”Simo” va fi, de luni, 9 octombrie, prima în clasamentul mondial feminin. Halep devine al 25-lea lider în ierarhia WTA, la 26 de ani și 11 zile (AICI și AICI, lista completă a sportivelor carer au ocupat această onorantă poziție).
Ultimul munte de urcat, Everestul, rămâne câștigarea unui turneu major. Asta înseamnă unul dintre cele 4 turnee de Mare Șlem din decursul unui sezon calendaristic: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open. Fără un astfel de trofeu, cariera Simonei n-ar fi completă. Românca a ratat de două ori această ocazie, de fiecare dată la Paris, în finalele jucate în 2014 (cu rusoaica Sharapova) și în 2017 (cu letona Ostapenko).
Alături de Wozniacki, de Jankovic, de Pliskova și de Safina
Simona Halep nu este singura care devine lider WTA fără să-și fi trecut numele pe unul dintre trofeele acordate la unul dintre competițiile amintite.
Pe 11 octombrie 2010, daneza Caroline Wozniacki, ajunsă la vârsta de 27 de ani, urma pe prima poziție WTA, pentru 18 săptămâni, aproape de finalul unui sezon în care jucase în ”sferturi” la Roland Garros și în ”optimi” la Wimbledon. Ca si românca, nordica antrenată de tatăl său are două finale, dar ambele la US Open, în 2009 și în 2014.
Sârboaica Jelena Jankovic, pe care o vreme a pregătit-o și Andrei Pavel (aflat acum în echipa Simonei), se urca, pe 6 octombrie 2008, pe prima poziție WTA. În anul de grație, bifase finală la US Open, semifinale la Australian Open și la Roland Garros și ”optimi” la Wimbledon. A stat 17 săptămâni în fruntea topului mondial feminin.
De asemenea, cehoaica Karolina Pliskova (25 de ani) nu are mai mult decât finala din 2016 de la US Open. Ea a fost numărul 1 WTA de pe 17 iulie 2017, timp de 8 săptămâni (până pe 10 septembrie).
Nici rusoaica Dinara Safina, sora lui Marat Safin, n-a câștigat la simplu un turneu de Mare Șlem (are titlul la US Open 2007 – la dublu). Are finale la Australian Open (2009) și la Roland Garros (2008 și 2009). A stat pe locul 1 de pe 26 octombrie până pe 1 noiembrie, în 2009.
Spre seosebire de Safina (retrasă din activitate) și, poate, de Jankovici, aflată în cădere din punct de vedere sportiv și care are deja 32 de ani, toate celelalte au șanse reale să pună mâna pe un titlu major până la sfârșitul carierei. Inclusiv Wozniacki, care este într-o puternică revenire de formă.
Amelie Mauresmo (Franța) și Kim Clijsters (Belgia) nu aveau titlu major în palmares, când au ajuns numărul 1 în lume. Au câștigat însă trofee importante după ce au bifat această bornă.