Partida a ţinut doar 78 de minute!

Bulgaria a găzduit Cupa Balcanică din 1935. Pe terenul “Iunak” din Sofia, România dădea piept, în primul joc, cu vechea ei cunoştinţă, Iugoslavia. Numai că meciul de fotbal s-a transformat într-o luptă surdă, într-o imensă băltoacă, din cauza ploii torenţiale, care căzuse cu o jumătate de oră înaintea fluierului de start. Cu toate că terenul era impracticabil, bulgarii au cerut în mod expres disputarea partidei. După îndelungi parlamentări, întâlnirea a început cu o mare întârziere, dar a trebuit să fie întreruptă în minutul 78, pentru că se lăsase întunericul!

Sârbii, care s-au simţit mult mai bine în apă, au câştigat cu 2-0. Interesant este că ultimele 12 minute au avut totuşi loc la patru zile după întâlnirea propriu- zisă, timp în care tabela n-a mai fost modificată. Despre acest joc inedit, presa vremii a precizat că, după o “ploaie diluviană”, am pierdut la Sofia pe “un teren impropriu fotbalului”. Normal că oficialii din delegaţia României au depus imediat contestaţie, dar organizatorii, aflaţi în criză de timp, au rămas ferm pe poziţii, consemnând victoria Iugoslaviei.

Luchide: «Teren în ultimul hal»

La unison, românii au contestat starea mai mult decât precară a terenului din Sofia. Cel mai vehement a fost secretarul Comitetului Balcanic, Octav Luchide (foto), care a declarat indignat în Gazeta Sporturilor: “Niciodată n-am văzut un teren într-un asemenea hal. Meciul nu poate fi considerat în clasamentul competiţiei, pentru că arbitrul a fost forţat să conducă partida”.

Codaşii Balcaniade

România a terminat acea ediţie a Cupei Balcanice pe ultimul loc. În celelalte întâlniri, tricolorii au pierdut cu 4-0 în faţa Bulgariei şi au remizat, 2-2, cu Grecia. Interesant este faptul că ambele goluri ale elenilor au fost reuşite de Kostas Humis, atacant care, peste şase ani, avea să debuteze cu gol şi în tricoul naţionalei României, într-o partidă cu Slovacia, scor 3-2, la Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News