În proba pe echipe feminine la spadă, România a cucerit titlul continental în 2006, 2008, 2009 şi 2011, precum şi medalia de argint în 2012 şi 2013.
Finala a fost extrem de disputată. Rusia a condus panâ în schimbul 8, însă Ana Maria Brânză și Simona Gherman au reușit să întoarcă rezultatul.
Rusoaicele au condus o mare parte din finală. Ana Maria Brânză a intrat prima pe planșă și a cedat la limită (1-2) în fața lui Liubov Șutova. Diferența a crescut după ce Simona Gherman s-a înclinat (3-5) în disputa cu Violetta Kolobova: 4-7. Simona Pop a reușit mai apoi să strângă scorul (11-12), ea câștigând (7-5) pe schimbul 3, în fața Tatianei Gudkova.
Și deși Brânză a reușit să egaleze la 13, Rusia s-a detașat din nou (15-18) după disputa dintre Pop și Șutova (2-5). Nu pentru mult timp, fiindcă Gherman a egalat la 19 după un asalt bun (4-1) cu Gudkova,
Ultimele trei schimburi au fost infernale, orice eroare contând enorm. Mai întâi Pop a cedat teren în fața Kolobovei (2-4), însă experienţa lui Brânză (5-3 cu Zvereva, care a fost trimisă în locul Gudokovei) a restabilit egalitatea, 26-26.
La ultimul schimb, Simona Gherman a acţionat aşa cum declarase la revenirea în competiţie: fără să fie crispată, fără presiunea de altădată, cu seninătate, dar şi cu o siguranţă de invidiat în execuţii. Stelista, mamică de jumătate de an, a dominat-o pu Şutova, iar diferenţa la care s-a impus (12-8) a adus victoria (38-34) şi titlul european echipei noastre.
La această reuşită o contribuţie importantă au avut antrenorul Octavian Zidaru, aflat la Strasbourg, secundul George Epurescu, precum şi celelalte componente ale lotului lărgit: Raluca Sbârcia, Amalia Tătăran şi Ioana Dumitru. Astfel obiectivul anunţat de Mihai Covaliu, preşedintele FR de Scrimă, pentru această ediţie a CE (o medalie) a fost depăşit, spadasinele cucerind aur pe echipe şi bronz la individual, prin Simona Gherman.
Campioana olimpică n-a mişcat în front
Graţie locului ocupat în ierarhia mondială (3, după Rusia şi China), echipa noastră a intrat direct în turul 2, unde a trecut (45-31) de Ucraina. Prima pe planşă a intrat Ana Maria Brânză, care a punctat (1-0) în faţa Ianei Şemiakina, campioana olimpică de la Londra. Apoi, Simona Gherman a mărit diferenţa (3-1) în faţa lui Feibi Bejura. Rezultatul ”a îngheţat” câtă vreme pe planşă au luptat Simona Pop şi Olena Kriviţka, pentru ca la schimbul 4 Brânză să pună alte 4 puncte pe tabelă (7-1) în disputa cu Bejura.
O dispută extrem de interesantă a fost cea dintre Simona Pop şi Şemiakina. Stelista a câştigat cu 9-5 astfel că scorul a devenit 16-6. În continuare, reprezentantele noaste au menţinut diferenţa astfel încât la ultimul asalt Simona Gherman şi-a permis să remizeze cu Şemiakina. România a câştigat cu 45-31 şi s-a calificat în semifinale.
În semifinale, spadasinele noastre au înfruntat Italia, formaţia care o avea în componenţă pe proaspăta campioană europeană la individual Bianca Del Carretto. Aceasta din urmă a câştigat disputa inaugurală cu Simona Gherman (2-1), iar apoi a pierdut schimburile cu Simona Pop (2-3) şi Ana Maria Brânză (0-1). Un foarte bun om de echipă, Pop s-a impus şi în faţa Biancăi Del Carretto (3-2), şi a Rossellei Fiamingo (2-0), în timp ce Brânză a câştigat (5-3) cu Fiamingo şi a cedat (0-3) cu Navarria. În ultimul schimb, Gherman s-a impus cu 9-7 în disputa cu Fiamingo astfel încât România a câştigat cu 29-24 şi şi-a asigurat astfel medalia de argint. La fel cum o făcuse şi anul trecut, la Zagreb, în componenţa Ana Maria Brânză, Maria Udrea, Simona Pop şi Amalia Tătăran.