La Cvetkovec, un sat liliputan din Croația, 10 kilometri de Koprivnica, l-am întâlnit pe fostul internațional sloven Goran Sankovici (39 de ani). Agent de meciuri, organizator de cantonamente și turnee de pregătire, fostul stoper ”a preparat” stagiul divizionare secunde Petrolul Ploiești în Slovenia. Și da, ați ghicit: Sankovici a jucat în barajul de tristă amintire România – Slovenia, contând pentru calificarea la Mondialul din 2002! În returul din noroiul de pe Ghencea, Goran a bifat una dintre cele cinci selecții ale sale. A fost tragedie pentru Hagi și ai noștri. Înaintea jocului amical Petrolul – Slaven Belupo (0-2, 20 iulie) – care a fost urmat de o petrecere câmpenească pe arena echipe NK Tehnicar, promovată în L3, am vorbit cu ”Sanko” despre fotbalul nostru și al lor, despre rezultatul Croației la CM din Rusia și despre perspective.

Libertatea: Goran, suntem în Croația, la un amical al unei divizionare secunde din România. Cum de ai adus Petrolul aici?
Goran Sankovici:
Au apelat la mine și le-am organizat cantonamentul din presezon la Brezice, Slovenia, pentru 13 zile. De asemenea, am făcut patru meciuri amicale cu echipe de primă divizie. Cred că au fost mulțumiți atât de cazare, au fost colegi de hotel cu echipa de tineret a lui Everton, de terenurile de antrenament, cât și de testele pe care le-au susținut.

Fiica lui Adrian Kreiner cere ucigașilor tatălui său daune de 3 milioane de euro. Suspecții, la proces: „Nu recunosc omorul”
Recomandări
Fiica lui Adrian Kreiner cere ucigașilor tatălui său daune de 3 milioane de euro. Suspecții, la proces: „Nu recunosc omorul”

Cum ți s-a părut Petrolul, ce impresie a produs?
Am văzut toate partidele. S-a văzut că Petrolul e o echipă nouă, însă nivelul de exprimare al băieților lui Leo Grozavu a crescut de la joc la joc, așa încât cred că la startul campionatului vor fi pregătiți să-și atace obiectul pe care și l-au propus, promovarea în primul eșalon. Toată lumea de aici a fost surprinsă plăcut de faptul că o echipă abia promovată în liga secundă e așa de solidă.

Pentru cantonamentul din această vară, oficialii Petrolului au ales ca echipa să-şi fixeze cartierul general la Hotel Terme, din Terme Catez, o mini-staţiune amplasată lângă graniţa sloveno-croată, pe Sava, la o aruncătură de piatră de Zagreb. În acest stagiu, ”lupii”, care vor începe Liga 2 sâmbătă, contra lui Sportul Snagov, au jucat cu FK Tuzla (a promovat în prima ligă din Bosnia, sub numele de SK Sloga Simin Han; scor 1-2), NK Krsko (Slovenia, 1-1), HNK Gorica (Croația, 0-1) și Slaven Belupo (Croația 0-2).

Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

Nu de mult timp s-a încheiat Campionatul Mondial din Rusia. Ce spui de performanța croaților, au ajuns în finală, însă au pierdut cu Franța?
În primul rând, ar fi de vorbit despre primul ”11” al Croației, jucători de mare valoare, la cluburi extrem de puternice. Însă cred, de asemenea, că puterea lor ca echipă a stat în antrenorul Zlatko Dalici. Îl cunosc personal, știu calitățile lui, e un selecționer foarte inteligent, deștept, calm! E foarte important să nu te precipiți în fața unui vestiar cu greutate. Știe cum să le vorbească jucătorilor, și erau acolo Modrici, Rakitici, Perisici, Mandzukici. Până la urmă, nu e Dalici un superstar, însă el a fost ”cheia” pentru parcursul ”șahiștilor” la turneul final. Pe de altă parte, ar mai fi o idee: succesul lor nu e succesul fotbalului din Croația! Ca și noi, au avut mari probleme, cu cluburile mai mici, care abia mai respiră. Dacă nu vor avea grijă de fotbaliștii tineri, vor avea și ei necazuri. Noroc că Dinamo Zagreb încă vinde bine…

Procesul foștilor clerici Cornel Onilă și Sebastian Jitaru a ajuns la Înalta Curte. Detalii din dosarul agresiunilor sexuale împotriva elevilor de la seminar
Recomandări
Procesul foștilor clerici Cornel Onilă și Sebastian Jitaru a ajuns la Înalta Curte. Detalii din dosarul agresiunilor sexuale împotriva elevilor de la seminar

Vezi vreo legătură între Dalici și Srecko Katanec, selecționerul care a dus Slovenia în premieră la un turneu final?
Poate! Amândoi sunt antrenori fantastici, fini strategi, tacticieni, le explică jucătorilor ce vor de la ei și îi fac să fie după cum le cântă ei. Dar e o mare diferență, totuși: valoarea fotbaliștilor pe care îi are acum Croația și valoarea pe care o avea lotul nostru în urmă cu 17 ani. Avantaj ei!

Noroiul de pe Ghencea, donat!

Atunci ați produs una dintre cele mai mari dureri fotbalului românesc. Ai fost în lot, ai jucat ultimele 25 de minute la București. Ce-ți amintești?
Dacă voi ne băteaţi în 2001, nimeni nu ar mai fi auzit de noi! De mine, mai ales! Și nu mai vorbeam acum. Lăsând gluma la o parte, ne-am pregătit foarte bine atunci, iar ai voștri ne-au luat de sus. Nu au înțeles sau nu au vrut să înțeleagă că și noi avem cât de cât valoare. Au crezut că vor avea un ”play-off” ușor, cred că se desfăcuseră deja șampaniile după tragerea la sorți! Râdeau de noi, până la urmă, noi ne-am îmbătat! După acel 1-1 de la București, ne-au așteptat 50.000 de oameni la aeroport. Importantă e prima calificare. La noi, era prima prezență la Mondial. Apoi, te mai obișnuiești… Amintiri? Noroiul, care a ținut cu noi și pe care îl aveam și între dinți. Finalul a fost eroic, ne-am apărat incredibil. Am luat o bucată din gazon. Am păstrat-o, dar, mai târziu, am donat-o în scopuri caritabile. De schimb de tricouri n-a avut chef nimeni.

Un cuplu de români, Florin și Axinia, dispărut în inundațiile din Spania, e căutat în orezărie de copii: „M-au sunat părinții să-mi spună că-i ia apa”
Recomandări
Un cuplu de români, Florin și Axinia, dispărut în inundațiile din Spania, e căutat în orezărie de copii: „M-au sunat părinții să-mi spună că-i ia apa”

De ce spui că românii v-au luat de sus?
Contra era la Milan, Chivu – la Ajax, Ilie – la Valencia. Mai erau Dorinel Munteanu, la Wolfsburg, Ganea, de la Stuttgart, Marius Niculae, de la Sporting, Gică Popescu, apăruse și Mutu. La noi erau Acimovici, de la Steaua Roșie Belgrad, Pavlin – de la Porto, Nastja Ceh, de la FC Bruges, Novak era pe la Unterhaching, iar vedeta Zahovici era accidentată…Noroc cu Osterc, în tur, și cu Rudonja, în retur. Au prins meciul vieții. Secretarul general al Federaţiei a declarat, înainte de retur că dacă Rudonja va înscrie la Bucureşti, el va ieşi din fotbal! ”Turbo” a marcat singurul lui gol în România, în 65 de selecții, însă oficialul nu şi-a onorat promisiunea, ba a continuat să lucreze în Federație.

În Coreea de Sud și Japonia ai fost în lot, dar nu ai jucat deloc.
Nu eram titular, erau alții în fața mea. Aveam doar 23 de ani. Pentru mine a fost o onoare că am fost convocat și îi sunt recunscător lui Katanec.

”Tinerii contează, generațiile de aur nu durează o veșnicie!”

Când crezi că vor mai ajunge românii și slovenii la Mondiale?
Când vor avea grijă de întrecerea internă! Noi am fost la World Cup 2010, dar nu poți să te bazezi la infinit pe Handanovici, Cesar, Birsa, Jokici ori Novakovici! Campionatul nostru propune mulți tineri care trebuie să crească azi în jurul lui Kampl, Krhin ori Matavz, nume mai cunoscute. Am văzut că s-au făcut pași importanți și la voi, cu regula aceea a jucătorului sub 21 de ani. Asta e soluția! Generațiile de aur nu durează o veșnicie!

Slovenia, recunoscută oficial de FIFA în 1992, la un an după separarea de fosta Iugoslavie, s-a calificat la Euro 2000 și CM 2002 și 2010, fără să iasă vreodată din grupe.


Carieră Goran Sankovici
Data nașterii: 18 iunie 1979 (Celje)
Înălțime/ greutate: 1,87 m, 80 kg.
A evoluat ca fundaș central sau mijlocaș defensiv
Carieră:
1996-2001 Publikum Celje 119 meciuri/ 2 goluri
2001-2002 Slavia Praga (Cehia)
2002-2003 Akratitos (Grecia)
2003-2004 Panionios (Grecia)
5 selecții la naționala Slovenia (2001-2002), prezent în lotul de la Campionatul Mondial din 2002.
23 de selecții și un gol la naționala de tineret a Sloveniei

De la ninsoarea de la Ljubljana, la noroiul din Ghencea

În preliminariile CM 2002, tricolorii antrenați atunci de Gică Hagi au terminat grupa de calificare pe locul al doilea, după Italia, dar înaintea Georgiei, Lituaniei şi Ungariei. A urmat un baraj în dublă manșă cu Slovenia, în care România era favorită certă, fiind și cap de serie. În echipa noastră evoluau jucători aflați la cluburi importante, precum Chivu (Ajax), Contra (Milan), Marius Niculae (Sporting) ori Adrian Ilie (Valencia). La Ljubljana, pe un stadion antic (închis în 2008 și dărâmat ulterior) și pe un teren greu – a nins în zilele dinaintea disputei, România a condus cu 1-0, din minutul 26, după golul lui Niculae. Pe fondul arbitrajului pro-Slovenia al danezului Nielsen, Acimovici a egalat în minutul 41, iar slovenii au dat lovitura prin Osterc (70). În returul de pe Ghencea, 25.000 de oameni au umplut stadionul și au făcut o atmosferă extraordinară. Pe un gazon plin de noroi, care a ajutat echipa adversă, ai noștri au dominat, însă aspeții au deschis surprinzător scorul, prin Rudonja, în minutul 55, care a reușit, de altfel, singurul său gol pentru națională. Contra a egalat în minutul 65, dar România nu a mai avut forța să ducă meciul în prelungiri. Slovenia s-a calificat la primul ei turneu final din istorie, în Coreea de Sud și Japonia.

”Regele” s-a simțit singur și și-a dat demisia

La finalul play-off-ul, selecționerul Gheorghe Hagi şi-a dat demisia. În 1998, tocmai ”Regele” prezisese că România nu se va mai califica timp de 20 de ani la un Mondial şi soarta a făcut ca primul eşec să vină chiar sub comanda lui. A fost vorba însă şi de un ghinion fantastic, echipa ratând din aproape orice poziție și în tur, și în retur. Descumpănit şi dezamăgit, Gică a părăsit banca tricoloră, afirmând – între altele (”Mi-au lipsit Rădoi şi Filipescu şi a fost greu să îi înlocuiesc”, ”Am făcut două meciuri bune, dar nu a fost de ajuns”, ”La București, l-am trecut pe Contra mijlocaş dreapta să împingem jocul. Acolo ne-au prins. A fost o greşeală esenţială”) – că nu a simţit nici un sprijin din partea Federaţiei lui Mircea Sandu. “M-au lăsat singur în vestiar, la final. Ce rost avea să  merg mai departe?”, a spus Hagi, îndreptând “săgeţi” către Mircea Sandu şi echipa lui.
Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

BUC08 – 20011114 – BUCHAREST, ROMANIA : Romania’s Marius Nicolae expresses his disappointment after he misses a goal opportunity during the second leg World Cup play off soccer game in Bucharest on Wednesday, 14 November 2001. The final score was 1-1, and the Slovenian team qualified for the World Cup finals 2002. EPA PHOTO EPA/ROBERT GHEMENT/RG/mr

Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

BUC10 – 20011114 – BUCHAREST, ROMANIA : A Slovenian player comforts Romanian striker Adrian Ilie during the second leg World Cup play off game in Bucharest on Wednesday, 14 November 2001. The final score was 1-1, and the Slovenian team qualified for the World Cup finals 2002.
EPA PHOTO EPA/ROBERT GHEMENT/RG/mr

Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

BUC12 – 20011114 – BUCHAREST, ROMANIA : Romania’s coach Gheorghe Hagi gestures at the side line during the second leg World Cup play off game in Bucharest on Wednesday, 14 November 2001. The final score was 1-1, and the Slovenian team qualified for the World Cup finals 2002.
EPA PHOTO EPA/ROBERT GHEMENT/RG/mr

Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

BUC09 – 20011114 – BUCHAREST, ROMANIA : Slovenia’s Milan Osterk (2ndL) jubilates after his team scored the 1-0 lead against Romania during their second leg World Cup play off match in Bucharest on Wednesday, 14 November 2001. At right is Romania’s Gheorghe Popescu (R-centre) argueing with his teamate Ovidiu Sabau (R-no. 7). The final score was 1-1, and the Slovenian team qualified for the World Cup finals 2002.
EPA PHOTO/ROBERT GHEMENT

SLOVENIA – ROMÂNIA 2-1 (1-1)
Ljubljana, 10.11.2001.
Preliminariile Campionatului Mondial 2002, meci de baraj, tur.
Stadion Bezigrad. Spectatori 8.000.
Arbitru: Kim Milton Nielsen (Danemarca).
Au marcat: Acimovici (41), Osterc (70) / NICULAE (26).
SLOVENIA: Simeunovici – Milinovici, Galici, Vukdalici – D. Novak, A. Ceh, Pavlin, Acimovici (66 Pavlovic), Karici (39 N. Ceh) – Osterc, Rudonja. Antrenor: Srecko Katanec.
ROMÂNIA: Stelea (Salamanca 80/0) – Iencsi (Rapid 5/0), G. Popescu (căpitan, Lecce 105/16), Miu (Steaua 2/0) (89 Pancu/ Rapid 2/0), Chivu (Ajax 18/1) – Contra (AC Milan 28/1), Sabău (Rapid 54/8) (83 Ghioane/ Dinamo Kiev 3/0), Mutu (Verona 16/1), D. Munteanu (Wolfsburg 103/12) – Ad. (Valencia 46/13) (83 L. Roșu/ Numancia 24/3), M. Niculae (Sporting Lisabona 17/10). Antrenor: Gheorghe Hagi 4.

ROMÂNIA – SLOVENIA 1-1 (0- 0)
Bucuresti, 14.11.2001.
Preliminariile Campionatului Mondial, meci de baraj, retur.
Stadionul Steaua. Spectatori 25.000.
Arbitru: Hellmut Krug (Germania).
Au marcat: Contra (65) / Rudonja (55).
ROMÂNIA: Lobonț (Dinamo 17/0) – Contra (AC Milan 29/2), G.  Popescu (căpitan, Lecce 106/16), Miu (Steaua 3/0) (79 Mihalcea/ Dinamo 15/0), Chivu (Ajax 19/1) – Ghioane (Dinamo Kiev 4/0) (59 I. Ganea/ Stuttgart 25/11), Sabău (Rapid 55/8), Mutu (Verona 17/1) (59 Pancu/ Rapid 3/0), D. Munteanu (Wolfsburg 104/12) – Ad. Ilie (Valencia 47/13), M. Niculae (Sporting 18/ 10). Antrenor: Gheorghe Hagi 5.
SLOVENIA: Simeunovici – Milinovici, Galici, Vukdalici – Gajser, A. Ceh, Pavlin, Acimovici (63 Sankovici), D. Novak – Osterc (90 Pavlovic), Rudonja. Antrenor: Srecko Katanec.

Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

BUC07 – 20011114 – BUCHAREST, ROMANIA : Slovenia’s Goran Sankovic (R) celebrates with a member of the Slovenian coaching staff after the end of the second leg World Cup play off game against Romania in Bucharest on Wednesday, 14 November 2001. The final score was 1-1, and the Slovenian team qualified for the World Cup finals 2002 soccer championship. EPA PHOTO EPA/ROBERT GHEMENT/RG/mr

Slovenul Goran Sankovici, despre coșmarul fotbalului românesc, barajul pierdut în drumul spre CM 2002: ”Râdeați de noi, dar noi ne-am îmbătat la final”

INTERVIU | Mladen Rudonja, killerul tricolorilor la barajul pentru Mondialul din 2002, ne ţine pumnii în războiul cu grecii: „Voi sunteţi favoriţi”

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Știrileprotv.ro
Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Aceasta este cea mai ieftină zonă din București. Cartierul linștit, accesibil, cu multe stații de metrou, unde poți cumpăra un apartament cu mai puțin de 70.000 de euro
FANATIK.RO
Aceasta este cea mai ieftină zonă din București. Cartierul linștit, accesibil, cu multe stații de metrou, unde poți cumpăra un apartament cu mai puțin de 70.000 de euro
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
GSP.RO
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
Elle.ro
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Observatornews.ro
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Horoscop 8 noiembrie 2024. Racii simt nevoia să se exprime, având pretenția ca persoanele din jur să le acorde întreaga lor atenție
HOROSCOP
Horoscop 8 noiembrie 2024. Racii simt nevoia să se exprime, având pretenția ca persoanele din jur să le acorde întreaga lor atenție

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI