Potrivit jurnaliștilor germani, testul pozitiv efectuat pe 16 decembrie, când avocații afirmă că a primit un rezultat pozitiv, ar fi fost efectuat de fapt pe 26 decembrie.
„Data și ora sunt produse automat de sistem și arată când testul a fost introdus în baza de date. Asta se întâmplă de obicei la câteva minute după aflarea rezultatului. O altă posibilitate ar fi ca data și ora să fie generate când o persoană descarcă testul din data de baze. Avocații au prezentat și un test negativ, din 22 decembrie, dată confirmată de data și ora imprimate digital”, scrie Der Spiegel.
Pe lângă problema datei, un alt semn de întrebare este ridicat de codul QR care apare pe testul datat cu 16 decembrie. Jurnaliștii au scanat codul pe 10 ianuarie, ora 13:19, iar rezultatul a fost negativ.
Ulterior, după o oră, la 14:33, a doua scanare a avut un rezultat diferit, indicând că testul este pozitiv. Astfel, jurnaliștii germani se întreabă dacă nu cumva rezultatul testelor a fost manipulat.
În plus, testul pozitiv efectuat de Djokovic pe 16 decembrie are numărul de identificare 7371999, iar testul negativ, de pe 22 decembrie, are un număr cu 50.000 mai mic, deși avocații sârbului spun că ar fi fost efectuate ulterior.
„Cea mai plauzibilă explicație ar fi că testul pozitiv a fost adăugat în bază de date pe 26 decembrie, nu pe 16”, afirmă un expert în IT despre controversa. Astfel, jurnaliștii întreabă dacă sportivul nu și-a antedatat testul pentru a-l ajuta în obținerea vizei pentru Australia.
Dezvăluirile publicației germane vin să întărească controversele din jurul participării lui Djokovic la Australian Open. Miercuri, sportivul a recunoscut că există o greșeală în formularul cu care a intrat în Australia, pentru că nu a menționat că a călătorit în afara Serbiei în ultimele 14 zile, dar a dat vina pe agentul său.
De asemenea, sportivul sârb și-a cerut scuze pentru că a participat la un interviu deși știa că este infectat cu Covid. În schimb, când a îmbrățișat zeci de copii în Belgrad, spune el, avea un test rapid negativ și nu primise încă rezultatul testului PCR, care a fost pozitiv.
Djokovic, care nu este vaccinat împotriva COVID-19, a ajuns în Australia pe 5 ianuarie. După 9 ore de audieri pe aeroportul din Melbourne i s-a refuzat intrarea pe motiv că a aplicat cu o viză greșită și a fost transferat într-un hotel folosit de autorități drept centru de carantină, el refuzând să revină acasă.
Pe 10 ianuarie, după audieri care au durat în jur de șase ore, o instanţă din Melbourne a revocat anularea vizei lui Novak Djokovic de către autorităţile australiene. Astfel, liderul ATP a câștigat apelul și a rămas în Australia pentru a participa la Australian Open, iar pe 11 ianuarie s-a și antrenat.
Totuși, ministrul imigrației are dreptul să anuleze viza lui Djokovic, iar acest lucru ar însemna că procesul poate fi reluat.
Australian Open, primul turneu de Grand Slam din 2022, începe pe 17 ianuarie.