”Pregătim loturile care vor participa la acest eveniment, având în continuare salariați aflați la limita subzistenței, problemele celor care muncesc în Sport și Tineret fiind departe de a fi rezolvate”, avertizează angajații.
- ”70% din personal angajați în 74 de federații sportive naționale și în 118 unități din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului muncesc pe o leafă de mizerie și reclamă încălcări grave ale drepturilor salariale”, susțin reprezentanții sindicatului.
”În Sport și Tineret continuă furtul din salarii, se încalcă drepturi și, treptat, se instaurează sclavia”
”Deși anunță dublarea bugetului alocat domeniului, Guvernul amână soluțiile pentru angajații cărora li se cere performanță, dar sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Cu toate acestea, România intră în competiția liderilor mondiali având pretenții de la cei mai prost plătiți bugetari din țară. În Sport și Tineret continuă furtul din salarii, se încalcă drepturi și, treptat, se instaurează sclavia. Muncitorii sunt obligați să muncească la negru sâmbăta și duminica fără să fie plătiți, le sunt refuzate sporurile și nu le sunt recunoscute vechimea, studiile sau performanța.
”MTS este campion la fiecare rectificare, marcând cei mai mulți bani necheltuiți din buget”
Condițiile de muncă ale angajaților și cele de antrenament ale sportivilor sunt improprii, iar programele de pregătire profesională lipsesc cu desăvârșire, deși MTS este campion la fiecare rectificare, marcând cei mai mulți bani necheltuiți din buget. Guvernul s-a rezumat doar la a arunca pioni de sacrificiu la Ministerul Tineretului și Sportului, pe care îi schimbă de fiecare dată când presiunea crește. Acesta este respectul față de sportivi și tineri, de rezultatele obținute la nivel internațional, iar obiectivul de îmbunătățire prin sport a stării generale de sănătate a națiunii nu este considerat de interes național, se notează în protest.
Salarii de 1.300 lei lunar, nediferențiat pe funcții, grade, trepte, gradații
Vara trecută, angajații din Sport și Tineret au făcut chiar grevă japoneză.
”Tratamentul inegal și discriminatoriu legiferat prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 în ceea ce privește salarizarea personalului din Sport și Tineret au determinat menținerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România. Astfel, reîncadrarea personalului și comprimarea a 70% din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 lei net (1.100 lei net în cazul salariaților din federațiile sportive naționale) nediferențiat pe funcții, grade, trepte, gradații, a dus la apariția unor inechități între aceleași categorii de personal”, afirmau membrii Sindicatului în vara trecută.