Japonia s-a calificat în optimi datorită acestui criteriu fair play de departajare, concentrându-se în ultimul joc cu Polonia (0-1) să păstreze rezultatul de pe tabelă şi să nu încaseze avertismente.
”În viitor, FIFA ar trebui trebui să penalizeze o echipă care joacă de această manieră, a declarat purtătorul de cuvânt al FSF, Kara Thioune, pentru BBC. FIFA a adoptat un nou sistem dar acest criteriu fair play rezolvă toate problemele? După meci, nu s-au luat măsuri nici împotriva Japoniei şi nici a Poloniei. Ar fi trebuit să fie nişte măsuri de penalizare împotriva jucătorilor, antrenorilor sau echipelor pentru o asemenea atitudine”.
Conform sistemului nou de departajare, un cartonaş galben reprezintă minus un punct, iar un cartonaş roşu direct costă patru puncte.
Cu patru cartonaşe galbene, faţă de cele 6 încasate de Senegal, Japonia a avut câştig de cauză, iar acest criteriu nu are legătură cu calitatea fotbalului.
FSF a trimis două scrisori la FIFA pentru a se plânge de această situaţie.
”FSF crede că Japonia a refuzat deliberat să mai joace după ce a aflat că naţionala Columbiei avea avantaj de un gol contra Senegalului, iar acest refuz s-a potrivit Japoniei dar este contrar principiilor care guvernează fotbalul, se arată în scrisoare. FSF s-a arătat şi mai şocată de faptul că selecţionerul Japoniei nu a negat faptele. În conferinţa de după meci, el a confirmat că a luat decizia de a manipula rezultatul prin menţinerea scorului de pe tabelă (0-1). FSF deploră lipsa de fair play pe care a arătat-o echipa Japoniei. Se pierde sensul şi interesul jocului dacă un criteriu precum cel al cartonaşelor galbene sprijină ca o echipă care nu arată fair play şi nu este îngrijorată că ar putea primi vrea sancţiune”.