Simona Halep, 27 de ani, 2 WTA, debutează miercuri la turneul Premier 5 de la Roma contra câștigătoarei din partida Marketa Vondrousova – Barbora Strycova, dar rana produsă sâmbătă de înfrângerea din finala de la Madrid, 4-6, 4-6 cu olandeza Kiki Bertens, nu s-a vindecat.
La on-court coaching, momentele din pauzele dintre game-uri în care jucătoarele pot să primit sfaturi de la antrenori o dată pe set, Halep l-a scos țap ispășitor pe Daniel Dobre, chiar dacă, în fața presei, și-a asumat vina (”am jucat ca o proastă și i-am făcut pe plac”). Discuțiile de la time out-uri au scos la iveală frustrarea Simonei față de tactica aleasă de ”Brică” pentru finală.
”Am jucat ce mi-ai spus, dar am pierdut. Dovadă, uite cât e scorul”, a fost esența reproșului, făcut pe un ton iritat. Dobre i-a cerut s-o joace cu predilecție pe rever pe Bertens. Abordarea n-a dat roade.
Românii n-au făcut față
Este prima contră publică între jucătoare și antrenor. Despre Daniel Dobre, 50 de ani, se spune că este singurul tehnician român care are respectul Simonei Halep. Sportiva ascultă cu sfințenie de sfaturile lui și are încredere în mutările pe care le propune. Sâmbătă a apărut primul semn de îndoială.
Colaborarea Halep – Dobre, care din afară părea perfectă, scarțâie. Dobre intră pe lista cu antrenorii români certați de Halep în public. Acolo s-a aflat, la un moment dat, și Darren Cahill. Doar că australianul s-a impus în fața Simonei, stabilind regulile relației.
Încă un semn că Dobre ar putea fi îndepărtat este mesajul trimis de Simona lui Cahill pe Twitter. ”Loja mea îți simte lipsa”, a comentat sportiva la un mesaj de încurajare primit de la Australian pe durata competiției.
Halep i-a arătat pisica lui Dobre, confirmând teoria că tehnicienii români nu fac purici lângă Simona. De când este profesionistă, din 2006, Halep a fost pregătită, dintre români, de Firicel Tomai, Adrian Marcu, Andrei Mlendea, Victor Ioniță și de Andrei Pavel.
”Simona e o tipă dificilă, care orice sportiv de top”
”Libertatea” i-a cerut părerea lui Gabriel Săndulescu, fost antrenor de lot național, care, pe când Simona avea 11-12 ani, a însoțit-o în turnee de junioare. Acum, Săndulescu este proprietar al unui club de tenis în Pitești.
Simona Halep și Gabriel Săndulescu, la Pitești
”Din 10 persoane, 8 îl vorbesc de bine pe Dobre, deci nu se pune problema că n-ar fi un antrenor bun. Părerea mea, fără să se supere cineva, este că pălăria este un pic cam mare pentru el. A fost ales de Halep ca soluție de compromis. O chestie pasageră, acceptabilă pe termen scurt spre mediu și care se va simți.
Cu oricine ar fi, Simona este o tipă dificilă, ca orice sportiv de top. O înțeleg. Are nemulțumirile ei, nu-i convine stilul oricărui antrenor. Trebuie să existe compatibilitate. N-aș arunca vina pe Dobre, pentru înfrângerea de la Madrid. Spre desebore de Fed Cup, cu Franța, unde 90% la sută din vină a aparținut colectivului tehnic”, crede Săndulescu.
Bajin și Henin, posibile soluții
De ce nu pot românii să se ridice la standardele Simonei? ”Vă răspund cu o întrebare. Există vreun antrenor din România care a dus o sportivă în Top 10, Top 20 în tenisul mondial? Simona a ajuns acolo. Eu îl vedeam, ca antrenor al Simonei, pe Sascha Bajin (n.r. – fost antrenor al japonezei Naomi Osaka, aflat acum lângă franțuzoaica Kristina Mladenovic), ar mai fi și belgianca Justine Henin… Trebuie cineva care are cazuri grele pe cartea de vizită, trebuie să știi ce să-i spui. Acea compatibilitate exista cu Cahill. Eu pot să antrenez jucătoare de Top 300, dar este mai greu la alt nivel. Cu tot respectul, dar între Cahill și Dobre nu poți pune egalitate în următorii 10 ani”, consideră argeșeanul.
608.700
de euro și 650 de puncte WTA a câștigat Simona Halep de pe urma participării la turneul din capitala Spaniei, competiție de categoria Premier Mandatory organizată de magnatul român Ion Țiriac.
Dialog Halep – Dobre, la Madrid
Simona Halep: „Am jucat complet greşit. Toate punctele pe care le-am câştigat, am jucat şi pe dreapta şi pe rever. Am jucat la început numai pe rever şi se vede scorul.
Daniel Dobre: Nu e doar asta Simona…
Simona Halep: Eee, nu e doar asta…
Daniel Dobre: OK, atunci fă în continuare ce ai făcut. Se retrage foarte mult când dai din teren şi îţi atenuează mingile. Dacă ai terenul deschis şi ai mingea mai sus poţi să încerci să o dai mai în afară. Restul a fost OK, atentă pe rever, a servit bine pe rever. Du-te pe ea şi jucând pe rever ai condus în primul set. Nu poţi să spui că numai asta este, a jucat şi ea bine şi a avut şi noroc. Rămâi aproape acolo.
Simona Halep: Sunt aproape, dar nu pot să le iau! Degeaba sunt aproape!
Daniel Dobre: În continuare faci la fel, închide un pic reverul, dacă e să te trimită în spate, joacă mingea aia înaltă, când domini cu dreapta, domină ca până acum. Hai, rămâi acolo, te-ai luptat foarte bine.
Citește mai multe despre Gabriel Săndulescu: