Lovitura de la 11 metri ratată de Craiova, în Gruia, la 0-1 cu CFR, executată de Gustavo, a fost una care trebuia repetată. Mai mulți jucători se aflau în careu, când a tras Gustavo, iar asta l-a ajutat pe Camora, de la CFR, să ajungă primul la mingea respinsă de portarul său, Arlauskis, și să îndepărteze balonul.

Fără avansul conferit de prezența în suprafața de pedeaspă, Camora n-ar fi ajuns primul la minge, iar oltenii ar fi marcat pentru 1-1, iar șansele CFR-ului la titlu ar fi devenit nule. Așa, titlul se joacă.

Ion Crăciunescu susține că doar cei mai scrupuloși arbitri pedepsesc această încălcare flagrantă de regulament (intrarea în careu, în momentul executării penalty-ului). În mod normal, nimeni altcineva nu are dreptul să stea în respectivul dreptunghi, cu excepția celor implicați direct: portarul, executantul și arbitrul.

Inclusiv naționala României a fost victima unui astfel de moment neregulamentar al jocului de fotbal.

În 2014, SportNews a descoperit că suedezii au executat neregulamentar, penalty-uri din ”sfertul” cu Suedia. Arbitrul Philip Don nu trebuia să-i permită lui Ravelli, portarul nordicililor, să stea în interiorul suprafeței de pedeapsă, cât timp se executau penalty-urile de departajare.

Capturile foto realizate de pe înregistrări confirmă faptul că Ravelli era bine ”înfipt” în careu. De la tricolori, cei care au ratat au fost Miodrag Belodedici, angajat la FRF, și Dan Petrescu, actualul antrenor al CFR-ului.

Greșelile lui Don se regăsesc pe un DVD, editat sub patronajul UEFA, care prezintă erori de arbitraj în momentul executării penalty-urilor. La o vizualizare mai atentă pe youtube a filmului execuţiilor de departajare se vede clar cum portarul scandinavilor, Thomas Ravelli şi-a făcut de cap şi a  asistat din interiorul careului de 16 metri la şuturile colegilor săi, Kennet Andersson şi Thomas Brolin. Arbitrul englez Philip Don nu a sesizat neregularitatea şi a validat golurile suedezilor, deşi regulamentul de atunci, precum şi cel de azi prevede în astfel de situaţii repetarea loviturilor.

Nu vom afla niciodată cum ar fi influenţat istoria repetările care se impuneau. Cert este că în acele momente presiunea era uriaşă pe umerii nordicilor. Anularea golurilor şi reluarea execuţiilor i-ar fi acordat o şansă în plus portarului nostru, Florin Prunea, plus că le-ar fi putut turna plumb în ghete lui Kennet Andersson şi lui Tomas Brolin. Mild ratase în deschiderea seriei, iar înaintea lui Andersson şi a lui Brolin, înscriseseră Răducioiu, respectiv Hagi. A fost practic momentul psihologic al acelor minute infernale care transformase într-un cazan cu zmoală stadionul Stanford din San Francisco, înţesat cu 81.750 de spectatori.

Ravelli a dansat pe linia porţii

Ravelli a respectat ulterior regulamentul şi a privit din afara suprafeţei de pedeapsă restul loviturilor de departajare. Pleşuvul portar a continuat să se joace, însă, cu nervii românilor, dansând agasant din mâini pe linia porţii. L-a anticipat pe Dan Petrescu, iar până să-i apere şi şutul lui Belodedici, goalkeeperul suedez s-a contrat verbal cu Ilie Dumitrescu. Generaţia de Aur a ratat astfel, la loteria loviturilor de la 11 metri, şansa de a juca o semifinală istorică împotriva Braziliei, performanţă de care am fost atât de aproape.  În noaptea de 6 iulie 1994, România s-a cufundat într-o mare şi dureroasă tristeţe. Am rămas totuşi cu mândria locului 5 în lume, cea mai mare performanţă din istoria naţionalei României.

Citește și:

VIDEO / Bombă după 20 de ani: arbitrul Philip Don ne-a furat locul în semifinalele CM!

Urmărește-ne pe Google News