii mei, care au jucat şi ei fotbal. De la Dobroeşti, ca să ajung la tramvaiele 13 şi 14, aveam de mers trei kilometri. Mergeam şi iarna, pe viscol, în alergare uşoară, numai în tenişi. Luam tramvaiul până la „23 August”, că acolo făceam antrenament”. Fane a explicat: „Singurii care ofereau câte ceva şi atrăgeau copiii erau cei de la Steaua 23 August. Aveau echipament, terenuri bune, duşuri. Dimineaţa ni se dădea lapte, ciocolată, ne făceau sendvişuri din biscuiţi cu marmeladă, iar celor selectaţi – abonamente pe transport. Dintre cei de atunci am venit la Steaua eu, Cristache, Aelenei, Ion Ion, Marcel Răducanu, şi încă mulţi care nu au ajuns în Ghencea, dar au reuşit la alte echipe”.
Cel mai mare stoper înainte de Chivu
Sameş a făcut carieră ca fundaş central, dar la juniori începuse ca extremă stângă, în sistemul 4-2-4, cum era atunci. Apoi am devenit mijlocaş central, dar postul de bază până la urmă în majoritatea jocurilor a fost cel de fundaş central. Imbatabil în jocul aerian, fără a fi foarte înalt, 1,82 m, șuter cum nu mai vezi azi, posesorul unei excelente pase lungi, a fost unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului românesc. În 1979 , când existau Dobrin sau Balaci, a fost declarat cel mai valoros fotbalist român al anului. Era primul stoper care ia acest titlu, singurul până la Cristi Chivu. Sameş e printre cei doar 7 stelişti care au realizat această performanţa (Liţă Dumitru – 1973, 1975, Marcel Răducanu – 1980, Duckadam – 1986, Hagi – 1987 şi Dică – 2006).
Respect pentru Pişti Covaci
Dintre antrenorii cu care a lucrat, Sameş a păstrat un respect pentru Pişti Covaci: ” Am avut multe de învăţat de la el, şi probleme fotbalistice, dar şi de viaţă. Ne spunea în cantonamente: „O căsnicie poate să vă coste 25 de bani. Luaţi 25 de bani, băgaţi-i în telefon şi spuneţi-i soţiei: „Alo, sunt în aeroport, vin acasă”. Sau ne zicea: „Bă, ia-ţi prietena, ia-ţi soţia, îmbracă-te frumos, du-te la cel mai bun restaurant, aşează-te, mănâncă, bea un pahar, două, trei, şi n-o să-ţi zică nimeni nimic”.
Coleg de cameră cu Vigu, Deselnicu sau Iordănescu
În cantonamentele de la Steaua, Fane a stat mereu în cameră cu Iosf Vigu. La Craiova, a fost coleg cu regretatul Petre Deselnicu, iar la lot stătea în cameră cu Puiu Iordănescu şi cu Vasile Iordache. Sameş are 274 de meciuri pentru Steaua (2 Cupe şi 2 titluri), ocupând locul 5 într-un top all-time, după Stoica, Lăcătuş, Iordănescu şi Vigu. In total, are 388 de meciuri în prima divizie, înscriind 21 de goluri. La naţională are 49 de meciuri şi 3 goluri. Se retrage din activitatea de jucător în 1989, la aproape 38 ani!
„Nu mai sunt fotbaliştii ăia de altădată. Acuma, ce să zic, cu jucătorii de azi, atâta îi protejăm, îi ducem la căldură că îngheaţă, şi când se întorc înapoi să joace parcă sunt băgaţi în ghips”.