Comitetul Director al Federației Române de Tenis a cerut, luni, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Tineretului și Sportului, Marius Alexandru Dunca, să precizeze dacă reprezentanții MTS la Adunarea Generală a FRT din data de 2 noiembrie au avut sau nu mandat.
”Solicităm Ministerului Tineretului și Sportului să facă precizarea dacă acțiunile celor doi reprezentanți la Adunarea Generală a Federației Române de Tenis din data de 2 noiembrie 2017 au fost exercitate ca fiind în baza mandatului invocat de către aceștia sau sunt acțiuni personale ale acestora în afara mandatului”, se arată în comunicatul remis AGERPRES.
FRT afirmă că ”imediat după constatarea îndeplinirii cvorumului, domnul Dacian Stan, fără a prezenta un înscris, deși i-a fost solicitat de membrii adunării generale, a precizat în mod imperativ că dacă cvorumul nu se constată prin raportare doar la cei 54 de membri înscriși în Registrul federațiilor ținut de Tribunalul București, MTS va suspenda contractul de finanțare. În urma acestei intervenții a reprezentului MTS, percepută cu caracter de amenințare, o parte din membrii FRT prezenți în sală au solicitat lămuriri”, se mai arată în document.
”Statutul FRT, OG nr. 26/2000 și Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 conferă federațiilor dreptul exclusiv să afilieze noi membri, astfel că, începând din anul 2002 până în prezent, Adunările Generale au ratificat afilierea definitivă a noilor membri. (…) Cele 54 de cluburi înregistrate în Registrul Special al Federațiilor ținut de Tribunalul București au calitatea de semnatari ai Actului Constitutiv întocmit în anul 2001 ca urmare a abrogării Legii nr. 21 din 1924 și adoptării OG nr. 26/2000 ce reglementează asociațiile, federațiile și fundațiile. Același Registru al federațiilor cuprinde și modificările aduse Statutului FRT prin hotărârea Adunării Generale desfășurate în anul 2004, adoptată prin convocarea și exprimarea votului unui număr mai mare de 54 de membri, fiind convocați 162 de membri, având avizul Ministerului Tineretului și Sportului și încuviințată de Tribunalul București prin hotărârea pronunțată în dosarul nr. 28/FED/2004. De asemenea, Registrul federațiilor cuprinde modificările aduse Actului Constitutiv al FRT urmare a hotărârii Adunării Generale de alegeri desfășurate în anul 2013, adoptată prin votul exprimat de un număr de 215 membri, încuviințată de Tribunalul București prin încheierea pronunțată pe data de 30 aprilie 2013 în dosarul nr. 10582/3/2013”, precizează FRT.
Federația notează că deși reprezentantului MTS i-a fost solicitat ca în lipsa unui înscris oficial din partea MTS care să justifice suspendarea finanțării în cazul în care cvorumul nu se stabilește doar raportat la 54 de structuri sportive (38 prezente în sala de ședință în data de 2 noiembrie 2017), să indice temeiul legal în baza căruia în cadrul adunării generale ale unei persoane juridice de drept privat face astfel de demersuri, acesta a evitat un răspuns.
”Pe baza acestei stări de confuzie și incertitudine cu privire la dreptul de vot, alimentată în mod continuu de reprezentantul MTS cu amenințarea suspendării finanțării, implicându-se în mod vădit în influențarea deciziilor membrilor FRT prezenți la adunare, inducând aparența unor drepturi exclusive în cadrul Adunării Generale ale celor 38 de membri prezenți, au apărut o serie de nemulțumiri, atât din partea membrilor FRT care nu făceau parte din cei 54, cât și din partea unora dintre cei 38, nemulțumiri discutate pe parcursul a patru ore și conducând la necesitatea unei pauze în vederea aplanării tensiunilor apărute. În timpul pauzei, o parte dintre membrii participanți la Adunarea Generală au plecat, după reluare nemaifiind îndeplinit cvorumul decât pentru secțiunea I de pe ordinea de zi a Adunării Generale”, afirmă comunicatul FRT.
Federația susține că ”atitudinea reprezentanților MTS de a nu prezenta înscrisuri care să le justifice demersurile este cu atât mai gravă cu cât, pe adresa de e-mail a FRT, în seara de dinaintea adunării generale, respectiv pe 1 noiembrie 2017, a sosit un înscris purtând antetul MTS, semnat de domnul Dacian Stan, nefiind ștampilat (deși această obligativitate există în continuare pentru persoanele juridice de drept public), înscris prin care se comunica faptul că ‘mandatul domnului președinte George Cosac a expirat la data de 01.05.2017”’.
Președintele FRT, George Cosac, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că atmosfera de la Adunarea Generală ordinară și de alegeri din 2 noiembrie a devenit incendiară din cauza reprezentanților MTS, care au amenințat cu suspendarea finanțării dacă nu se respectă cvorumul legal de 54 de membri fondatori.
George Cosac a precizat că în termen de 30 zile va fi convocată o nouă adunare de alegeri pentru votarea președintelui, vicepreședinților și membrilor Comitetului Director.
Președintele FRT a adăugat că nu dorește un război cu MTS: ”Avem juriști care analizează. Nu ne dorim un război, nu suntem genul de persoane care dorim război. Vrem ca toată lumea să aibă drept la vot, drept constituțional. Dacă ni se va opri finanțarea, imaginea României va avea de suferit, probabil că vor exista anumite procese, dar federația va continua să-și apropie parteneri pentru a duce la bun sfârșit toate problemele. Dar repet, considerăm că este normal să existe un parteneriat, o relație deschisă și apropiată cu MTS. Suntem cu toții români și tragem cu toții pentru performanțe cât mai bune”.
SURSA: AGERPRES