Meciul ASA Tîrgu-Mureș – Pandurii Târgu Jiu (2-0) s-a jucat doar o repriză, deoarece fotbaliștii echipei oaspete au refuzat să mai iasă de la vestiare după pauză, acuzând starea terenului, înghețat bocnă.
Episodul jenant de la Tîrgu Mureș readuce la rampă șmecheria de care au dat dovadă unii conducători de cluburi în momentul în care sistemul de încălzire al gazonului a devenit obligatorie.
Conform manualului de licențiere, cluburile din Liga 1 trebuiau să-și doteze stadioanele cu sisteme de încălzire a gazonului încă din sezonul 2012-2013, dar conducătorii au luat-o în glumă şi au încercat cât au putut să păcălească LPF.
În februarie 2013, fostul șef al Ligii, Dumitru Dragomir, avertiza că sunt cluburi care au achiziţonat numai partea electrică a sistemului de încălzire a gazonului, cea care se vede, fără să monteze acele țevi care încălzesc, la propriu, covorul de iarbă.
”O să înființez o comisie care să verifice toate stadioanele pentru că mă tem că unele cluburi au luat numai firele, fără instalația care costă în jur de o sută de mii de euro. O să mergem în control, o să fac o comisie dură de tot care să verifice. Liga a dat banii din drepturile TV. Din drepturi se pot rupe 100.000-150.000 de euro ca să îți faci instalația de încălzire a terenului pentru că îl și menajezi foarte bine”, a explicat Dumitru Dragomir, în urmă cu trei ani și 10 luni, fără ca situația să se îmbunătățească în vreun fel în privința terenurilor înghețate.
”Degeaba pornești instalația de încălzire a gazonului în ziua meciului, dacă sunt temperaturi sub zero grade Celsius. Pentru ca terenul să fie practicabil e nevoie ca cineva din club să consulte în avans progonoza meteo și să dea drumul sistemului cu 5-6 zile înaintea meciului dacă se anunță temperaturi cu minus la ora meciului. Acest lucru înseamnă foarte mulți bani”, a explicat un conducător de club, pentru libertatea.ro.
GENERALITĂȚI DESPRE INSTALAȚIA DE ÎNCĂLZIRE A GAZONULUI:
- principalul obiectiv asiguarea la rădacina gazonului a unei temperaturi de +7 / +10 C , indiferent de temperatura exterioară.
Acest lucru se realizeaza prin dispunerea cablurilor încălzitoare la o adâncime de 20 cm – 25 cm și la o distanță între ele care să asigure o putere instalată de 90 – 100W/mp. Funcționarea cablurilor încalzitoare va fi controlată de mai multe termostate care primesc informații de la senzori plasați în sol, la rădăcina gazonului.
Puterea electrică necesară pentru instalația de încălzire este de 640 – 715kW și in cele mai multe din cazuri se folosește branșamentul existent pentru instalația de nocturnă.
AVANTAJE (PREZENTATE DE FIRMELE DE SPECIALITATE):
- Menține solul dezghețat, asigurând condițiile de disputarea jocului de fotbal în siguranță pentru jucători;
- Ajută la topirea zăpezii și uscarea gazonului pe timp de iarnă;
- Asigură funcționarea corectă a sistemului de drenaj;
- Reduce perioada pregătirii gazonului pentru sezonul competițional, după iarnă;
- Grăbește creșterea gazonului și crește calitatea acestuia;
- Prelungește sezonul competițional cu două luni;
- Asigură ca cluburile să respecte normele impuse de către FRF și UEFA.
Arena Națională, cel mai mare stadion din România, are un sistem de încălzire al gazonului performant.