Într-o lume tot mai învrăjbită, Asociaţia Presei Sportive din România, prin preşedintele Dumitru Graur, a avut ideea de a-i invita pe colegii din presa sportivă maghiară să se întâlnească pentru un meci amical de fotbal, în septembrie 2013, cu ocazia partidei oficiale dintre selecţionatele Românei şi Ungariei, din preliminariile CM 2014.Pentru a da mai multă greutate evenimentului, preşedintele APSR a instituit un trofeu, „Cupa Iosif Petschovschi”, după numele fostului mare fotbalist, care a evoluat în echipele naţionale ale ambelor ţări. Aproape 25 de gazetari unguri au fost la acel moment de faţă, asistând la victoria cu 4-2 a ziariştilor români, după care toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o masă comună.
Ideea care a condus la această invitaţie făcută gazetarilor maghiari a fost aceea după care jurnaliştii sportivi, indiferent de naţia pe care o reprezintă, fac parte din aceeaşi breaslă a gazetăriei mondiale, împărţind aceleaşi necazuri şi bucurii, iar prieteniile pot trece dincolo de hotare, ca şi de pretinsele animozităţi dintre naţiuni. Fostul preşedinte al Asociaţiei jurnaliştilor sportivi unguri, László Pajor-Gyulai, a acceptat invitaţia şi a urmat o dimineaţă minunată, de faţă fiind şi Mircea Sandu, preşedintele FRF la momentul respectiv.
Recomandări
Cum a motivat Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale: „Statul are o responsabilitate de a preveni interferențe în procesul electoral”
Acţiunea APSR a fost foarte apreciată, atât de oaspeţii noştri, jurnaliştii sportivi maghiari prezenţi la Bucureşti, cât şi de forurile internaţionale, AIPS şi AIPS Europe. Am fost atunci foarte mândri de iniţiativa noastră, foarte probabil o premieră în jurnalismul sportiv mondial. Doar un an mai târziu, primele selecţionate ale României şi Ungariei au jucat un nou meci oficial, tot la Bucureşti, de această dată în preliminariile CE 2016. Astfel încât, în toamna lui 2014, a fost organizat un nou joc între echipele de gazetari români şi maghiari, în aceeaşi arenă sportivă, de această dată în prezenţa noului preşedinte al FRF, Răzvan Burleanu.
Jurnaliştii sportivi români au câştigat de această dată cu 6-2, rămânând astfel în continuare în posesia trofeului. Din nou, după întâlnire, toţi ziariştii sportivi prezenţi au fost invitaţi la o masă comună, unde s-au împărţit daruri şi s-a discutat cu o halbă de bere în faţă despre partida oficială care urma să se dispute în cursul serii.
Încă o dată, ideea minunată promovată de Asociaţia presei sportive din România dădea roade! De remarcat, de asemenea, că László Pajor-Gyulai, preşedintele ziariştilor unguri, a fost invitat la Bucureşti pe spezele asociaţiei noastre.
Şi iată că ajungem la data de 4 septembrie a anului curent, când cele două echipe naţionale s-au întâlnit la Budapesta, pentru meciul din aceleaşi preliminarii CE 2016, meci încheiat 0-0. Era desigur de aşteptat că ziariştii maghiari să organizeze la rândul lor un meci cu gazetarii sportivi români, spre a obţine eventual revanşa şi a intra în posesia trofeului (preşedintele APSR a cărat de altfel în bagaje cupa, pentru a putea fi pusă în joc). Însă, absolut incredibil, noului preşedinte ales al asociaţiei maghiare, György Szöllősi, nu i-a păsat de tradiţia deja stabilită a întâlnirilor bilaterale între gazetarii sportivi români şi unguri, şi a hotărât cu de la sine putere să invite şi … o echipă a jurnaliştilor români de limbă maghiară, dintr-o asociaţie regională, care cuprinde gazetari din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş!
Susţinând, dl. Szöllősi, că numai un asemenea … turneu ar putea fi un adevărat semn de toleranţă şi înţelegere! După consultări, Consiliul APSR s-a declarat extrem de dezamăgit de propunerea părţii maghiare, care dorea să schimbe total sensul iniţial al evenimentului, transformându-l într-o întâlnire cu încărcate simboluri politice şi etnice. Fiind la Budapesta, preşedintele Dumitru Graur a încercat să-l convingă pe omologul său maghiar (cu care n-a putut dialoga decât prin mail!) să renunţe să această idee, spre a nu denatura sensul iniţial al frumoasei noastre iniţiative. Echipa jurnaliştilor sportivi români era de altfel pregătită să joace revanşa, dacă aceasta s-ar fi disputat. În mod regretabil. György Szöllősi ne-a anunţat că 19 jurnalişti români de etnie maghiară fuseseră deja invitaţi la Budapesta şi că în acel moment era prea târziu să mai schimbe ceva. Astfel încât, în mod regretabil, un al treilea meci dintre jurnaliştii sportivi români şi maghiari nu s-a mai disputat, partea ungară neacceptând condiţiile stabilite prin protocolul propus de noi. Asociaţia Presei Sportive din România consideră că vina pentru alterarea scopului iniţial al întâlnirii aparţine în mod exclusiv părţii maghiare şi regretă întreruperea tradiţiei. Cu mare părere de rău!
Știrileprotv.ro
CTP, după anularea prezidențialelor: „Nu e un dezastru și nu este vorba de căderea în anarhie”
Viva.ro
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: ”Aș fi câștigat! Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie, ar fi trebui să...”
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
FANATIK.RO
Ce să pui în ciorba de fasole ca să iasă perfectă, foarte gustoasă și să ajute la digestie. Este un ingredient secret al gospodinelor experimentate
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Unica.ro
Liderii partidelor de extremă-dreaptă reacționează dur după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce au declarat George Simion, Diana Șoșoacă și Anamaria Gavrilă
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Observatornews.ro
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2024. Vărsătorii se pot confrunta cu cele mai complicate variante de evoluție a unor parteneriate pe care se bazau