Alessandro Costacurta este ultimul component din echipa “Diavolilor”, AC Milan, câştigătoare a finalei Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1989, care a preluat funcţia de antrenor. Fostul secund al lui Carlo Ancelotti la Milan, Billy a ajuns principal la Mantova, echipă care se bate pentru promovarea în Serie A. Costacurta vrea să confirme succesele foştilor colegi Rijkaard, Gullit, Van Basten, Ancelotti sau Donadoni, toţi devenind antrenori renumiţi.
La sfârşitul anilor 80 şi începutul anilor 90, AC Milan domina autoritar fotbalul european. Cu trei trofee ale Ligii Campionilor adjudecate în perioada 1989-1994, echipa rossonero este considerată de mulţi specialişti drept cea mai puternică din istoria fotbalului. Crescuţi la şcoala lui Ariggo Sacchi şi Fabio Capello, mulţi dintre jucătorii acelei formaţii sunt acum antrenori de succes. Din 11-le care a învins Steaua cu 4-0 în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989, trei jucători au ocupat postul de
Frank Rijkaard – adeptul fotbalului spectaculos
Rijkaard a debutat în branşă ca secund al lui Guus Hiddink la naţionala Olandei, devenind principal al “Portocalei mecanice” în 1998. După eşecul suferit la loviturile de departajare în faţa Italiei, în semifinalele Campionatului European din 2000, Rijkaard a ajuns la Sparta Rotterdam, dar echipa a retrogradat pentru prima dată în istorie (2002)! Surprinzător însă, olandezul a fost numit la cârma Barcelonei un an mai târziu. După un început modest de sezon, Barcelona a terminat în postura de vicecampioană. Cu ajutorul lui Ronaldinho, Deco, Etoo, Marquez, Giuly,
Carlo Ancelotti – Urmaşul lui Nereo Rocco
Dublu câştigător al Cupei Campionilor Europeni ca jucător la AC Milan (1989 şi 1990), Carlo Ancelotti a reuşit să obţină aceeaşi performanţă şi ca antrenor al “Diavolului”. Carletto a egalat astfel performanţa legendarului tehnician Nereo Rocco, care câştigase două Cupe ale Campionilor Europeni ca “principal” al rossonerilor (1963 şi 1969). Rocco este antrenorul cu cele mai multe meciuri pe banca lui AC Milan (459), record pe care îl poate egala însă Ancelotti dacă va mai continua doi ani pe San Siro. Actualul tehnician al lui AC Milan a avut succese remarcabile cu Reggiana, pe care a promovat- o în Serie A, cu Parma, fiind foarte aproape de a obţine titlul, şi a câştigat Cupa Italiei, cu Juventus, pe care a dus-o până pe locul 2 al campionatului.
Şi steliştii sunt antrenori de succes
Şi jucătorii formaţiei roş-albastre din finala de pe Camp Nou (1989) au ajuns antrenori faimoşi. Cei mai de succes sunt Victor Piţurcă (foto) şi Gheorghe Hagi, ambii trecând pe banca Stelei şi a naţionalei României. În situaţia în care Piţurcă a reuşit să câştige un campionat şi o Cupă a României cu Steaua, Hagi se poate lăuda cu calificarea în grupele Ligii Campionilor. Dacă Piţurcă şi-a trecut în cont şi două calificări la Euro cu naţionala, în 2000 şi 2008 şi una cu naţionala de tineret (1998), fostul decar al Stelei are în palmares şi o Cupă a Turciei, adjudecată cu Galatasaray în 2005. Dan Petrescu face senzaţie la Urziceni Tudorel Stoica a trecut şi el pe la cârma naţionalei de tineret, iar Dan Petrescu este în prezent printre cei mai buni antrenori români . Ştefan Iovan este secund la naţion a l ă , iar Silviu Lung şi-a încercat mâna ca secund la formaţiuni precum FC Naţional, Universitatea Craiova, Pandurii Tg. Jiu sau echipe din Golful Persic.
Van Basten – alesul lui Cruyff
Marco van Basten (foto) şi-a început cariera de antrenor la tineretul lui Ajax. În 2004, cu susţinerea lui Johann Cruyff, Van Basten a fost numit la naţionala Olandei, pe care a dus-o până în sferturi la Mondialul din 2006 şi Europeanul din 2008. În prezent, Van Basten este antrenor principal al lui Ajax Amsterdam.