Simona Halep (locul 2 WTA) revine pe terenul de tenis, pentru un meci oficial, la Brisbane (Australia), turneu care începe astăzi. Dacă va pune mâna pe trofeu, românca va încasa un cec de 177.500 de euro. Suma reprezintă doar o părticică din banii pe care sportiva de 24 de ani îi poate câștiga în următoarele 12 luni.

Din punct de vedere sportiv, 2015 a fost un an de “ba la bal, ba la spital” pentru Simona Halep: performanța bună de la Australian Open (sferturi de finală), cea foarte bună de la US Open (semifinală) și cea excelentă de la Indian Wells (triumf, cel mai important turneu câștigat de ea) au contrastat cu eliminările premature de la Roland Garros (turul 2), Wimbledon (turul 1) și Turneul Campioanelor (grupe).

Financiar, însă, i-a mers de minune, pentru că în ultimele 12 luni a câștigat din tenis 4.157.614 de euro, peste o treime din totalul banilor obținuți în cariera profesionistă. Suma a propulsat-o pe primul loc în topul banilor obținuți de sportivii români în 2015, la mare distanță de poziția secundă.

Fotbaliștii nu par capabili să o detroneze

De altfel, Simona a câștigat mai mult decât ocupanții următorelor trei locuri la un loc: Costel Pantilimon, portarul lui Sunderland (1.500.000 de euro), Vlad Chiricheș, fundașul lui Napoli (1.250.000 de euro), și Florin Gardoș, stoperul lui Southampton (1.200.000 de euro). Constănțeanca este și singura femeie prezentă în top 5, și singurul practicant al unei alte discipline decât fotbalul în top 5, pe a cărui ultimă poziție se află Lucian Sânmărtean, mijlocașul formației saudite Al Ittihad (1.000.000 de euro).

Cu toate acestea, șansele ca un practicant al sportului-rege să o detroneze pe Simona Halep în topul banilor la sfârșitul lui 2016 sunt extrem de mici. Pe de o parte, pentru că fotbalul românesc nu pare în stare să producă un jucător cu adevărat atractiv pentru marile cluburi europene, singurele capabile și dispuse să ofere salarii de multe milioane de euro.

Pe de altă parte, pentru că e greu de crezut că Simo, care și-a anunțat ambițiile pentru următoarele 12 luni (un titlu de Mare Șlem și o medalie olimpică), nu va rămâne măcar la nivelul de performanță sportivă demonstrat anul trecut.

 
 

Urmărește-ne pe Google News