Simona Halep a intrat în clasa I în anul 1998 şi a absolvit clasa a VIII-a B în anul şcolar 2005/2006. Imaginea şi comportamentul ei din şcoală nu diferă deloc de cele actuale. Istorisirile celor care au învăţat-o carte zugrăvesc o fetiţă liniştită, modestă, inteligentă şi foarte conştiincioasă. Un elev model.
”Mânca-o-ar mama să o mănânce! Este o dulceaţă! Este sufletul meu!”
Învăţătoarea Simonei a fost Mariana Chirilă.
”Mânca-o-ar mama să o mănânce! Este o dulceaţă! Este sufletul meu!“, au fost primele cuvinte, pline de emoţie, ale acesteia, când a aflat de ce am sunat-o. Ieşită la pensie de doi ani, învăţătoarea Simonei avea 45 de ani când tenismena a început şcoala. A îndrăgit-o pe fetiţă de când a văzut-o. ”M-a impresionat din prima zi. Nu aveai cum să nu o remarci. Era ascultătoare şi avea o ambiţie ieşită din comun, care a dus-o spre performanţă”.
”Despre Simona voi vorbi mereu din suflet. Mi-e dragă, o iubesc, este o minune de copil! La vârsta la care ceilalţi copilaşi pun pentru prima dată în mână creionaşele, ea avea bătături în palme, de la racheta de tenis, ca un ţăran care a muncit mult“, a spus fosta învăţătoare a numărului 3 mondial în tenisul feminin. Mariana Chirilă se mândreşte că a avut-o elevă pe Simona.
”Când se comentează ceva de ea, spun mereu: «Este fetiţa mea!». A fost un copil docil, care înţelegea tot la ore. Vedeai aceasta din ochişorii ei mari şi expresivi. Făcea faţă lejer problemelor şcolare. A ajuns o sportivă de vârf şi la fel este şi din punct de vedere intelectual. O elevă de nota 10 sau de foarte bine“, o descrie fosta sa învăţătoare, care pune un mare plus şi în dreptul familiei Simonei. „Au susţinut-o necontenit. Este produsul familiei, care a făcut eforturi deosebite“, spune Mariana Chirilă.
Fotbal cu băieții la orele de educație fizică
Aceasta mai povesteşte că Simonei îi plăcea să joace fotbal cu băieţii şi o ruga, la orele de educaţie fizică, să-i dea voie să intre în echipele lor. Învăţătoarea campioanei îşi aduce aminte şi de prima povestire pe care fetiţa a realizat-o la ore, singură. ”A fost foarte entuziasmată când a reuşit să lege prima ei povestire. Nu a mai fost nevoie să o ajut eu cu întrebări. Era cât de poate de fericită. «Am povestit singură», a strigat“, dezvăluie Mariana Chirilă.
A mai jucat handbal şi baschet
Din clasa a cincea şi până la finele clasei a şaptea, Simona Halep a avut-o dirigintă pe Dorina Nazare, profesoară de limba şi literatura română, care a ieşit, de asemenea, la pensie. În clasa a opta, diriginta campioanei a fost Emilia Anghel (în prima imagine), profesoară de matematică.
”Era foarte serioasă şi conştiincioasă. Aşa a fost educată în familie. Eu o cunosc bine pe mama Simonei. Are nişte părinţi minunaţi, care au crescut-o în spiritul muncii şi al bunei-cuviinţe. Inteligentă, Simona recupera rapid materia. Se înţelegea bine cu toţi colegii. Chiar dacă avea rezultate la concursuri, nu se lăuda cu ele, era modestă“, spune prof. Emilia Anghel, care a predat matematica la clasa Simonei în toţi cei patru ani ai ciclului gimnazial. În clasele V-VIII, Simona şi ceilalţi elevi de la ”B“ au avut-o profesoară de educaţie fizică pe Georgeta Vîrnă (foto).
Aceasta îşi aminteşte că, atunci când nu era plecată la concursuri ori în cantonamente, Simona venea la toate orele de sport, chiar dacă avea antrenamente solicitante la tenis, câteodată şi de câte două ori pe zi. ”A fost un elev model. Participa activ la toate orele şi răspundea prezent la toate solicitările. Era foarte sociabilă. Toţi o plăceam. Se purta absolut normal, făcând abstracţie de statutul ei de sportiv de performanţă. La ore, juca şi la meciuri de handbal şi baschet“, istoriseşte prof. Georgeta Vîrnă.
Ochii albaștri de pe rândul din mijloc
Şi actualul director al Şcolii Gimnaziale nr. 30 ”Gheorghe Ţiţeica“, prof. Aneta Dragnea (foto), care i-a predat campioanei religia şi cultura civică, îşi aminteşte cu mare plăcere şi bucurie de Simona Halep.
”Când se prezenta din nou la şcoală, de la concursuri, era la curent cu tot ce discutasem la ore. Nu a deranjat niciodată ora şi niciun profesor nu s-a plâns de ea. Când intrai în clasă, o remarcai imediat. Stătea pe rândul din mijloc. Ochii ei albaştri şi frumoşi mi-au rămas în memorie. Era atentă la ore, politicoasă, modestă şi tăcută. Eu sunt înnebunită că a fost eleva şcolii noastre“. „Spuneţi şi că avea bătături peste bătături în palme“, intervine laboranta Adriana Drăguş. „Într-adevăr, Simona depunea mult efort la antrenamente, dar se preocupa la fel de mult şi de şcoală. Eu aveam şi am în continuare o slăbiciune pentru acest copil extraordinar, ţinând cont că şi băiatul meu a făcut tenis. A fost elev al şcolii noastre, iar apoi a fost antrenat la tenis de Radu Popescu, la LPS «Nicolae Rotaru». El era elev însă la «Traian». Din clasa a XI-a, timp de opt ani, a mers în Germania, în perioada concursurilor, alături de Florin Segărceanu. Suntem mândri de Simona şi abia aşteptăm să organizăm o întâlnire“, mai spune prof. Aneta Dragnea.
La panoul de onoare
O fotografie a Simonei (în centru) pe când era în clasa a VIII-a a fost pusă la panoul de onoare al şcolii, alături de cele ale altor mari campioni şi campioane care au învăţat la ”Gheorghe Ţiţeica“: gimnastele Simona Amânar, Cătălina Ponor (dreapta) şi Dana Sofronie, tenismenul George Cosac (stânga, preşedintele Federaţiei Române de Tenis) şi înotătorul Răzvan Andrei Grădinaru.