Nu există obstacole, când visezi să „zbori”! Iar Alexia Apostolescu vrea să reprezinte România la Olimpiadă, în proba de sărituri peste obstacole! Un „vis” al unei adolescente „de clasa a XII-a”, care poate deveni însă realitate. Poţi fi convins că e posibil, mai ales dacă stai de vorbă cu Alexia, fostă baschetbalistă de lot naţional de juniori, sportiva care avea cele mai bune procentaje din ţară, la un moment dat pentru vârsta sa, dar care s-a dedicat unei discipline sportive noi – mult mai ”complexă” – din hipism, săriturile peste obstacole! 

Se antrenează șase ori pe zi, șase zile pe săptămână. „Nu se suie nimeni pe caii mei, am patru în acest moment”

Participantă, deja, în circuitul Global Champions, care reuneşte cei mai buni cai din lume, Alexia se pregăteşte să reprezinte România în Balcaniada de la Zagreb – Croaţia.

Face parte din lotul naţional de tineret al ţării noastre, se antrenează pe cont propriu, având o echipă de specialişti, câte cinci-șase ore pe zi, timp de șase zile pe săptămână, şi deprinde tainele unei lumi fascinante, în care calul şi călăreţul reprezintă un tot unitar.

„Nu se suie nimeni pe caii mei, am patru în acest moment„,  spune Alexia, care are norocul unei susţineri totale din partea familiei, încrederea în posibilităţile propriului copil, în pasiunea şi talentul ei, făcând posibile aceste performanţe şi, mai ales, perspectivele.

A fost la naționala de baschet junioare, a trecut la cai, visează la JO 2020 și la un brevet de pilot!

Consider că este un obiectiv realizabil, uşor chiar, din anumite puncte de vedere, să ajung să particip la o Olimpiadă, poate chiar peste doi ani, la Tokio„, spune sportiva prahoveană, care are în „sânge” înălţimile: a privit în sus la coşul de baschet, acum se luptă cu înălţimile „ecvestre”, iar în planurile sale „de studiu”, intră pilotajul, pentru că „va veni vremea când voi fi la manşa unui avion!”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Tatăl Alexiei: „Poate fi o afacere senzațională, dar și o gaură uriașă”

„Poate fi o afacere senzaţională, dar şi o gaură uriaşă”, este concluzia tatălui, Eliodor Apostolescu, şi el cotat printre „milionarii în euro” ai ţării noastre. 

Asta pentru că familia, tatăl ei, au constituit un club 100% privat, Phoenix Riders, unde se investeşte acum într-o bază de pregătire fabuloasă pentru ţara noastră, la Băicoi! Un proiect unic, în care nu contează, la acest moment, „cât se investeşte”, într-o lume în care „pilonii” de rezistenţă, la nivel naţional, sunt CSA Steaua, Municipal Sibiu şi Eqvestria (alt club privat, pentru care concurează şi Alexia).

Cum se trișează cu pinteni electrici!

Incredibil, dar, şi la sărituri peste obstacole se poate… trişa! „Există pinteni electrici, pot da un anumit impuls calului la anumite obstacole, există creme care, aplicate sub jambiere, pot influenţa săriturile! Toate aceste lucruri sunt verificate atent, la fiecare concurs”, povesteşte Alexia.

Zeci de mii de kilometri anual!

Alexia Apostolescu participă la circuitele internaţionale, în paralel cu „programa şcolară”, care nu-i permite, deocamdată, să bifeze câte concursuri ar putea şi ar dori. Mai ales că trece în clasa a XII-a şi nu-şi permite să neglijeze şcoala.

Echipa ei este formată din antrenorul Ionuţ Năstase şi din îngrijitorul Ionuţ Laurenţiu Dinu, cei care se ocupă de întreţinerea armăsarilor de concurs. Deloc simplu – există mai multe programe de furajare (relaxare, forţă, concurs), zeci de mii de kilometri făcuţi anual, în locaţiile de concurs.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

A câștigat 1.200 de euro la Londra. Premii totale: 13.000.000 de euro!

Sunt premii pe măsură în circuitele internaţionale, Alexia câştigând 1.200 de euro la Londra, de exemplu. Iar premiile totale ale circuitului ating valori fabuloase, întâlnite doar în tenis: 13 milioane de euro!

O „lume” în care, unul dintre „copiii-minune” poate fi considerată şi românca Alexia Apostolescu, care, în mai puţin de patru ani, a trecut de la „curiozitatea” de a se urca pe un cal, la performanţe mondiale de top! Chiar dacă face parte din categoria de vârstă „copii” (până la 18 ani), deja concurează la tineret şi seniori!

Colegă cu fetele lui Bill Gates şi Bruce Springsteen!

În lumea concursurilor  de sărituri peste obstacole, Alexia a avut adversare, dar şi prietene, celebre, în acelaşi timp. Fata lui Bill Gates (are o avere de 89 miliarde de dolari, al doilea din lume), Jennifer, sau fiica actorului Bruce Springsteen, Jessica (participantă, deja, la Olimpiada de la Londra), sunt printre obişnuitele circuitelor internaţionale!

Cel mai scump cal al Alexiei: 100.000 de euro! Pe altul l-a vândut cu 55.000 de euro

Cifrele unei pasiuni

  • Nouă cai a avut Alexia Apostolescu, cumpăraţi din Belgia şi Germania.
  • Cei cinci cai de obstacole, vânduţi, au mers, toţi, de asemenea, peste hotare, în ţări precum Finlanda, Olanda, Canada sau Spania. Pentru unul dintre aceştia, s-a obţinut 55.000 de euro, în condiţiile în care fusese cumpărat cu 20.000. „Plusul valoare” – rezultatele obţinute de cal cu Alexia în şa.
  • 100.000 de euro a costat cel mai scump cal achiziţionat de familia Apostolescu pentru Alexia.
  • Incredibil, dar, România, care avea înainte de 1989 o pepinieră de cai pentru sărituri foarte valoroasă, la Herghelia Jegălia (înfiinţată încă din anul 1921) nu mai „produced” niciun cal pentru această disciplină!

N-am mai fost la JO din 2004, avem două medalii olimpice

Dresaj, sărituri peste obstacole şi concurs complet sunt cele trei discipline ecvestre din programul Jocurilor Olimpice moderne. Au fost introduse în 1900, la Paris, retrase apoi până în 1912, după care au fost incluse din nou în programul olimpic.

Din 1952 au fost admise în competiţia olimpică şi întrecerile feminine. De atunci se concurează mixt, fiind singurul sport unde nu exista competiţie separată pentru femei şi bărbaţi!

România a fost reprezentată prima dată la JO, în 1936, la Berlin, apoi la JO din 1952, 1956, 1960 şi 1980, ultima prezenţă fiind consemnată în 2004, la JO de la Atena, la concursul complet (Viorel Bubău, pe calul Carnaval – foto jos; armăsarul a murit în 2013, la 21 de ani; deplasarea a costat atunci 150.000 de euro).

Avem două medalii olimpice: argint la Berlin – dresaj individual, 1936 (Henri Rang, pe Delphis) şi bronz la Moscova – dresaj echipe, 1980 (Anghelache Donescu, Petre Roșca, Dumitru Velicu).

  • ►Un cal trăieşte între 25 şi 30 de ani.
  • ►O iapă nu naşte mai mult de 10-12 mânji.
  • ►Calul mănâncă în jur de 20 kg pe zi de fân şi concentrate.
  • ►Toţi caii au microcip, pentru a putea fi găsiţi în cazul în care se pierd.

Citește și:

Înotătorul Robert Glință, văzut prin ochii mamei sale. Confesiune emoționantă a Irinei Glință: ”Robert poate munci în durere și peste durere”

 
 

Urmărește-ne pe Google News