Adunați la turneul din Florida, Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Ana Bogdan, Marius Copil, Horia Tecău și Florin Mergea și-au spus fiecare oful. Au constat că au revendicări comune și au vrut să adreseze o scrisoare deschisă către federație.
Au achitat de urgență
Jucătoarele reclamau opacitatea Federației Române de Tenis și situația juridică neclară în care se zbate instituția. Sportivii cereau să li precizeze sumele încasate ca urmare a performanței pe care echipa a obținut-o până acum: accederea între primele patru națiuni din tenis ale lumii. Și mai solicitau ca federația să se angajeze că vor încasa sumele prevăzute în contracte semnate.
Oficial, federația internațională oferă tuturor echipelor din primele două grupe valorice (16 la număr) suma de 7,5 milioane de dolari, un premiu-record, cu 3,7 milioane de dolari mai mult decât în sezonul de dinainte.
ITF a informat, într-un răspuns trimis către Libertatea, că doar federațiile naționale sunt în măsură să anunțe sumele primite, prevederi contrare normelor din circuitele WTA și ATP, unde câștigurile sunt prezentate la centimă de către organizatorii concursurilor.
Aflând despre revolta jucătoarelor, precum și de faptul că presa a intrat pe fir, conducerea federației a achitat în regim de urgență o parte din sumele datorate.
Tecșor către Bogdan: ”Ai grijă cum joci”!
Dar, să luăm pe rând problemele jucătoarelor. Unele coincid cu ale jucătorilor. Monica Niculescu este ”fiartă” că are de luat bani de la federație din 2016, de pe urma participării la Olimpiada de la Rio de Janeiro (vom explica mai jos despre ce anume este vorba). Ana Bogdan, componentă a lotului de 5 care a făcut posibilă minunea de la Ostrava (eliminarea Cehiei, deținătoarea trofeului), se simțea amenințată. Pe un ton deloc diplomatic, sportiva din Sinaia a fost avertizată telefonic de antrenoarea Alina Tecșor, înaintea plecării spre SUA.
”Ai grijă cum joci la Miami, că te scoatem din lot!”, i-ar fi transmis Tecșor, mesaj care i-a turnat plumb în picioare Anei. Jucătoarea a pierdut în calificări la Miami, însă atitudinea Alinei Tecșor l-a înfuriat la culme pe soțul acesteia, Norris Măgeanu, preşedintele Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, aflat, de asemenea, la Miami.
Anei i se pregătește scoaterea din echipă și înlocuirea cu Raluca Olaru, o specialistă a jocului de dublu. Tecșor s-a apărat, azi, în dialogul avut cu”Libertatea”: ”Niciodată n-a existat o discuție cu Ana Bogdan precum cea pe care o descrieți. Nu sunt genul acesta! Lotul va fi anunțat cu 10 zile înaintea deplasării”.
Raluca Olaru, în lot
În culisele echipei de Fed Cup se pune la cale o mutare mai amplă. Contra Franței, la simplu vor juca Simona Halep și amica ei, Irina-Camelia Begu, ultima înlocuind-o pe Mihaelei Buzărnescu. Iar la dublu, perechea Begu – Niculescu, deja sudată și câștigătoare contra Cehiei, se va transfoma în Niculescu – Olaru. Cea din urmă a prins ”sferturile” la Indian Wells și traversează o formă sportivă bună.
Raluca Olaru, noutatea din lot
Conform reorganizării, Buzărnescu, care are un clasament mai bun la simplu decât Begu, își va pierde locul în echipă, dar va face parte din lotul lărgit. Rămâne să interpreteze rol de umplutură, acela de la bate din palme, pe margine, și de a fi sparring la antrenamente, caz în care Ana Bogdan va fi aruncată în afara lotului. De aici supărarea Anei.
Antrenorii, spărgători de grevă
Cum a fost ”spartă” greva care se cocea? Au avut grijă antrenorii de lângă sportive, unii angajați la FRT. Deși sunt de acord cu revendicările, Simona Halep, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu și Monica Niculescu au fost îndepărtate de protest din motive obiective. Fiecare are alături persoane care lucrează și în cadrul federaiei. Preparatorul fizic Teo Cercel, soțul Alinei Cercel, este în staff-ul Simonei Halep, iar Daniel Dobre, angajat la federație, este noul tehnician al actualului număr 3 WTA. De asemenea, Adrian Marcu, ”vicele” FRT, o pregătește pe Irina-Camelia Begu. Și băieții au luat la cunoștință de conținutul scrisorii. Marius Copil, Florin Mergea și Horia Tecău au ales să fie rezervați. Deocamdată.
Scandalul vine pe un fond general de nemulțumire. Jucătoarele erau neplătite de anul trecut, din pricina blocajului de la FRT, care nu beneficiază de finanțare de la Buget.
Restanțele financiare existau încă de la jocul cu Canada, de anul trecut, de la Cluj. Nici vorbă despre vreun ban încasat după Ostrava. ”După Cluj s-au plătit niște servicii”, au explicat sportivele.
”Serviciile” înseamnă achitarea contravalorii unor bilete de avion.
Datorii de la Rio de Janeiro
Protestului s-a raliat și un jucător, Florin Mergea (foto), medaliat cu argint în 2016. Gorjeanul a reclamat că federația nu a plătit prima de participare la Olimpiadă, așa cum s-a angajat.
La fel ca Tecău, Mergea a primit suma de 25.000 de euro de euro, pentru a pregăti participarea la JO, apoi a fost recompensat pentru argintul olimpic. Plățile respective aparțin COSR, respectiv guvernului și nu au legătură cu federația de profil.
La Rio de Janeiro, România a fost reprezentată de Irina Begu, Monica Niculescu – simplu și dublu, Raluca Olaru și Andreea Mitu – dublu, Horia Tecău și Florin Mergea – dublu. Invocând virusul Zika, Simona Halep a refuzat participarea.
Grevă la Cupa Davis, în 2012
Este prima răzmerință pusă la cale în echipa de Fed Cup. În trecut, scandaluri de același gen s-au petrecut doar la Cupa Davis. Jucătorii au amenințat, în februarie 2012, că intră în grevă și nu vor răspunde convocării la lot, în semn de protest față de înlăturarea lui Andrei Pavel din postura de căpitan nejucător și substituirea cu Ciprian Porumb. Se întâmpla în mandatul de președinte al Ruxandrei Dragomir. Liderii României erau atunci Victor Hănescu și Adrian Ungur, ambii clasați în Top 100 mondial.