Jucătoarea de tenis Simona Halep (24 de ani) a intrat într-o criză din care nici ea nu se știe cum, când și când va ieși. A pierdut încă de la primul meci în Dubai (Emiratele Arabe Unite), la fel și la Doha (în Qatar, atât la simplu, cât și la dublu), iar viitorul se anunță prăpăstios. Picată pe locul 4 WTA, ”Simo” are de apărat multe puncte la Miami și la Indian Wells (următoarele turnee la care a anunțat că va participa), astfel că, deja, a căzut pe locul 5 mondial.
Eșecul din meciul cu Elena Vesnina (locul 118 la simplu), de marți seară, scor 7-6 (1), 4-6, 1-6, este îngrijorător. Halep a avut un set în față și 4-1, dar a picat psihic și a lăsat brațele jos în setul decisiv (de unde ne anunța că nu va mai pierde niciun meci fără luptă).
Cu toate acestea, fanii ei cei mai înfocați, care nu acceptă nicio critică la adresa favoritei lor, o susțin necondiționat. O iubesc, iar ea chiar merită toată această admirație, fie și doar pentru că a ales să fie sportivă, și nu divă (episodul cu operația de micșorare a sânilor este edificator pentru ceea ce și-a dorit să devină în viață).
Pe Facebook există grupul ”Simona Halep – Top 10 WTA”. Una dintre admiratoarele Simonei a primit sute de ”Like”-uri pentru mesaj gest de susținere totală.
Rolul jurnaliștilor nu este însă de a aplauda și de a fi simpatici, ci și de a diseca firul în patru și, poate, chiar de a-i oferi astfel soluții viabile sportivei, oportunități pe care ea nu le poate vedea tocmai din cauza acestei adulații dăunătoare de la un punct încolo.
Una dintre dilemele este cea a antrenorului. Când SportNews scria, imediat după eliminarea de la Singapore, că Halep va avea un contract part-time cu Cahill, care dorește să-și păstreze și calitatea de consultat ESPN, au venit dezmințirile: ”Va fi un contract full-time!”.
Simona Halep și-a ales antrenor part-time pentru 2016! Vine cu el în București, iar luni face conferință de presă. Negocieri dure s-au purtat în jurul procentelor care ar trebui să-i revină tehnicianului din câștigurile sportivei. PLUS ce spune marele australian Pat Cash
În aceste zile, nu-l vedem deloc în cadru pe australian. Sunt două situații: ori are contract part-time, ori nu mai este deloc cel care pregătește tactica numărului 4 WTA. Pe Twitter, Cahill scrie, pe 21 februarie, despre australianul Nick Kyrgios, iar mai jos – despre gestul argentinianului Martin Del Potro de a-i oferi o bandană unui suporter cu handicap. Nimic despre Halep!
Simona Halep a refuzat să răspundă întrebărilor ”Libertatea”, la ultima acțiune publicitară (”Dorna”) la care a participat înaintea plecării spre lumea arabă, pretextând că nu mai are timp, se grăbea la antrenament, iar cele cinci minute care ar fi reținut-o de întrebări i-ar fi adus pagubă.
Adevărul este altul. Halep preferă doar întrebările venite de la televiziuni, care sunt comode, banale, n-o pun în încurcătură. Deh, televiziunile au mereu nevoie de ea, așa că nu-și permit să o supere.
Jurnaliștii de presă scrisă, care sunt indentificați drept ”băieții răi” de către sportivi și de către admiratorii lor, pun și întrebări de la care vor să afle ceva, de multe ori neplăcute celor în cauză. Pentru Halep, patru dintre ele ar fi fost:
”Mai lucrezi cu Darren Cahill?”.
”Ești mulțumită de pregătirea fizică pe care ai făcut-o în această iarnă, stagiu care a fost mai scurt decât în anii trecuți?”.
”Nu consideri că ai nevoie de un psiholog lângă tine?”.
”Lipsa unei relații stabile îți dăunează emoțional?”.
Întrebări fără niciun substrat tabloid, ci pur justificate, spun specialiști în arta succesului, cum sunt psiholologii și psiho-terapeuții. Iată ce considerații făcea o astfel de persoană:
Simona Halep a fost analizată de psihoterapeut: ”Are nevoie de un iubit!”
Acei ”băieți răi” au fost însă primii care i-au sesizat potențialul Simonei. Se întâmpla în octombrie 2013, pe când ea nu era în Top 10, iar televiziunile cele prietenoase nu aflaseră încă nimic despre ea. (DOVADA, MAI JOS)
Simona Halep: “Pot lua un titlu de Mare Şlem!” | INTERVIU VIDEO
De ce se comportă Halep astfel? Nu este lăsată să trăiască altcumva. Este înconjurată de fel și fel de persoane care nu-i spun adevărul în față, o cocoloșesc și nu-i permit să se confrunte frontal cu greul. Iar ei îi place să-i fie gâdilat orgoliul. Dar asta n-o ajută aproape deloc. Cine o învață, cine o ajută să se ridice acum? Când ai lângă tine oameni care nu suflă în fața ta, pentru că le dai bani, cum poate veni salvarea sportivului?
Subiectul accidentărilor este la fel de interesant. Ori Simona Halep este fragilă, ori invocă accidentările ca o scuză. În acest moment, Halep pare a avea frică de meciuri, este teama de a nu pierde, care poate fi înfrântă doar cu sprijinul unui specialist. Așa se face că Halep s-a dat la o parte din calea Victoriei Azarenka, la Brisbane.
Apoi, problema cu deviația de sept. O astfel de problemă nu îți apare peste noapte, o ai de când te naști. Atunci, de ce acum operația? Sau de ce abia acum? În lipsa răspunsurilro oficiale, se poate doar specula. Simona simte că este ieșită de pe trasa corectă a performanței și caută să câștige timp. Sunt teme pe care Simona și oamenii de lângă ea nu vor să le audă.