VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

ACTUALIZARE 2 mai, ora 19.00. Federația Română de Tenis face următoarele precizări în privința cazului ”Sorana Cîrstea, plătită degeaba de COSR”: „Sorana Cîrstea a fost inclusă în Programul COSR de pregătire a sportivilor pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020, începând cu 1 ianuarie 2019, alături de ceilalți sportivi de top ai Federației Române de Tenis. În luna februarie 2019, Sorana Cîrstea a primit o primă și unică plată de 2.000 de RON, aferentă lunii ianuarie 2019. Imediat ce a primit această sumă, Sorana și-a manifestat dorința de a nu mai fi inclusă în acest program, anunțând, totodată, că va returna suma de 2.000 de RON. Luând cont de solicitarea sportivei, Comitetul Director al FRT a aprobat în ședința imediat următoare scoaterea ei din program, hotărârea fiind trimisă și celor de la COSR, care, la rândul lor, au scos-o pe Sorana Cîrstea din acest program. FRT ține să asigure lumea tenisului că nu există nicio ”dezordine” în organizarea activității în cadrul federației, Sorana Cîrstea neprimind nicio finanțare din partea COSR pentru restul perioadei, începând chiar cu luna februarie 2019, așa cum, de altfel, se poate demonstra cu acte, inclusiv cu ștatele de plată de pe care numele Soranei Cîrstea lipsește cu desăvârșire. Aceste precizări sunt necesare pentru a face lumină într-un nou așa zis ”scandal” în care ”surse anonime”, dar și persoane rău-voitoare, respectiv un președinte de federație de automobilism din anturajul unei jucătoare de tenis, dezinformează grav opinia publică”.

ACTUALIZARE 2 mai, ora 14:15. Contactat de Libertatea, vicepreședintele FRT Răzvan Itu a refuzat să comenteze subiectul la telefon, dar a promis că forul pe care îl reprezintă va emite curând un comunicat de presă.  

ACTUALIZARE 2 mai. A sosit și replica Soranei Cîrstea. Sportiva prezintă pe Instagram mailul trimis conducerii FRT, mai exact ”vicelui” Răzvan Itu, în urma căruia conducerea instituției ar fi trebuit să trimită la COSR o solicitare de întrerupere a indemnizației lunare.


Răzvan Itu, mâna dreaptă a președintelui George Cosac

ACTUALIZARE 2 mai. Într-o postare pe Facebook, Norris Măgeanu, președintele FR Automobilism și soțul jucătoarei de tenis Ana Bogdan, susține că suma încasată de Sorana, ca de altfel și de către celelalte fete aflate în programul CSOR, este de 2.000 de lei. Mai mult, ”Sori” ar fi anunțat în repetate rânduri FRT că nu i se cuvin banii respectivi:

”Incredibil! Singurul lucru adevărat în toată povestea asta este că Sorana primește niște bani lunar, deși a anunțat Federația în repetate rânduri că nu i se cuvin pentru că a renunțat să reprezinte România la Olimpiadă. Nu sunt 7500 ci 2000. De lei. Atât primesc și ceilalți sportivi care chiar sunt incluși în lot. Și nu înțeleg de ce e așa greu să se facă publice aceste sume, care sunt bani de la Guvern, ca să nu se mai facă atâtea supoziții. Faptul că Sorana primește de la FRT acești bani de 5 luni, fără să fie în lotul olimpic, timp în care ea a cerut în zadar, oficial, să nu i se mai dea, arată cum sunt “gospodăriți” banii la FRT…”, scrie Măgeanu.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Pe 4 decembrie 2018, forul olimpic lansa, într-o conferință, programul de finanțare a echipei olimpice pentru Tokyo 2020.

Pe tabelul înaintat de federația de specialitate, un adevărat Dream Team în frunte cu Simona Halep, au încăput 9 jucătoare și 3 băieți.

Printre fete, și Sorana Cîrstea, absentă din tabloul lansării din motive neanunțate. Deși se afla în București, sportiva n-a venit la sediul COSR.

Știa că n-avea rost. 6 zile mai târziu, pe 10 decembrie, s-a aflat motivul real al lipsei: s-a retras din echipă, printr-un mesaj postat pe Facebook, cu sentimentul misiunii împlinite: ”Simt că mi-am făcut datoria”.

Deși ”Sori” a ieșit din peisajul echipei, COSR a continuat să-i umfle periodic conturile, lună de lună, în funcție de nivelul turneelor la care a luat startul.

Asta în ciuda faptului că Sorana nu mai poate bifa Tokyo 2020, din pricina faptului că nu poate îndeplini a doua condiție de calificare: a) clasament între primii 50 de jucători / jucătoare din lume; b) o prezență în echipele de Fed Cup / Cupa Davis, în ultimii doi ani; c) fiecare țară are voie să alinieze doar câte patru sportivi.

Retragere publică

În marțea de după terminarea turneelor, WTA distribuie în conturile sportivilor sumele cuvenite de pe urma participării. Luna trecută, Sorana Cîrstea și-a verificat încasările și a observat, oarecum contrariată, noi intrări dinspre COSR. Și-a exprimat nedumerirea față de cei din echipă.

Deși n-a făcut o adresă oficială către FRT, retragerea Soranei din echipa de Fed Cup este fără dubii, fiind publică. În momentul respectiv, la solicitarea sau nu a federației, COSR ar fi trebuit să sisteze orice plată, până când, eventual, Sorana ar fi revenit asupra deciziei de renunțare.

Federația de profil a luat act de abandonul Soranei. ”Noi am prezentat-o ca și componentă a lotului olimpic. Din păcate, regulamentul Federației Internaționale spune foarte clar că dacă ea nu va participa în ultimii doi ani ai ciclului olimpic măcar o dată la o competiție de Fed Cup, nu va putea participa la Jocurile Olimpice.

Poate va reveni asupra deciziei și cred că dacă ea va începe să performeze în proba de simplu și va avea un clasament pe care și-l dorește, cu siguranță își va face timp și pentru Fed Cup”, spunea, la vremea respectivă, președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, pentru ProSport.

Mai mult, încă de a doua zi după retragere, pe 11 decembrie, FRT a marcat renunțarea Soranei printr-un comunicat postat pe site-ul instituției, cu titlul: ”Mulțumim, Sorana Cîrstea”! Așadar, nici vorbă de faptul dă federația de profil n-ar fi știut despre hotărârea sportivei.

Boroi: ”Vă mulțumesc”

George Boroi, secretar general la COSR, a aflat cu surprindere despre situația Soranei, plătită luni la rând, deși s-a retras din echipa de Fed Cup.

”Există o Comisie Tehnică olimpică, formată din 15 persoane, care analizează periodic astfel de situații. La tenis, așteptăm un raport de activitate după Fed Cup și o să luăm măsuri de aici încolo. Există un circuit, în cazul unor astfel de cazuri.

După comisie, decizia aparține Comitetului Executiv. Eu vă mulțumesc că mi-ați adus la cunoștință acest caz. Mâine (n.r. – astăzi), în prima zi de lucru, o să sesizez Comisia Tehnică”, a fost răspunsul lui Boroi pentru ”Libertatea”.

7.500 de lei este indemnizația lunară pe care o primesc sportivii de lot olimpic. 1-1-2 a fost salba de medalii cucerită de România la Rio de Janeiro 2016.

Sorana Cîrstea n-a putut fi contactată, până la publicarea articolului. Sportiva a fost plătită de COSR de la începutul anului.

Echipa României pentru Tokyo 2020 (vârsta / locurile din decembrie 2018)

Simona Halep (27): 1 WTA la simplu, 158 WTA la dublu

Mihaela Buzărnescu (30): 24 WTA; 24 WTA

Irina Begu (28): 67 WTA; 23 WTA

Ana Bogdan (26): 76 WTA; 377 WTA

Sorana Cîrstea (28): 85 WTA; 93 WTA

Monica Niculescu (31): 100 WTA; 47 WTA

Alexandra Dulgheru (29): 147 WTA; fără clasament

Irina Bara (23): 158 WTA; 76 WTA

Raluca Olaru (29): fără clasament; 44 WTA

Marius Copil (28): 60 ATP; 1.019 ATP

Florin Mergea (33): fără clasament; 576 ATP

Horia Tecău (33): fără clasament; 27 ATP


Citește și: Pe urmele filmului care a șocat internetul. Femeia cu copil în brațe bătută în autogara din Zalău povestește prin ce a trecut

 
 

Urmărește-ne pe Google News