„În consiliile cu multe femei, şedinţele durează atât de mult timp”, spusese, râzând, înaltul oficial nipon, fost premier al Japoniei între 2000 și 2001.

Femeile au un puternic simţ al competiţiei. Dacă o persoană ridică mâna, probabil că altele se gândesc, trebuie să spun şi eu ceva. De aceea toată lumea vorbeşte. Trebuie reglementat într-o oarecare măsură timpul de vorbire. Altfel nu vom putea termina niciodată.

Yoshiro Mori, în timpul unei ședințe a CIO:

Comentariile lui Mori au atras critici puternice atât în Japonia, cât și pe plan internațional.

  • Jucătoarea de tenis japoneză Naomi Osaka a spus că afirmațiile lui Mori „sunt cu adevărat neinformate” și „ignorante”.
  • 500 de voluntari ai Jocurilor Olimpice au renunțat la rolul lor în urma scandalului.
  • O petiție care a cerut demisia lui Mori din cauza comentariilor „pline de prejudecăți, înguste la minte și discriminatorii” a strâns aproape 150.000 de semnături.

CIO i-a luat inițial apărarea lui Mori, dar ulterior a remis un comunicat în care a afirmat că declarațiile sale au fost „complet nepotrivite”.

Într-un final, oficialul a declarat la postul Nipon TV că își va prezenta demisia vineri.

Mori anunțase la începutul acestei luni că Japonia va organiza Jocurile Olimpice în vara acestui an, indiferent de evoluţia situaţiei pandemiei de coronavirus.

Purtarea obligatorie a măştii, interzicerea strângerilor de mână şi mai ales a îmbrăţişărilor sunt câteva dintre restricțiile stipulate în ghidul destinat sportivilor calificați la Jocurilor Olimpice.

Sportivii prezenți la Jocurile Olimpice vor fi testați de COVID-19 cel puțin o dată la 4 zile.

Jocurile Olimpice de vară 2020 au fost reprogramate în perioada 23 iulie – 8 august, după ce au fost amânate anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News