Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE ora 12:06. Sentința în dosarul Gala Bute a fost amânată pentru data de 5 iunie.


Pe 9 mai, după 12 ore de discuții maraton Rudel Obreja, fostul șef al Federației Române de Box a fost singurul judecat în acest dosar care a stat de vorbă cu presa.

El glumea la acel moment explicând că după anii de box făcuți este pregătit oricând să plece „în cantonament la răcoare” în vreme ce alte persoane judecate în acest dosar fac „cantonament” în Costa Rica.

În vreme ce procurorul DNA a cerut pedepse cu executare pentru toți cei judecați în acest caz avocații au avut o paletă mai largă de soluții finale ale cazului, precum, achitarea clienților lor, rejudecarea dosarului sau eliminarea tuturor probelor dobândite de procurorii DNA cu ajutorul SRI.

Astfel, apărătorul Elenei Udrea a cerut judecătorilor să fie anulate toate probele din acest dosar care țin de colaborarea procurorilor anticorupție cu SRI.

El a insistat pe faptul că CCR a stabilit că organul de securitate al statului român nu poate produce probe pentru Justiție, iar cele produse ar trebui anulate în dosare care se află în stare de judecată după decizia Curții Constituționale.

Nu vor probe SRI

„Am primit ieri răspunsul pe care l-a formulat DNA in legatura cu activitățile desfășurate împreuna ch SRI.

Referitor la ce a învederat DNA privitor la faptul ca a beneficiat de sprijin de la SRI, apreciem ca justificarea oferită de organul de urmărire penală pentru a justifica administrarea probelor nu poate fi primită…

Conform deciziei CCR, probele organelor de urmărire penală sunt nelegale. Probele obținute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal.

Soluția juridica reglementată de curte e obligatoriu a fi luată în considerare în această cauză.

Soluția e retrimiterea cauzei la instanța de fond pentru a se discuta incidența probelor efectuate împreună cu SRI”, a explicat avocatul Veronel Rădulescu în fața judecătorilor.

Obreja e fost boxer, nu evazionist al politicii tulburi

Avocatul lui Rudel Obreja a explicat în amănunt argumentele juridice pentru care nu se poate considera că acesta a făcut evaziune fiscală cu banii ce țineau de organizarea Galei Bute.

„Rudel Obreja nu a avut nimic de-a face cu apele tulburi ale politicii românești, cu mecanismele subterane de finanțare electorală sau cu alte astfel de tertipuri.

Tot ce a încercat a fost promovarea sportului în numele țării.

El nu se află în Costa Rica, în Madagascar sau prin Galapagos. El este aici în fața voastră.

Nimic din cele prezentate aici nu indica o evaziune comisă de Rudel Obreja. Respectivele societăți nu erau fantomă.

Reprezentarea lui a fost mereu aceea că acele societăți sunt perfect funcționale”, a spus avocatul acestuia în fața instanței de judecată.

Ariton, curat ca lacrima

Avocatul fostului ministru al economiei, Ion Ariton le-a arătat celor cinci judecători că cel pe care îl apără nu a avut cunoștință nicio secundă că sponsorizările pe care trebuia să le ceară de la companiile cu care coopera ministerul erau pentru finanțarea Galei Bute.

Totodată a întărit avocatul, Ariton nu ar fi cerut nimănui sume exorbitante din bugetele de protocol ale acestor companii, sumele variind între 5 și 10 la sută din bugetele anuale ale acestora.

În acest context, avocatul cerut menținerea deciziei de achitare stabilită de prima instanță de judecată în cazul fostului demnitar.

DNA îi vrea pe toți din Gala Bute la închisoare

DNA cere condamnarea ministrului Ion Ariton, achitat la fond, în cazul „Gala Bute” și pedepse cu executare în cazul celor condamnați la pedepse cu suspendare, pentru că au recunoscut faptele, precum și mărirea pedepselor celor condamnați la închisoare cu executare.

„Nu a făcut demersuri pentru lămurirea clară pentru cine dă girul prvidn solicitarea sponsorizărilor. El nu putea fi indus în eroare pentru că ministerul publicase deja documente explicite ce indicau o firmă drept organizatoare a galei și nu Federația Română de Box (FRB).

Funcționarul public trebuia să se asigure de legalitatea demersului său. Lipsa de diligență nu poate fi acceptată de noi, calitatea înaltă îi permitea să facă demersuri amănunțite de verificare a suituației”, a explicat procurorul DNA în fața instanței.

Citește și EXCLUSIV / Ce date noi au legiștii în cazul copilului mort după ce ar fi mâncat shaorma. Toxinele bacteriene ucigașe ar putea să nu fie detectate

 
 

Urmărește-ne pe Google News