ACTUALIZARE 19.30: Jucătoarea italiană de tenis Sara Errani (30 ani), numărul 98 mondial, depistată pozitiv la anastrozol, la începutul anului, a fost suspendată pe o perioadă de două luni, informează cotidianul LEquipe.

WTA a confirmat controlul pozitiv al italiencei Sara Errani, iar jucătoarea este suspendată două luni, începând din 3 august.

Ca urmare a dezvăluirilor făcute de Corriere Della Sera, WTA a confirmat că Errani a fost controlată pozitiv la un test antidoping în afara competiției efectuat pe 16 februarie.

La acest control, s-a depistat în eșantioanele sale letrozol (inhibator de aromatază nesteroid), precizează LEquipe. Prevenită pe 18 aprilie, Errani a cerut să poată da explicații în fața unei comisii indepedente, așa cum avea dreptul. Audierea a avut loc pe 19 iunie, însă decizia oficială a fost dată abia pe 3 august. Nefiind suspendată cu titlu provizoriu în această perioadă, Sara Errani a putut juca până la începutul lunii august.

În același timp, toate rezultatele obținute între 16 februarie și 7 iunie (data unui al doilea test care s-a dovedit negativ) sunt șterse din palmaresul său. Ea va putea din nou să se angajeze într-un turneu începând din 2 octombrie.

Sara Errani, care în 2013 a fost numărul cinci mondial, era înscrisă în calificări la Toronto, dar s-a retras din competiție.

La audierea în fața comisiei, pe 19 iunie, jucătoarea italiană a avut o explicație pentru acest control pozitiv, spunând că substanța a apărut în organismul său în mod accidental.

Ea a menționat că mama sa, care urmează un tratament împotriva cancerului pe bază de Femara, un medicament care conține letrozol, păstrează medicamentul în bucătărie, iar atunci când aceasta a pregătit tortellini, pe 14 sau 15 februarie, ar fi scăpat accidental Femara în compoziția pentru pateuri, lucru care i se mai întâmplase deja în trecut.

”Nu am luat niciodată produse interzise în cariera mea și în viața mea”, scrie Sara Errani într-un comunicat.

”Totuși, această substanță (letrozol) este prezentă în Femara, un medicament pe care mama mea îl ia zilnic din 2012 ca tratament terapeutic după o operație de cancer la sân. În consecință, el era prezent în casa în care locuiesc”, a adăugat Errani.

Comisia a ținut cont de aceste explicații și de faptul că doamna Errani i-a ascuns fiicei sale că este în continuare bolnavă și că a continuat să ia această medicamentație.

Canotorul italian Niccolo Mornati, de patru ori medaliat la Campionatele Mondiale, a fost și el controlat pozitiv în 2016 la același produs, care poate avea un efect anabolizant ”marginal” și poate masca absorbția de testosteron.

Într-una dintre probele de urină colectate de la jucătoarea italiană de 30 de ani au fost găsite urme de arimidex, un stimulent și un hormon metabolic aflat pe lista substanțelor interzise.

Arimidexul este de regulă utilizat pentru tratarea cancerului la sân postmenopauzal.

Deși Errani nu a utilizat respectiva substanță pe baza unei prescripții medicale, Federația Italiană de Tenis a decis să o susțină și ambele părți vor fi apărate, în cazul unui proces, de aceeași echipă de avocați și doctori.

Jucătoarea a anunțat că va explica tot ceea ce s-a întâmplat într-o conferință de presă. Ea nu a precizat însă când va avea loc acest eveniment.

Acesta este cel mai important caz de dopaj din tenis, după cel al Mariei Sharapova, depistată pozitiv la începutul anului precedent.

Cele două jucătoare au fost chiar adversare în singura finală de Grand Slam jucată de Errani, cea de la Roland Garros, din 2012. Atunci, Sharapova s-a impus cu 6-3, 6-2 și a obținut primul ei titlu pe zgura pariziană.

În ceea ce o privește pe italiancă ea mai are cinci titluri majore câștigate la dublu și alte trei finale pierdute alături de conaționala Roberta Vinci. Cele două s-au impus la Roland Garros 2012, US Open 2012, Australian Open 2013 și 2014 și Wimbledon 2014. Errani și Vinci au mai ajuns până în ultimul act la Australian Open 2012, Roland Garros 2013 și 2014.

În legătură cu Errani, trebuie spus că, în 2012, atunci când a reușit să ajungă în Top 10 WTA, ea a colaborat cu Luis Garcia del Moral, unul dintre doctorii cu care a lucrat și Lance Armstrong, la echipa sa, US Postal, în perioada în care el a câștigat cele șapte Tururi ale Franței la rând. După izbucnirea celebrului scandal de dopaj, în urma căruia Armstrong a rămas fără toate victoriile obținute, Garcia del Moral a fost suspendat pe viață din toate activitățile, iar Errani a rupt colaborarea cu el.

Citiți și Florin Călinescu, mesaj șocant pe o rețea de socializare. Ce a spus despre preoții homosexuali. „Să vă…”

 
 

Urmărește-ne pe Google News