”Pot! Pot!”, a fost îndemnul repetat cel mai mult de Simona în timpul meciurilor cu Anastasia Pavlyuchenkova (7-6, 4-6, 7-5), cu Venus Williams (6-2, 6-2), cu Caroline Garcia (7-5, 6-1), cu Ashleigh Barty (6-4, 6-1). Mai puțin în finala cu Sloane Stephens (7-6, 3-6, 6-4).
Simona, după eliminarea de la Wimbledon: ”Atitudinea mea a fost prea negativă”
Simona a avut o atitudine complet schimbată la Montreal față de ultimul ei meci disputat luna trecută la Wimbledon și soldat cu înfrângerea surprinzătoare în fața taiwanezei Su-Wei Hsieh în turul 3. ”Am dat totul, ca de obicei, dar atitudinea mea a fost prea negativă. De asemenea, simt şi oboseală. Oboseală mentală şi fizică”, a spus Halep, după eliminarea de la turneul de la Wimbledon.
”Self Talk Positive este un concept folosit în tenis. Este varianta pozitivă a lui ”Nu pot”, ”Nu merge”. Până nu demult, Simona se lovea cu palma peste pulpă. Când spui că nu poți, chiar nu poți. Dacă îi dai creierului mesaje pozitive, acesta transmite energie corpului. Jucătorii mari au ritualuri și comportamente stabile, folosesc propoziții cheie, care devin automatisme”, a precizat pentru Libertatea psihologul sportiv Silviu Ioniță, care a făcut parte din staff-ul naționalei de fotbal a României la Euro 2016.
De ce s-a enervat în finală
Simona Halep nu a avut același limbaj pozitiv și în finala cu Sloane Stephens, deși s-a impus eroic în cele din urmă. Campioana a devenit nervoasă după ce a condus cu 4-1 în primul set, iar adversara a revenit la 4-3. Scor la care a apelat la ajutorul lui Darren Cahill.
„Joc bine 20 de mingi și ratez aiurea o minge simplă. E un dezastru”, s-a plâns iritată Simona Halep. Cahill i-a replicat extrem de calm: „Ok… dar acum cât este scorul…ai avantaj nu?”.
Simona drops a few games and calls Darren. „Nothing good comes without hard work” he tells her and gives her confidence to keep going.#CoupeRogers pic.twitter.com/GAC2xjxGqP
— WTA Romania (@WTARomania) August 12, 2018
„Joci un tenis foarte bun, ai pierdut doar câteva puncte, nimic nu se face fără muncă multă într-o asemenea finală. Ai răbdare pe raliurile din spate, nu uita că trebuie să muncesti, trebuie să fii lucidă la punctele ușoare, acolo ai greșit, nu te enerva la fiecare minge ratată. Inspira adânc și fii pozitivă, ai break în fața, pe ea este presiune acum”, i-a transmis Darren Cahill .
Reacția nervoasă a Simonei nu l-a surprins pe psihologul sportiv Silviu Ioniță: ”Din câte am citit, ea abia acum începe să-și construiască altă mentalitate, iar pe fond de stres maxim comportamentele vechi revin”.
Simona Halep a fost ajutată de psihologul Alexis Castorri să câștige primul ei Mare Șlem.
Citește și: Piața ridică 5 întrebări. Același loc, același scop, două proteste încheiate total diferit