Ca de fiecare dată în cazul unui astfel de tragedii ies la iveală motivele care au grăbit dispariția omului. În afară de viciul băuturii și de cel al jocurilor de noroc, Bălan a avut și un destin de ghinionist. Și nu doar el! Generația Steaua 1986 s-a luptat ani la rând pentru ca performanța de la Sevilla să fie echivalată în România cu câștigarea unui titlu continental, pentru ca fotbaliștii să poată primi astfel rente viagere.

”Am avut două șanse să inițiem un proiect de lege, una cu Anghel Iordănescu, care a fost parlamentar. Dar, Iordănescu nici nu l-a început! Înaintea lui Iordănescu, am avut șansa că nea Imi Ienei a fost ministru secretar de stat în MTS. Lui nea Imi i-a fost însă jenă, să nu se pună că ne tragem foloase necuvenite. Nu s-a putut face nimic, în 30 de ani!”, a spus Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla.

Duckadam a fost însă inițiatorul unui alt proiect. A trecut pe o listă numele celor mai nevoiași dintre jucătorii care au compus Steaua 1986 (Majearu, Pistol, Bumbescu, Bărbulescu, Radu II, Bălan și Duckadam) și s-a dus cu ea la ministru Nicolae Bănicioiu, pe atunci șef la MTS. Se întâmpla în 2013.

Bănicioiu nu le-a putut oferi nimic, dar a mers mai departe cu lista, la Academia Română, care poate oferi celor mai merituoși din sport, artă etc așa-numitele rente de personalitate. Dar că Academia nu a putut să-i mulțumească decât pe doi dintre ei fotbaliști, ceilalți fiind trecuți pe o listă de așteptare. Aleșii au fost Helmuth Duckadam, chiar inițiatorul proiectului, și Mihail Majearu, și el un caz social, după ce și-a pierdut casa. Renta este de 1.800 de lei lunar pentru fiecare.

”Bălan putea intra pe lista cu rente doar dacă ar fi murit cineva dintre cei care primesc acum renta! Așa este regula, pentru această rentă de personalitate. Acum, nu mai este cazul! S-a dus Lucică!”, ne-a spus, afectat, Helmuth Duckadam, acum președinte de imagine la Steaua.

”Acum, pe 7 mai vom avea un scaun mai puțin la masă! Bălan a fost răpus de probleme, era afectat de faptul că acum un an îi murise mama. Dar îl simțisem bucuros, într-o perioadă. Apucase să-și termine dosarul pentru pensionare pe caz de boală, în 2014. Dosarul i-a fost aprobat și aștepta pensia. Uite că nu s-a putut bucura de ea”, mai dezvăluie Duckadam.

”Nu voi merge la înmormântarea lui Lucică. Nu pot ajunge. Urmează să mă operez, îmi pun o proteză la picior”, încheie cel care a apărat patru penalty-uri la Sevilla și a intrat în Guiness Book.

 

Urmărește-ne pe Google News