Sportnews.ro a aflat că ramura cipanilor, denumiți și țipani, țopani sau torvlahi, reprezintă cea mai tare ramură a etniei machedonilor aflați în România. Un cunoscut aromân din Constanța, care a dorit să-și pastreze anonimatul, ne-a explicat de ce cipanii sunt considerați ca fiind cei mai tari reprezentanţi ai etniei: „Ei sunt cei mai puternici machedoni. Sunt puternici și respectați de toată comunitatea noastră. Nu pentru faptul că sunt bogați, ci pentru că păstrează cu sfințenie tradițiile machedonilor și nu se abat niciodată de la ele”, a precizat sursa Sportnews.ro.

Respectiva persoană a explicat de ce Simona nu se va căsători niciodată cu un român sau cu un băiat din altă zonă a lumii: ”Ea va urma tradiția familiei și își va lua ca soț un machedon. Dacă va fi să fie cipan, va fi și mai bine. Nu va ieși din cuvântul familiei”, a adăugat sursa noastră.

Dar această ramură a cipanilor naște, se pare, și multe invidii în rândul comunității machedonilor. Ionuț, un nepot de-ai lui Gigi Becali, a desființat-o pe pagina lui de Facebook pe cunoscuta jucătoare de tenis. ”Cipanica asta nebunatică s-a șmecherit inutil. Cum spuneam, joacă de foame, nu pentru România. Pentru frații ei din Cogealac”, a fost mesajul nepotului lui Gigi Becali.

Totuși, Simona Halep nu are frați la Cogealac. Acolo nu trăiesc cipani, ci aromâni dintr-o altă ramură, numiți fârșeroți, din care face parte şi familia lui Becali!

„Între armâni se nasc adesea conflicte”

„În comunitatea noastră există o criză de identitate care ne împarte în trei tabere distincte, între care se nasc adesea conflicte. Problema aromânilor de azi este foarte complexă și nu poate fi înțeleasă de către cineva din exteriorul comunității noastre decât printr-o aprofundare a istoriei și a obiceiurilor noastre”, explică al „armân”. „Machedoni este o denumire improprie, pe care ne-au pus-o (daco)românii atunci când au aflat că majoritatea am venit în Cadrilater din provincia istorică Macedonia, azi împărțită între statele balcanice”, explică altă sursă din interiorul comunităţii.

De ce sunt cipanii atât de radicali!

Cipanii sunt cunoscuți ca fiind extrem de patrioți până în măduva oaselor. Respectul față de țara noastră s-a transmis din generație în generație, având izvoarele în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care le-a permis să-și arboreze pentru prima dată însemnele, inclusiv steagul.

ALTE DETALII DESPRE AROMÂNII DIN ROMÂNIA
– Aromânii sunt ramura sud-dunareană a poporului român.
– Se avansează cifre care se învârt undeva între  100-200.000 de aromâni în România (Dobrogea, Brăila, Călărași, Ialomița, București, Ilfov, Timișoara, Craiova) și între 1.500.000 – 2.000.000 în Balcani (Grecia, Albania, Serbia, Bulgaria). Mai sunt în Franța, Germania, Marea Britanie, SUA și Australia. Nu se poate face o statistică exactă datorită numărului imens de căsătorii mixte.
– Gică Hagi, Cristian Gațu, Toma Caragiu, Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Lucian Blaga, Octavian Goga, Nicolae Iorga, Constantin Noica, istoricul Neagu Djuvara sunt personalităţi cu origini aromâne.
– Aromâna (macedoromâna) e un dialect al limbii române (limba română vorbită la nord de Dunăre este dialectul dacoromân, alte două fiind meglenoromâna si istroromâna). E incorect să spunem că “traducem” din aromână în (daco)română, nu poti traduce în aceeaşi limbă. Termenul corect e “transpunere”.

ASCULTĂ AICI MELODII DEDICATE DE RAPSOZII AROMÂNI PERSONALITĂȚILOR LOR

 
 

Urmărește-ne pe Google News