Medicul Tarek Nazer a explicat pentru cei de la ziare.com ce este tendinita, afecțiunea care a obligat-o pe Simona Halep să renunțe la turneul de la Doha, cum se manifestă și cum se tratează.
Tendinita reprezintă inflamația dureroasă a tendonului. Practic, o ruptură parțială a unor fibre de colagen asociată cu edem localizat.
Cea mai frecventă cauza este suprasolicitarea continuă și excesivă a tendonului, frecvent întâlnită la sportivi sau la persoanele care au o profesie ce necesită o activitate manuală repetată.
Simona Halep trece prin chinuri groaznice: se agravează la solicitarea tendonului
De asemenea, mai joacă un rol important și alti factori favorizanți în apariția tendinitelor, cum ar fi lipsa vitaminelor, frigul, lipsa de antrenament și încălzire înainte de sport, obezitatea și hidratarea insuficientă.
Cum se manifesta tendinita? Printr-o durere localizată la nivelul tendonului, durerea fiind acută, înțepătoare și însoțită de o zonă de inflamație locală, prezentă în repaus, dar se agravează la solicitarea tendonului respectiv și la palpare.
Tratamentul tendinitei se bazează pe reducerea suprasolicitării tendonului respectiv prin repaus relativ, antiinflamatoare locale și orale, antialgice și fizioterapie.
De asemenea, există infiltrații ce pot ajuta, conform studiilor, la scurtarea perioadei de repaus și reducerea inflamației, infiltrații tip PRP (plasma îmbogățită cu trombocite).
Folosirea de orteze sau de fașă elastică pentru perioade scurte sunt câteodată necesare pentru tendinitele cronice, rareori se ajunge la tratament chirurgical.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO EXCLUSIV/Povestea lui Filipe Oliveira, de la Sepsi Sf. Gheorghe. A jucat cu Ronaldo la naționala Portugaliei, a fost la Chelsea în epoca Mutu și îl iubește pe Zola