A migrat însă provizoriu pe funcția de conducere pe durata JO și până când statul va efectua toate plățile pentru Paris 2024.

După securizarea banilor în conturi, va reintra în mulțime spre a-i permite lui Pop să se reîntoarcă pe postul său obișnuit. „Va reveni până la 31 decembrie”, întărește Gavril.

O sursă din COSR a lămurit cum stau lucrurile.: „Federația de canotaj nu e singura care aplică pentru anumite personaje această manevră administrativă.

Explicația este că un secretar general va încasa mai puțin decât un antrenor principal sau secund din rațiuni legate de algoritmul legal. 

Adică secretarul general e asimilat personalului-suport, mai slab remunerat decât colectivul tehnic de bază”.

Așa se face că, acum, la FRC, propunerile sunt strident diferite: Sandu Pop (antrenor secund) – 238.000 euro, Cătălin Erhan (secretar general) – 162.000 euro. Diferență de 76.000 euro, adică suficient pentru un BMW X5 xDrive, Maserati Grecale, Mercedes AMG sau Audi Q8. Ori un apartament cu 2 camere într-o zonă decentă din București.

„Era mai important lotul”

Sandu Pop neagă că ar fi trecut antrenor din secretar general doar pentru a viza premii mai generoase ulterior Olimpiadei. „Sunt în colectivul tehnic al lotului olimpic încă din ciclul precedent, că acolo vreți să ajungeți!”, și-a început Pop discursul pentru gsp.ro.

„M-am retras de prin februarie din postul de secretar general, fiindcă atribuțiile de la loturi, în calitate de antrenor, mă împiedicau să-mi mai fac treaba respectivă. Îmi era din ce în ce mai greu. Era mai important lotul decât activitatea administrativă. Nu vă supărați însă, evaluarea mea nu o face presa, ci se produce numai în interiorul federației, a explicat Pop.

„Mă bucur că au apărut public aceste referate, fiindcă nu avem nimic de ascuns”, mai adaugă Pop, care a dat un răspuns evaziv atunci când a fost întrebat despre prestațiile sale ca antrenor secund, care să justifice propunerea de premiere cu 238.000 euro.: „Nu intru în această discuție. Nici nu contează. Repet, activitatea mea e evaluată numai în cadrul federației”.

Contabila FR Canotaj, propusă să ia 162.000 de euro premiu

Eduard Novak (49 de ani), fostul ministru al sporturilor, a criticat, într-o postare pe pagina de Facebook, sistemul de premiere de după JO de la Paris, susținând că secretarul general și contabilul-șef al FR Canotaj au primit de la Comitetul Olimpic și Sportiv român un premiu de câte 162.000 de euro, mai mare decât cel al înotătorului David Popovici pentru titlul olimpic la 200 de metri liber, transmite Gazeta Sporturilor.

În replică, Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, a precizat pentru Golazo că „domnul Novak ar trebui să știe foarte bine ce scrie în normele financiare HG 1447 de aplicare a legii sportului. Acolo scrie foarte clar cine, cât și cum este recompensat”.

„Văd că dl. Novak a uitat rapid, ca fost ministru, cum se răsplătesc medaliile. Probabil că, dacă la JO Paris nu a fost pe podium, îi arată cu degetul pe cei care chiar au făcut eforturi supraomenești”, a precizat Elisabeta Lipă.

„Banii aceia sunt pentru tot personalul”

Miercuri seară, Elisabeta Lipă a revenit și a declarat pentru Golazo.ro că Roxana Petrescu, contabila șefă a Federației Române de Canotaj, va fi premiată cu 162.400 de euro pe hârtie, dar că ea va da bani și altor colegi. Anterior, ea declarase că premierile s-au făcut conform legii.

„Doar nu-și imaginează nimeni că ia contabila șefă suma aceea?! Legea spune clar: «personalul Federației». Asta veți regăsi în toate Federațiile care au luat medalii. Haltere, înot, gimnastică, canotaj și tenisul de masă care are, dacă nu greșesc, un loc 5. Premierile sunt plătite de la locul 1 la locul 6. Deci asta era problema? Banii aceia sunt pentru tot personalul.”, a declarat Lipă.

Elisabeta Lipă, chemată la Guvern în scandalul din canotaj

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport și vicepreședinte PSD pe Sport, a fost chemată la Guvern joi, 17 octombrie, pentru a explica situația descrisă de fostul ministru al sportului, Eduard Novak, care a transmis că un contabil și un secretar din federație primesc mai mulți bani decât David Popovici, campion olimpic la Paris.

Potrivit informațiilor Libertatea, din cauza agendei încărcate, nu premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu a primit-o pe Elisabeta Lipă, ci șeful Cancelariei, Mihai Ghigiu.

Lipă a explicat traseul legal. COSR a cerut din partea federațiilor niște propuneri de premiere. Fondurile de premiere se acordă conform unei Hotărâri de Guvern care spune că pentru personalul auxiliar se acordă aproximativ 40% din premiile sportivilor. Pentru că la canotaj au fost mulți medaliați, fondul de premiere pentru auxiliari este de aproximativ 300.000 de euro”, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News