Sevilla a câștigat Europa League, a patra oară în istoria sa – în 2006 a tăvălit-o pe Middlesbrough cu 4-0, în 2007 a pus mâna pe trofeu după 3-1 la penalty-uri (2-2 după prelungiri) în fața lui Espanyol Barcelona, iar anul trecut a venit rândul portughezilor de la Benfica Lisabona să se recunoască învinși, după 4-2 la loviturile de departajare. Acum a fost 3-2 cu Dnepr, în finala de la Varșovia

Pentru FC Sevilla au marcat Grzegorz Krychowiak 28 şi Carlos Bacca 31, 73, iar pentru Dnepr a înscris Nikola Kalinici ‘7 şi Ruslan Rotan 44.

Dnepr Dnepropetrovsk: Boiko – Fedeţki, Douglas, Şeberiaşko, Leo Matos – Kankava (Şakov 85), Fedorciuk (Bezus 68) – Matheus, Rotan, Konoplianka – Kalinici (Selezniov 78). Antrenor: Miron Markevici.
FC Sevilla: Rico – Aleix Vidal, Daniel Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (Coke 59), Banega (Iborra 87), Vitolo – Bacca (Gameiro 82). Antrenor: Unai Emey.

Fundaşul Alexandru Vlad a fost pe banca de rezerve la Dnepr Dnepropetrovsk.

Cartonaşe galbene: Kankava 17, Kalinici 45+2, Bezus 70, Rotan 75, Leo Matos 83 / Daniel Carrico 62, Bacca 74.

Meciul a fost arbitrat de englezul Martin Atkinson, ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Michael Mullarkey şi Stephen Child. Rezervă a fost cehul Pavel Kralovec, iar asistenţi suplimentari englezii Anthony Taylor şi Andre Marriner. Rezerva pentru asistent a fost tot un englez, Jake Collin.

 

////////////////////////////////////////////////

Final de meci! Dnipro – Sevilla 2-3

Min. 88Matheus a cazut din senin pe teren. Medicii intervin rapid! Jucătorul de la Dnipro a fost scos de pe teren cu targa în aplauzele spectatorilor.

Min. 73Gooool! Bacca, din nou, omul cu golul! 2-3

Min. 58 – Spaniolii prudenți, uncrainenii atenți!

Min. 46 – S-a reluat partida.

PAUZĂ

Min. 44Goooool! Rotan aduce egalitatea din lovitură liberă din afara careului! 2-2

Min. 31Gooooool! Bacca face diferența, spaniolii se îndreaptă spre al patrulea trofeu! 1-2

Min. 28Goooool! Krychowiak înscrie. Sevilla pare de neoprit! 1-1

Min. 23 – Spaniolii își revin încet-încet și pun stăpânire pe meci. Dnepr, bagată în corzi!

Min. 7Gooooool! Kalinici deschide scorul, lovitură cu capul, servit de Matheus. 1-0

Min. 1 – A început meciul!

//////////////////////////////////////////////////////

Echipele probabile:
Dnepr: Boiko – Fedețki, Douglas, Șeberiaciko, Leo Matos – Kankava, Rotan, Fedorciuk, Matheus, Konoplyanka – Kalinic.
Sevilla: Rico – Coke, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Aleix Vidal, Banega, Vitolo – Bacca.

Stadionul Narodowy din Varșovia (Polonia) va găzdui în această seară finala celei de-a doua competiții continentale rezervate echipelor de club, iar unul dintre protagoniștii meciului ar putea fi fundașul român Alexandru Vlad (25 de ani). Sevilla – Dnepr e miercuri seară, de la ora 21.45, în direct la Pro TV, Digi 1 și Dolce 1.

Fotbalistul născut în Sighetu Marmației evoluează pentru formația ucraineană Dnipro, marea surpriză din Europa League. Alexandru Vlad are ocazia să devină al șaselea român care câștigă trofeul, după Gică Popescu și Gică Hagi (în 2000, cu Galatasaray), Răzvan Raț și Mircea Lucescu (în 2009, cu Șahtior Donețk) și Cristian Săpunaru (în 2011, cu FC Porto).

Șanse mici să fie titular

Șansele ca el să fie aruncat în luptă din start sau să joace împotriva spaniolilor de la FC Sevilla sunt însă destul de mici. În acest sezon a bifat doar unsprezece partide pentru Dnipro, în Europa League evoluând ultima oară la sfârșitul anului trecut. A fost folosit mai des în campionatul Ucrainei, cel mai recent sâmbăta trecută, în victoria asupra lui Șahtior Donețk (3-2). Dacă Vlad nu e favorit la titularizare, nici echipa lui nu e favorită în fața ibericilor. FC Sevilla este deținătoarea trofeului și își dorește să devină prima grupare care câștigă de patru ori Europa League (fosta Cupa UEFA), după precedentele din 2006, 2007 și 2014.

Transferat de Pandurii pe 2.000.000 de euro

Alexandru Vlad, de loc din Sighetul Marmației (Maramureș), a făcut primii pași în carieră în 2004, la Școala de Fotbalul Ardealul din Cluj-Napoca, unde a rămas până în 2008, când s-a transferat la CSM Râmnicu Vâlcea. Vlad Chiricheș, Alexandru Maxim sau Mihai Răduț au fost colegi cu el la Școala de fotbal din Cluj-Napoca.
Din 2009 a evoluat pentru Internațional Curtea de Argeș, pentru ca – un an mai tarziu – să ajungă la Săgeata Năvodari. Din 2011 și pâna 2013 a jucat la Pandurii Târgu Jiu. Gorjenii l-au transferat la Dnepr Dnepropetrovsk pe 2.000.000 de euro.

Tenis de masă, vacanță de vis acasă, în Maramureș

”Dnepr e oraș mare, 1.000.000 de oameni, ai ce faci. Am învățat și limba puțin”, spune Alex.

”Fotbalul în liga ucraineană e pe forță, viteză, se joacă mai dur. Mie îmi place. E peste ce e în Romania, mai ales la cât se investește”, explică fotbalistul, care a fost coleg de clasă în școala generală, apoi de cameră, la Pandurii, cu Alexandru Ciucur (azi la CSMS Iași)

”Îmi place să mă plimb și îmi plac și alte sporturi. Îmi place tenisul de masă. Îl și practic”;

Pentru mine vacanța perfectă o petrec de fiecare dată la mine acasă, în Maramureș. Îmi place foarte mult să conduc”;

”Sunt șanse mari să mergem cu naționala la Euro 2016. De ce nu, apoi la Mondialul din 2018”.

Îl apreciază pe Petre Grigoraș

Fără o tradiție sportivă în familie, Alexandru Vlad s-a bucurat însă întodeauna de susținerea familie în drumul ales: ”Nu am nici frați nici surori care să fi făcut sport de performanță, și nici părinții nu au făcut-o. Sunt singurul din familie care a luat-o pe acest drum, dar m-au susținut de la bun început, au fost alături de mine”.Fundașul are și o convocare la națională, în amicalul cu Polonia, de la inceputul lui 2013.

”Antrenorul de care m-am atașat e domnul Petre Grigoraș, primul tehnician pe care l-am avut Liga I. Dânsul m-a promovat în primul eșalon”, încheie Alex.

Alți români fericiți în Cupa UEFA / Europa League

Gică Popescu (al treilea din dreapta), fundașul lui Galatsaray, bucurându-se în timpul finalei Cupei UEFA din 2000, câșigate la loviturile de departajare în fața lui Arsenal (foto: EPA)

Mircea Lucescu, antrenorul lui Șahtior Donețk, cu trofeul Cupei UEFA câștigat în 2009, după o finală cu Werder Bremen (foto: EPA)

Cristian Săpunaru, fundașul lui FC Porto, s-a înfășurat în tricolor după triumful în finala Europa League din 2011, contra lui Braga.

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News