Libertatea: Circulă diferite variante în legătură cu modul în care a murit Vitali Mîţu. Care este adevărul?
Ciprian Sora: Eu eram în sală, aşa că mai bine mă credeţi pe mine şi nu mai băgaţi în seamă tot felul de oameni care-şi dau cu părerea. Vitali era în timpul antrenamentului, făcea pregătire tactică şi, la un moment dat, a căzut fără suflare. Am chemat Salvarea, eu m-am apucat să-i fac masaj cardiac, iar Horia Rădulescu, celălalt antrenor, i-a făcut respiraţie gură la gură, dar n-am reuşit să-l resuscităm.
Antrenamentul tactic presupune şi lovirea adversarului?
Depinde de ce încerci. De exemplu, poţi exersa să-ţi ţii adversarul în colţ doar prin atitudine, simulând nişte lovituri, dar fără să le aplici. Dacă exersezi anumite lovituri, atunci contactul e permis, dar vă asigur că un luptător profesionist are control asupra forţei cu care loveşte, nu dă ca ghiolbanul, ca să-şi rănească partenerul de antrenament.
Se spune că Vitali se afla în ring cu Semmy Schilt în momentul tragediei. Apucase să schimbe lovituri cu campionul olandez?
În seara respectivă au fost mai mulţi în sală. A fost şi Schilt, a fost şi Vitali, dar nu doar ei, au fost mai mulţi sportivi. Dacă au schimbat lovituri, nu ştiu, pentru că nu pot urmări absolut tot ce se întâmplă la un moment dat în sală. Sigur e ce v-am spus mai devreme: că l-am văzut pe Vitali prăbuşindu-se singur, fără să fie lovit.
Da, dar care este problema?
Aveam informaţii că ar fi sosit în ţară abia joi şi că urma să stea mai mult, nu să plece aşa, oarecum pe fugă.
Vă înşelaţi. Schilt a venit în România în urmă cu vreo zece zile, pentru a face un stagiu de pregătire în vederea finalei K1 de la Yokohama, de pe 5 decembrie. Era programat să plece astăzi (n.r. – ieri), pentru că îşi luase din timp bilet dus-întors, aşa că nu se poate spune că a plecat pe fugă.
Avea Vitali Mîţu pregătirea necesară pentru a schimba lovituri cu un campion ca Schilt, chiar şi numai la antrenament?
Din punctul meu de vedere, da. Chiar dacă avea doar 22 de ani, Mîţu nu era un amator, un începător. Venise la sala mea de circa opt luni, dar înainte mai practicase artele marţiale în alte locuri. Era tânăr, dar foarte ambiţios, şi dorea să progreseze cât mai repede. Se antrena de două ori pe zi, deci era pregătit.
Suferea de vreo problemă medicală care putea duce la această tragedie?
Vitali îşi făcuse ultimul control medical în octombrie şi din acesta nu reieşea că ar fi avut o astfel de problemă. Părea apt sută la sută să practice sporturile de contact, altfel vă daţi seama că nu l-aş fi primit la sală.
Înalt de 2,10 m şi cântărind 120 kg, Semmy Schilt (36 de ani, foto), multiplu campion olandez, e un “terminator”. Eduard Irimia, promotorul Local Kombat, spune că un sportiv precum Vitali Mîţu nu are cum să-i facă faţă unui luptător precum Schilt: “Dacă Vitali chiar s-a urcat în ring cu Schilt, asta a fost o mare greşeală”.
Necropsia, amânată până luni
Medicii Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici” se vor pronunţa abia săptămâna viitoare asupra cauzelor morţii lui Vitali Mîţu. Necropsia a fost amânată pentru că angajaţii institutului vor fi trimişi acasă până luni. “Suntem în concediu fără plată până luni. Astfel, nu se lucrează decât la Urgenţe, nu se efectuează nici o autopsie”, au declarat surse din cadrul IML.
Un martor anonim acuză
Varianta lui Ciprian Sora e contrazisă de un posibil martor la tragedie, care a postat pe un site, sub numele de Sandu, următorul comentariu:
“Eram în sală când s-a întâmplat incidentul. Vitali era în ring cu Semmy Schilt. Acesta din urmă i-a aplicat un genunchi în piept şi, la interval de câteva secunde, Vitali s-a prăbuşit. Nu e normal să pui un puşti de 22 de ani să facă sparring cu Semmy, când acesta poate aplica lovituri devastatoare din reflex”.