În fotbalul din Ungaria s-a format o colonie de români. Alungați peste granițe de instabilitatea financiară de la noi, cinci jucători din Liga 1 și-au găsit un loc călduț în OTP BANK Liga.
În prima divizie a campionatului maghiar evoluează, în acest moment, stoperul Răzvan Horj (Újpest Budapesta, locul 6), poreclit „noul Prodan” de Gică Hagi, mijlocașul Lorant Kovacs (Szombathelyi Haladás, locul 12, ultimul), portarul Mihai Mincă, stoperul Cornel Ene și atacantul Sergiu Negruț (Kisvárda Futball Club, locul 11, penultimul).
„Suferă după Ardealul nostru|
Stoperul Cornel Ene, 25 de ani, a sosit în Ungaria abia în etapa a patra. De atunci, n-a putut fi scos din echipă. În cele 12 apariii, fundașul lansat de Olimpia Satu Mare a impresionat, prinzând de trei ori echipa rundei, chiar dacă formația lui este penultima în clasament (retrogradează ultimele două formații, dar criteriul este unul relativ într-un fotbal în care politicul are ultimul cuvânt).
De Ziua Națională a României, tripleta tricoloră s-a dezbrăcat în vestiarul plin cu unguri. „De 1 Decembrie, am avut meci, am bătut pe teren propriu, cu 1-0, Academia Puskás (n.r. – echipă pe care premierul maghiar Viktor Orban n-o lasă în ruptul capului să retrogradeze). Aici nu prea s-a simțit că este sărbătoare. Maghiarii nu ne-au zis nici «Dă-te mai încolo»! Fiecare și-a văzut de treaba lui. Dar, este însă evident că suferă după Ardealul nostru”, spune sătmăreanul.
Îl convoacă ungurii la națională?
După ce a atras atenția, Ene ar putea deveni un nou „caz Miriuță”, dacă ar primi și ar accepta o convocare de la naționala maghiară: „Chiar nu știu ce să răspund la întrebarea asta!! Dar, în momentul de față, nu cred. Pentru mine, ar fi încununarea și îndeplinirea visului și a muncii pe care am depus-o de când m-am apucat de fotbal să primesc convocarea la echipa națională a noastră, a României”.
Salariu de 5.000 de euro
Ene provine dintr-un fotbal cu mari carențe în privința seriozității. În Ungaria, românul câștigă cât la CFR Cluj: 5.000 de euro pe lună. „Ce se întâmplă acum în Ungaria este o surpriză foarte plăcută, cel puțin la nivel de infrastructură. Prin orașe și comune, la echipele din primele două ligi găsești baze precum cea de la Viitorul lui Hagi. Toate investițiile au fost făcute de stat.
Și tot mai mulți români, foști colegi de-ai mei, caută să plece din România, ca să vină să joace aici. S-au săturat să stea cu sufletul la gură că nu-și primesc salariul. Aici, salariul jucătorilor este protejat, se achită dintr-un fond de garantare. Noi avem sponsor o fabrică de nutreț, Master Good SE. Localitatea Kisvárda are 19.000 de locuitori, iar la meciuri venim direct de acasă, nu este sistemul cu cantonamente”, afirmă fundașul central.
În acest sezon, Ungaria are formație în Liga Europa, spre deseobire de România. Mol Vidi a bătut-o pe PAOK la Salonic în Grecia, apoi a avut meci în campionatul intern cu trupa românilor de la Várda. ”Am făcut 2-2, i-am prins obosiți, au fost două zile pe drumuri”, explică Ene.
„Ca nivel de fotbal, noi îi rupem pe unguri! Au doar două formații importante, Ferencvaros și Videoton, actuala Mol Vidi. În rest, nivelul este de care pe care”
– Cornel Ene, fotbalist la Kisvárda
5 terenuri de antrenament la 90 de kilometri de Satu Mare
În acest fotbalul sărăcăcios ca stil de joc, dar cu potențial organizatoric uriaș, antrenorii români n-au loc, deocamdată. În prima ligă din Ungaria nu activează niciun tehnician român.
„Este preferat stilul german, austriac. Se caută antrenorii sârbi, de exemplu… În fotbalul maghiar, nu există termenul de temporizare. Preferă o tactică mai puțin combinativă. Dacă eu îi dau mingea unul mijlocaș de-al meu, păi acela joacă pasă decisivă de 80 de metri”, descrie sistemul Ene, care, în România, a retrogradat cu Pandurii și cu Juventus. La gruparea din Colentina a suferit cel mai mult: „N-aveam cine-știe-ce salariu, 1.200 de euro pe lună, dar nici pe acela nu-l primeam la timp. Ne-au dat banii în august, pentru ultimele patru luni”.
Între Kisvárda și Satu Mare sunt 90 de kilometri („până în curte fac o oră și un sfert, dacă nu e coadă în vamă”), dar diferențele sunt uriașe din alt aspect. „Când aveam 19 ani, am jucat un amical cu Kisvárda. Eram la CFR Cluj, iar actuala mea formație activa în liga a treia. Echipa avea un singur teren. Acum, aici sunt 5 terenuri de antrenament plus stadionul”, încheie Ene.
Citește și: