Miercuri a avut loc o videoconferinţă condusă de preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, la care au participat 51 de președinți ai Comitetelor Olimpice din Europa. La această discuție a fost convocat și Mihai Covaliu, șeful olimpismului românesc.

După videoconferință, Covaliu a făcut declarații: „Toţi susţinem în continuare demersurile Comitetului Internaţional Olimpic, ne-am arătat suportul total faţă de acţiunile CIO în ceea ce priveşte desfăşurarea Jocurilor Olimpice. În momentul de faţă nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte data sau desfăşurarea Jocurilor Olimpice. Există un document votat de preşedinţi în unanimitate, toţi manifestându-şi intenţia de a continua pregătirile”.

Acesta a subliniat pentru Agerpres: „Noi nu putem opri pregătirea sportivilor de vreme ce nu s-a luat nicio decizie vizavi de schimbarea datei desfăşurării Jocurilor Olimpice sau amânare, în condiţiile în care japonezii anunţă că merg în continuare cu organizarea! Sportivii trebuie să îşi continue pregătirea în condiţii de siguranţă sporită, bineînţeles”.

„Vreau să organizăm Jocurile Olimpice”

„Nu facem niciun fel de ajustări pentru amânarea jocurilor”, a spus și purtătorul de cuvânt al executivului din Japonia, Yoshihide Suga, în faţa parlamentului.

Vreau să organizez Jocurile Olimpice şi Paralimpice perfect, ca o dovadă că rasa umană va câştiga lupta cu noul coronavirus şi am primit susţinere pentru acest lucru din partea liderilor G-7.

Shinzo Abe, premierul Japoniei

Și Comitetul Olimpic Internaţional a precizat că nu este cazul să fie luată o decizie drastică în acest moment cu privire la desfăşurarea Jocurilor: „CIO rămâne pe deplin angajat cu privire la Tokyo 2020 şi cu mai mult de patru luni înaintea jocurilor nu este necesară nicio decizie drastică acum. Orice speculaţie în acest moment ar fi contraproductivă. CIO îi încurajează pe toţi sportivii să continue să se pregătească pentru JO de la Tokyo cât de bine pot”.

„Insistența CIO este insensibilă și iresponsabilă”

Declarațiile făcute e oficialii japonezi, dar și de cei de la CIO au înfuriat-o pe fosta jucătoare de hockey și actuala membră a CIO, Hayley Wickenheiser, cea care are şase ediţii ale Jocurilor Olimpice în CV. „Criza este mai mare chiar decât Olimpiada! Sportivii nu se pot antrena, spectatorii nu îşi pot face planuri de călătorie. Cred că insistenţa cu care CIO vrea să meargă înainte cu atâta convingere este insensibilă şi iresponsabilă, ţinând cont de starea umanităţii”, a spus aceasta.

CIO ne pune pe noi în pericol! Noi toţi dorim ca Jocurile de la Tokyo să aibă loc, dar care este planul B dacă acest lucru nu se va întâmpla? Acum poate îmi asum acum riscuri pe care nu mi le-aş asuma dacă aş şti că există posibilitatea unui plan B. Trebuie să decidem dacă ne vom risca sănătatea şi vom continua să ne antrenăm în mediul actual.

Katerina Stefanidi, campioană olimpică la sărituri cu prăjina, Grecia:

Și locuitorii Japoniei cer amânarea

În sprijinul sportivilor vine preşedintele Comitetului Olimpic Spaniol, Alejandro Blanco, care a declarat că ar prefera ca Jocurile să fie amânate: „Informaţiile pe care noi le primim în fiecare zi sunt unele neplăcute pentru toate ţările, dar în ceea ce ne priveşte, cel mai mult ne afectează faptul că sportivii spanioli nu se pot antrena, deci vor fi dezavantajaţi. Vrem ca Olimpiada să aibă loc, dar în condiţii de securitate”.

Mai mult, potrivit unui sondaj publicat de ziarul Asahi și citat de Agerpres, 63 la sută dintre japonezi consideră că ediția din acest an ar trebui amânată, în timp ce doar 23 la sută susţin planificarea iniţială. O anchetă publicată de Kyodo News arăta că 70% din respondenţi nu cred că Tokyo va reuşi să găzduiască evenimentul aşa cum a fost stabilit. 

Mai întâi a fost anularea Olimpiadelor din anul 1940, apoi boicotul masiv înregistrat la Olimpiada de la Moscova din 1980. Este o problemă care se întâmplă la un ciclu de 40 de ani, este Olimpiada blestemată, asta este situaţia.

Taro Aso, ministrul japonez de finanţe:

S-au calificat 57% dintre sportivi

John Coates, preşedintele Comisiei de coordonare a CIO pentru JO 2020, a precizat că e posibil ca regulile de calificare să se schimbe. ”Este o provocare, dar suntem capabili să confruntăm provocările. Am cinat cu Thomas Bach, preşedintele CIO, şi mi-a dat instrucţiuni să fim cât mai flexibili cu modificarea regulilor de calificare pentru federaţii. Şi aşa se va face”, a spus acesta.

În acest moment doar 57% dintre cei aproximativ 11.000 de sportivi ce urmează să participe sunt deja calificaţi, pentru restul de 43% urmând să fie stabilite noi reguli de calificare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News