Naomi Osaka a fost extrem de nervoasă în meciul cu Leylah Fernandez pe care l-a pierdut la US Open. A aruncat racheta de două ori, iar la conferința de presă de după a izbucnit în plâns.
„Îmi pare rău… Mi-am spus să fiu calmă. În ultima vreme mă simt neliniştită când lucrurile nu merg cum vreau eu. Nu prea ştiu de ce și cred că m-am purtat ca un copil”, a declarat reprezentanților mass-media.
Naomi Osaka a avut un 2021 agitat. Aceasta s-a retras de la Roland Garros și Wimbledon și, în plus, a suferit și din punct vedere mental. Nipona a atras atenția încă de la Roland Garros despre faptul că atitudinea și unele întrebări ale jurnaliștilor îi afectează sănătatea mintală.
În ultima vreme, când câştig, nu mă simt fericită. Este mai mult o uşurare. Şi când pierd, mă simt foarte tristă. Îmi este foarte greu să mă exprim. Sunt într-un punct în care nu ştiu ce voi face. Şi nu ştiu când voi juca următorul meci. Cred că voi lua o pauză.
Naomi Osaka:
„Este important să urmeze un tratament”
Barbara Schett, fostă jucătoare de tenis, născută în Austria, în vârstă de 45 de ani, fost număr 7 mondial, în prezent expert pe probleme de tenis la Eurosport, a vorbit pe larg despre problemele cu care se confruntă Osaka.
„Problemele de sănătate mintală au existat dintotdeauna. Eu cred că oamenii nu au vorbit cu adevărat despre ele în trecut. Mă refer la timpurile când jucam eu, la generația mea. În mod clar, Naomi Osaka suferă de un soi de probleme de sănătate mintală. Cred că este important ca ea să abordeze problema, dar mi-aș fi dorit să o fi abordat acum câțiva ani, când spusese deja că se simte rău. Aceste lucruri nu vor dispărea, așa că eu cred că pentru ea este important să urmeze un tratament și să lucreze la asta”, a explicat Barbara.
Unul dintre cei mai apreciați experiți din tenisul mondial a făcut o paralelă și cu evenimentele din trecutul lui Naomi.
„Încă mai cred că presa de tenis, mai ales, în conferințele de presă, după meciuri, nu cred că este prea rea. Cred că acest lucru face parte din joc, știți, să faci conferințele de presă. Nu durează foarte mult. Cred că trebuie să filtrezi anumite lucruri, iar apoi, dacă nu vrei să răspunzi la întrebare, nu răspunzi. Dacă cineva care nu a jucat niciodată tenis încearcă să-ți spună ce trebuie să faci, trebuie doar să asculți ceea ce ți-a spus, dar informația poate să intre pe o ureche și să iasă pe cealaltă. Practic, poți controla aceste lucruri”, a punctat Schett.
„Presiunea este un privilegiu”
Fostul numărul 7 WTA i-a transmis și un mesaj jucătoarei din Japonia, dar și altor sportive din circuit: „Mă gândesc mereu la Billie Jean King și la ce a spus, că presiunea este un privilegiu și că dacă ești foarte bun în sport sau în altceva, oamenii te vor urmări și vei simți această presiune și asta face parte din joc. Trebuie să înveți cum să te descurci cu ea și sunt anumite lucruri care probabil nu sunt la fel de plăcute ca altele. Dar cel mai important este să te bucuri în continuare de ceea ce faci și cred că de aceea trebuie să înceapă să se bucure de tenis și să se bucure de competiție. Este o situație dificilă și un răspuns dificil”.
Ce este anxietatea?
Conform celor de la Clinica Regina Maria, „anxietatea generalizată se referă la îngrijorări excesive și incontrolabile privind evenimente de viață cotidiene. Aceasta apare la 5-9% din populație, iar incidența este de două ori mai mare la femei decât la bărbați. Anxietatea generalizată debutează timpuriu, de regulă în adolescență sau la începutul vârstei adulte. Persoanele cu anxietate generalizată au provocări majore în toate segmentele vieții cotidiene, în îndeplinirea sarcinilor de la locul de muncă sau de acasă”.
Conform aceleași surse, „în toate tulburările de anxietate, există două tipuri de tratamente validate științific care se aplică independent sau în combinație: psihoterapia și medicația. Există numeroase studii în literatura de specialitate care demonstrează eficiența psihoterapiei cognitiv comportamentală în ceea ce privește tulburarea de anxietate generalizată”.