Simona Halep, bolnavă? Are pete maronii pe corp. Boala de piele a apărut în 2015. Ce spun specialiștii.
La meciul cu Magdalena Rybarikova, de la Stuttgart, Simona Halep a putut fi remarcată pentru forța de a reveni în joc, întorcând scorul de la 0-1 la seturi, și admirată pentru noul echipament.
Însă, fanii s-au îngrijorat când au zărit pe spatele campioanei pete de culoarea suprafeței de joc. Punctele iritate de pe piele se continuau, practic, cu punctele de zgură imprimate pe echipament.
Specialiștii susțin că, de regulă, astfel de bubițe apar de la căldură, atunci când pielea nu poate ”respira” în voie. Porii se închid, fie sunt acoperiți de haine, iar în consecință, pe piele apar astfel de pete maronii.
Mulți le consideră inofensive, însă specialiștii atrag atenția că pot fi semne ale unor boli care pot pune în pericol starea de sănătate. Astfel de pete nu pot fi ignorate și cer prezentarea de urgență la dermatolog, putând ascunde probleme serioase.
Nu este prima oară când Simona dezvoltă această alergie. La US Open 2015, căldura i-a dat mari bătăi de cap. Petele de culoare brună au apărut în zona gâtului, ca un fel de iritație.
Melanina este hormonul responsabil de culoarea pielii. Dacă există o perturbare de secreție, pot apărea tulburări precum hipercromia, hipocromia și acromia. Hiper-cromia este o intensificare a culorii pielii. În această categorie intră pistruii, petele de bătrânețe, reacția după terapia cu radiații. Și o serie de boli cronice duc la apariția petelor. Hipocromia şi acromia sunt tulburări care duc la decolorarea pielii, fiind dobândite la naștere sau ca urmare a bolilor. Mai toată lumea tratează cu indiferență sau cu leacuri prescrise de oricine numai de medic nu, aceste apariții stranii la suprafața pielii. Din păcate, prea puțini iau legătura cu un specialist. Sau o fac atunci când este prea târziu.
Cât de grave pot fi bolile care se ascund în spatele unor pete banale, potrivit unica.ro:
1. Disfuncția suprarenalelor
Apar niște pete cafenii, care e posibil să dispară sau să se estompeze. Nu le ignora! Poate fi boala Addison, insuficiența glandelor suprarenale.
2. Lichen scleros sau atrofic
Sunt pete mici, lucioase, care apar, atât în zona organelor genitale, dar și pe întregul corp. Pot fi dereglări hormonale sau o hiperactivitate a sistemului imunitar.
3. Purpura
Pare banală, dar e gravă. La început, apar pete roșiatice. DAcă te și învinețești des, ia legătura cu medicul! Spre deosebire de eritem, pata de purpură nu se decolorează dacă este apăsată. Se poate confunda cu dermita gambelor, cauzată de varice.
4. Melasma
Este colorarea în exces a pielii, mai ales pe frunte, obraji și sub nas. Se manifestă prin pete cu aspect de “murdar”.
5. Hemocromatoza
Când fierul nu este metabolizat corect și când ficatul nu mai prelucrează pigmenții fierii, se vede pe piele. “Petele de ficat” sunt întâlnite la cei cu ciroză, diabet, afecțiuni ale stomacului sau colecistului. Apar pe față, gât, membre și sunt galben-maronii la început, apoi gri-albăstrui.
Citește și:
Simona Halep, accidentare gravă. Cum a scăpat de bisturiu, la vârsta de 17 ani / EXCLUSIV